O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: Informaciju o doseljavanju Arapa u Sarajevo dobio sam od relevantnih izvora

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

...
Subota 16.11.
Mustafić: Pola stoljeća nismo sagradili novo pozorište, a ovo što imam je na rubu bijede


Reditelj i direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić u otvorenom pismu upućenom povodom međunarodne manifestacije Noć teatra postavio je pitanje šta će to moći vidjeti ili obići bh. pozorišna publika na ovaj značajan dan.

“Ovo pitanje treba uputiti svima nama koji smo dopustili da tako strašno i neodgovorno zapustimo naše institucije kulture. Niti jedno novo pozorište nije sagrađeno gotovo pola stoljeća, a ovo što imamo je siromašno i zaboravljeno, na rubu bijede, sa sve manjim brojem predstava, gdje je skoro postao kuriozitet vidjeti ansambl predstavu s raskošnim dekorom i kostimom koji nije ofucan i po sto puta izvučen iz pozorišnog fundusa”, rekao je Musatfić.

Nedelja 17.11.
Pandurević: Dodik djeluje pod dirigentskom palicom Dragana ČovićaMilorad Dodik i SNSD odlučni su da blokiraju sve za račun Dragana Čovića, pa i usvajanje dopuna Izbornog zakona koje bi omogućile održavanje izbora 2014. godine, tvrdi poslanica SDS u Ppredstvaničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

“Više uopšte nema sumnje da Dodik djeluje pod dirigentskom palicom Dragana Čovića koji računa da će na stalnoj krizi, blokiranju sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić-Finci'' i usklađivanja Izbornog zakona BiH s Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS, uspjeti otvoriti čitav Dejtonski mirovni sporazum kako bi dobio treći entitet”, izjavila je Pandurević.

Ponedejak 18.11.
Gojer: Prijedora jedan od najzloglasnijih fašistoidno „obojenih“ teritorijaKnjiževnik i reditelj Gradimir Gojer smatra da je, nakon otkrivanja masovne grobnice Tomašica, Republika Srpska definitivno entitet masovnih grobnica, a granice tog entiteta opečaćene su krvlju nevinih Bošnjaka i Hrvata.

“Tomašica je jedan od završnih dokaza da je humanizam u dvadesetom stoljeću definitivno poražen u BiH, a da su masovni logori i masovni zločini nad nesrbima na području Prijedora jedan od najzloglasnijih fašistoidno „obojenih“ teritorija, tijekom rata u BiH”, izjavio je Gojer.

Utorak 19.11.
Sušić: Zaslužena pobjeda Argentine, igrali su bolje od nasSelektor  nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, nakon poraza u  St. Lewisu u prijateljskom susretu s Argentinom, izjavio je da je rezultat 0:2 realan i  da je protivnik zasluženo slavio.

“Čestitam reprezentaciji Argentine na zasluženoj pobjedi. Igrali su bolje od nas, imali više šansi i realno je bilo da pobijede bar sa dva gola razlike. Mogao je da bude i veći rezultat, imali smo i mi neke šanse i mogli smo da damo bar jedan gol”,izjavio je Sušić.

Srijeda 20.11.
Bećirović: Ne treba nam “Dejton 2”, nama treba “ZAVNOBiH 4”“Nama u BiH nije potreban 'Dejton dva', gdje bi nam ponovo međunarodna zajednica skrojila neki ustav. Moje je mišljenje da je našoj zemlji potreban jedan novi politički konsenzus, neka vrsta novog ZAVNOBiH-a, ja bih rekao 'ZAVNOBiH četiri'”, izjavio je Denis Bećirević poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

Četvratk 21.11.
Kusturica: Svaka budala ima pravo da pita za moj kreditRežiser Emir Kusturica ne vidi ništa neobično u tome što je firma „Andrićgrad“, čiji je većinski vlasnik, dobila kredit Investiciono-razvojne banka Republike Srpske (IRBRS) od 3,5 miliona KM.
Kusturica je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio čuđenje zbog interesiranja javnosti za to da je on dobio kredit, a smeta mu što “svaka budala sada ima mogućnost da na internetu kaže svoj stav o tome, a najčešće o onome o čemu nema pojma”.

“Kredit nije dobro stanje, kredit je nevolja”, rekao je Kusturica.

Petak 22.11.
Huremović: LGBT osobe u BiH nevidjiveNa osmoj info sesiji o LGBT temama, Lejla Huremović, koordinatorica programa Sarajevskog otvorenog centra, istakla je da je trans zajednica u BiH prilično nevidljiva, pa tako i da ima mali broj članaka u medijima o ovoj tematici.

“Razlozi što mediji ne objavljuju tekstove o transseksualnosti su što novinari nisu dovoljno upućeni u tematiku i samim tim pogrešno koriste terminologiju. Također, problem je što predstavnici medija ne znaju kako da dođu do transseksualnih osoba”, izjavila je Huremović.

Subota 23.11.
Dodik: Informaciju o doseljavanju Arapa u Sarajevo dobio sam od relevantnih izvoraPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je potvrde za informaciju o doseljavanju Arapa u BiH dobio od najrelevantinijih faktora i obavještajnih službi.

“Svi znaju da u Sarajevu oko 100.000 stanova kupuju Arapi, a tu sam informaciju dobio od relevantnih izvora, koji su mi rekli da iza svega stoji Bakir Izetbegović”, izjavio je Dodik.

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izjava sedmice