Na kraju sedmice

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Sasvim malo o internetu u Vitezu, filmu u Zagrebu, tablama na Baščaršiji...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

Subota 23.11.
Pedeset godina teatra “Fedra” u Bugojnu

Teatar "Fedra" Bugojno obilježava 50 godina postojanja i uspješnog djelovanja.
Tim povodom su u Maloj sali Kulturno-sportskog centra poklonici pozorišne umjetnosti iz Bugojna pogledali predstavu "Igre u pijesku" (M. Walczak), najizvođeniju predstavu Teatra "Fedra".

Režiju za ovu predstavu potpisuje Senada Milanović a odlične uloge ostvarili su mladi "fedrovci" Amina Omerović i Senad Milanović.
Radi se o predstavi koja je, osim u BiH, izvođena u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Švedskoj, gdje je na festivalima dosad dobila deset nagrada.

Nedelja 24.11.
Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu


Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, u saradnji s Gradom Zagrebom, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine  organizira šesti put "Dane bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu“ koji će biti održani od 25. do 30. novembra u kinu Europa.
 Svaku večer do 30. novembra bit će predstavljeno po dva filma u terminima od 18.00 i od 20.00 sati. Projekcije filmova će biti besplatne za sve posjetitelje.

Ove godine izbornik festivala Đelo Hadžiselimović za zagrebačku publiku odabrao je dvanaest filmskih ostvarenja, od toga je deset filmskih premijera.

Ponedeljak
25.11.
Yarn Bombing Sarajevo u akciji podrške Zemaljskom muzeju


Neformalna grupa Yarn Bombing Sarajevo izradila je sjedalice od originalnih pletenih materijala koje su povodom Dana državnosti BiH postavljene ispred Zemaljskog muzeja BiH sa željom da građani Sarajeva sjednu i druže se i na taj način budu blizu Muzeja koji je zatvoren.
“U znak podrške Zemaljskom muzeju BiH, na Dan državnosti BiH, odlučili smo da sjedalice ostavimo ispred Muzeja, kako bismo podsjetili na to da nerješavanje statusa ove najstarije kulturne institucije u BiH ostaje problem koji se mora riješiti”, kazali su iz  
Yarn Bombinga.

Utorka 26.11.
Informativne table na ulicama Baščaršije


Prva informativna tabla o porijeklu naziva ulica sarajevske Baščaršije postavljena je danas u ovoj historijskoj gradskoj zoni, a u okviru tog projekta  bit će postavljeno oko 200 ploča.
Svrha natpisa na tablama je da posjetioce Baščaršije informišu o nazivima ulica i o tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju čime će se odagnati mnoge nedoumice o porijeklu pojedinih proizvoda koji se mogu naći na ovoj lokaciji.

Aktivnost su inicirali i implementiraju predstavnici Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija, uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora, a s ciljem da na području općine Stari Grad bude unaprijeđena turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije.  području općine Stari Grad bude unaprijeđena turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije.

Srijeda 27.11.
Četvoro finalista iz BiH na Međunarodnom festivalu jednominutnog dječijeg filma


Među 15 filmova iz cijelog svijeta, koji su izabrani u finale Međunarodnog festivala jednominutnog dječijeg filma, koji će se održati u Amsterdamu od 28 - 30. novembra našla su se čak četiri filma, koja su snimila djeca iz Bosne i Hercegovine.
Od ukupno 315 nominiranih filmova, filmovi Džejlana Sefića iz Velike Kladuše, Mateja Tokića iz Kupresa, Ivane Šušnjar iz Posušja i Jovane Šikanić iz Prnjavora, takmičiće se za nagrade u različitim kategorijama.

Svi oni, u organizaciji UNICEF-a, putuju u Amsterdam, gdje će prisustvovati i profesionalnoj filmskoj radionici. Pored njihovih, u finalu će se naći i filmovi djece iz Vijetnama, Ukraine, Libije, Kambodže, Armenije, Gruzije, Pakistana i Meksika.

Četvrtak 28.11.
Besplatan bežični internet na Gradskom trgu u Vitezu

Općina Vitez i kompanija "Telemach" d.o.o. Sarajevo potpisali su ugovor o pružanju usluga bežičnog interneta na lokalitetu Gradski trg u Vitezu.
Svi građani općine Vitez mogu slobodno koristiti ove usluge na spomenutom lokalitetu, uz wi-fi konekciju bez lozinke, odabirom mreže "Telemach - Općina Vitez".
Ovo je pilot, odnosno prvi projekt, a očekuje se više ovakvih projekata u budućnosti na lokalitetima gdje je veća frekvencija ljudi koji su spremni koristiti usluge ove vrste, priopćeno je iz Općine Vitez.

Petak 29.11.
Željo i UNICEF nastavljaju saradnju na promociji tolerancije


Fudbalski klub Željezničar i UNICEF nastavljaju saradnjom i šalju poruku tolerancije među mladima tako što će na početku utakmice na teren, zajedno s fudbalerima, istrčati i najmlađi članovi Omladinskog pogona FK Željezničar u majicama s natpisima "Navijaj za toleranciju".
Cilj projekta je ukazivanje na zajedničko djelovanje, promociju tolerancije i sprječavanje nasilja na fudbalskim stadionima.

Željezničar i UNICEF su ozvaničili saradnju u martu ove godine u cilju sprječavanja nasilja i promocije tolerancije, u kampanji nazvanoj "Navijaj za toleranciju".
FK Željezničar je prvi klub u regionu koji je potpisao saradnju sa najvećom fondacijom za pomoć djeci, saopćeno je iz ovog kluba.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Na kraju sedmice