O čemu govorimo

IZJAVE SEDMICE: Fašizam nije pobijeđen, samo su vojnici poraženi

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

Subota 23.11.
Praštalo: Bosna i Hercegovina je poput vulkanaBosna i Hercegovina je poput vulkana koji može mirovati 1.000 godina, ali već sutra može eksplodirati. Ovu ocjenu je iznio predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, govoreći kao jedan od panelista drugog dana Kongresa Evropskog pokreta International koji se održava pod nazivom "Jačanje civilnog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima".

“U svim zemljama regiona bilježi se napredak u procesu evropskih integracija, dok u BiH taj proces stagnira, prije svega zato što ne postoji politički konsenzus o procesu evropskih integracija kao vitalnom državnom interesu”, dodao je on.

Nedelja 24.11.
Alispahić: Totalitarni režim u BiH drži Abu Hamzu u zatvoru


Povodom Dana državnosti BiH, 37 nevladinih organizacija učestvovalo je na Narodnoj govornici o Abu Hamzi u Sarajevu s ciljem ukazivanja da su državnost i pravni poredak BiH ugroženi.

“Razlog takvog stanja je što u državi postoji totalitarni model, po kome se neko može držati u zatvoru bez pravnog osnova”, izjavio je Fatmir Alispahić.

Ponedeljak 25.11.
Henry-Levy: Naslijeđe partizana je, čini se, u momentu blagog uništenja u čitavoj regiji


Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je na zajedničkoj akademiji Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH), uručio priznanja hrvatskom kompozitoru i dirigentu Đeli Jusiću i francuskom intelektualcu Bernardu Henryju Levyju, koji su proglašeni počasnim građanima Grada Sarajeva.

“Uzbuđen sam što sam sa vama na Dan državnosti BiH u vrlo specifičnom trenutku, gdje je naslijeđe partizana, čini se, u momentu blagog uništenja u čitavoj regiji i gdje je samo postojanje BiH problematično pojedinima”, kazao je Bernard Henry-Levy.


Utorak 26.11.
Sobodan Stojanović: Znam za lokaciju masovne grobnice u istočnoj Bosni


Nekadašnji zaštićeni svjedok Tužilaštva za ratne zločine Srbije Slobodan Stojanović, inače bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Specijalne jedinice policije Srbije, potvrdio je u razgovoru sa dopisnicom BHT1 u Beogradu da zna za lokaciju do sada neotkrivene masovne grobnice u istočnoj Bosni.
Kako je naveo, tamo je zakopano između 1.000 i 2.000 tijela ubijenih Bošnjaka.

Još nije poznata informacija da li i na koji način Stojanović uslovljava otkrivanje tačne lokacije ove masovne grobnice. Prvi put Stojanović je svoja saznanja podijelio sa direktoricom Fonda za humantirarno pravo u Beogradu Natašom Kandić.

Srijeda 27.11.
Alađuz: Položaj žena u politici je užasavajućiUdruženje Infohouse i fondacija Cure, uz podršku Fondacije "Heinrich Böll", organizirali su u Sarajevu javnu diskusiju o temi "Žene u političkom životu BiH - pogled iz parlamenta".
Direktorica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz pojasnila je da već nekoliko godina, zajedno s fondacijama Cure i Heinrich Böll, pokušavaju vratiti malo smisla u bh. politiku, a koliko uspijevaju vidljivo je na svakim izborima.

“Od oko 140 općina žene vladaju samo u pet, što je više nego sramotno. Položaj žena u politici je užasavajući i ono malo žena koje su uspjele da se probiju pored svojih stranačkih kolega namaju nikakvu podršku”, rekla je Alađuz.

Četvrtak 28.11.
Bogićević: Fašizam u BiH i Evropi nije pobjeđen“Antifašizam je danas bitan zato što smo proteklih godina svjedoci i u BiH, pa i u Evropi, da fašizam nije pobijeđen, već da su pobijeđene fašističke vojske i fašistički režimi”, izjavio je danas bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, gostujući na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.
 
Bogićević je studentima FPN-a održao predavanje povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, a ugostili su ga dekan ove visokoškolske ustanove Šaćir Filandra te mnogi profesori.  

Petak 29.11.
Pjanić: Ponosan sam na ono što smo napravili u kvalifikacijama
“Ostvarili smo fantastičan uspjeh. Kada pogledaš ko se sve plasirao u Brazil, shvatiš kako se nalaziš zaista među velikanima, gdje nam je bilo mjesto i ranijih godina. Zaista sam ponosan na ono što smo napravili u kvalifikacijama i ne želim da u Brazilu budemo tek prolaznici”, izjavio je Miralem Pjanić povodom plasmana nogometne reprezetacije BiH na svjetsko prvenstvo.

Reprezentativac BiH je u intervjuu za "Dnevni avaz" kazao da je prijateljska utakmica s Argentinom, u kojoj je BiH poražena s 2:0, ekipi donijela veliko iskustvo uoči SP-a gdje će se nadmetati s mnogo jačim protivnicima nego što je bio slučaj u kvalifikacijama.

Subota 30.11.
Dodik: Pravosuđe u RS-u otuđena vlast u kojoj ima mnogo korupcije i kriminala

Predsjednik Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kritikovao je u subotu rad pravosuđa u tom bh.entitetu, navodeći da su “otuđena vlast u kojoj ima mnogo kriminala i korupcije, među sudijama i tužiocima”.

“U pravosuđu ima dobrih ljudi, ali je nesumnjivo da postoji korupcija i kriminal u okviru pravosudnog sistema, što zadržava bilo kakvu borbu protiv kriminala i korupcije” izjavio je on.

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

O čemu govorimo, Izjave sedmice