Veliki brat

VELIKI BRAT U BANJOJ LUCI: Policija po kafanama lovi "očigledne" pijance

Piše: Ljiljana Kovačević

Policija pojam “očigledno pijano lice” definiše kao“građanin koji tokom racije galami, tetura se i neće da postupi po zakonu i izdatom naređenju ovlaštenog službenog lica”

Uniformisani policajac prišao je ženskoj osobi koja je s prijateljicama ćaskala u jednom banjalučkom kafiću i zatražio joj ličnu kartu. Potom je pitao šta pije i, pride, interesovao se da li je udata. Pokazala mu je ličnu kartu, informirala ga da pije džin tonik, a na poslednje pitanje nije odgovorila, smatrajući da to ne bi trebalo zanimati policiju. Zauzvrat je upitala policijskog službenika šta je zgriješila, pa je on legitimiše. Dobila je kratak odgovor da on samo sprovodi Zakon.

AKCIJA & REAKCIJA

U sličnoj situaciji krajem novembra našlo se još na desetine Banjalučana. Ispostavilo se da su svi oni bili obuhvaćeni akcijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čiji je cilj bio “onemogućavanje ili smanjenje kretanja alkoholisanih pješaka i vozača radi bezbjednijeg saobraćaja”.

Policija svoju akciju temelji na Zakonu o javnom redu i miru, a direktor policije RS Gojko Vasić poručio je da je cilj akcije sprječavanje tragedija, a ne kažnjavanje ljudi.

Ova aktivnost je pokrenuta, jer imamo povećan broj stradalih u saobraćaju. Tokom akcije je kod 32 odsto kontrolisanih vozača evidentirano prisustvo alkohola u krvi, što je svakako problem. Činimo sve da spriječimo tragične posljedice, kojih za vrijeme akcije, ali i u sedmici nakon nje, nije bilo, a to je svakako i zbog naše reakcije, rekao je Vasić novinarima.

Naravno da je za svaku pohvalu akcija policije koja će broj smanjiti broj alkoholisanih osoba na ulicama, a time i broj saobraćajnih nesreća. Međutim, ova akcija je napravila pravu pometnju među vlasnicima kafana i izazvala negodovanje njihovih gostiju. Policija je pisala prijave osobama za koje je posumnjala da su pijane, ali i konobarima i vlasnicima kafana, zato što su usluživale pijane osobe.

Zamjenik načelnika Uprave policije MUP-a RS Dragan Ćibić tvrdi da svaki prijavljeni građanin, koji smatra da je oštećen, ima pravo i da odbije da potpiše prekršajni nalog i zatraži sudsko odlučivanje.

Osoba koja nije nije bila očigledno pijana, agresivna i nije remetila javni red i mir, a konobar je zbog toga dobio prekršajni nalog, može tražiti suđenje i ukoliko se utvrdi da je u pravu, taj prekršaj neće platiti. Međutim, ako se utvrdi suprotno, uz kaznu će platiti i sudske troškove, pojasnio je Ćibić.

Pojašnjavajući pojam “očigledno pijano lice”, Ćibić je rekao da je to “građanin koji tokom racije galami, tetura se i neće da postupi po zakonu i izdatom naređenju ovlaštenog službenog lica”. On je još kazao da Zakon o javnom redu i miru ne predviđa granicu alkoholisanosti organizma.

Ako neko i sa dva promila alkohola sjedi mirno, nikoga ne uznemirava, ne narušava javni red i mir, takvo lice neće ni dobiti prekršajni nalog. Takođe, ako imamo izdat prekršajni nalog u kojem je samo navedena količina alkohola u organizmu, bez ostalih opisa, takav prekršajni nalog će pasti na sudu, pojasnio je ovaj policijski službenik.

KONOBAR JE NEDUŽAN

Procjenjujući da bi im posao mogao biti ozbiljno ugrožen zbog stalnih kontrola i upada policije, Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma zatražilo je izmjenu zakonske odredbe prema kojem konobari i vlasnici lokala mogu biti kažnjeni ako uslužuju vidno alkoholisana lica. Ocijenjeno je da je član 25. Zakona o javnom redu i miru nejasno formulisan i da ostavlja mogućnost slobodne procjene organima javnog reda da li je neko pijan, bez obzira na ponašanje gosta. Uz to, u zakonu ne postoji jasna odrednica koliki je to procenat alkohola u krvi koji znači “vidno alkoholisano stanje”.

Problem postojećeg zakona je i u tome što konobar nema ovlaštenja da legitimiše goste, pa tako nema mogućnost da utvrdi da li je neko maloljetan ili nije. Ako, pak, alkoholnim pićem usluži maloljetnika, konobar, ali i gazda kafane ili kafića, dobija prekršajnu prijavu.

Gradonačelnik Banjaluke smatra da je “neprimjereno” da policija kontroliše ko je koliko alkoholnih pića popio u kafani.

Mislim da je neprimjerno da mene kao gosta neko testira u kafani koliko sam popio. Kao građanin to ne bih sigurno prihvatio, rekao je Gavranović.

Direktor policije RS Gojko Vasić, međutim, smatra da se zakon mora poštovati i da će ova policijska akcija biti nastavljena i narednih dana. Za Vasića je sve vrlo jednostavno, s tim što konobari, osim što moraju biti spretni i okretni, treba da postanu i vrsni bihevioristi. 

Ako pijani gost dođe u kafanu, konobar mu može poslužiti piće, ali mora pozvati i policiju ako procijeni da ta osoba može napraviti problem. Tada vlasnik neće dobiti prekršajni nalog, jer je preduzeo mjere da izbjegne veću štetu, rekao je Vasić.

Ko želi da izbjegne neprijatne situacije u kojima će ih policija ispitivati šta i koliko su popili, neka ne ide u kafane, već neka sjedi kući. Bar dok se ne pojavi (a nije isključeno da neće) neki novi zakon, koji će organima reda omogućiti da nas kontrolišu i u vlastitim domovima. 

 

KOLIKO SE ZARADILO

Inspektori Tržišne inspekcije Republike Srpske izdali su tri prekršajna naloga u iznosu od 1.500 KM ugostiteljskim objektima zbog kršenja Uredbe o zabrani prodaje, upotrebe i usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima, dok su zbog 25 ostalih nepravilnosti izdali naloge u vrijednosti 9.200 KM.

Tržišna inspekcija je do sada, u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Komunalne policije i Agencije za bezbjednost saobraćaja na suzbijanju alkoholisanja maloljetnika izvršila 130 kontrola, saopšteno je iz Inspektorata.

Na dva mjesta zatečena su maloljetna lica prilikom konzumacije alkoholnog pića, dok je u jednom slučaju utvrđeno da u objektu nije bilo vidno istaknuto obavještenje o zabrani točenja alkohola licima mlađim od 18 godina.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, Banja Luka, MUP RS