IZJAVE SEDMICE: Ko je odgovoran za budžet, korupciju, pse & vjeronauku

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

Subota 30.11.
Bora Milutinović: Navijaću za BiH na MundijaluVelibor Bora Milutinović, proslavljeni srbijanski nogometni stručnjak, dao je izjavu za medije u Hondurasu za koga će navijati na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu.
"Za Bosnu jer je to naša zemlja. Nakon BiH za Meksiko, SAD, Kostariku i Honduras. Za te reprezentacije sam emotivno vezan", bio je odgovor Milutinovića koji je do sada vodio nekoliko nogometnih reprezentacija.

Nedelja 01.12.
Nermin Nikšić: Ovo je budžet svih građana FBiHFederalni premijer Nermin Nikšić u intervjuu za portal Vijesti.ba govori je između ostalog i o usvajanju budžeta Federacije BiH za 2014. godinu i tom prilikom izjavio slljedeće:

“Ovo je budžet svih građana FBiH nije ni premijera, ni Vlade pa u konačnici ni Parlamenta već samo i isključivo građana FBiH. Budžet mora osigurati stabilne penzije, invalidnine, plate i sve druge naknade. Mora osigurati makroekonomsku stabilnost, mora osigurati poticaje za razvoj i novo zapošljavanje. Sve to ovaj budžet osigurava. Da li u dovoljnoj mjeri, o tome možemo pričati i diskutirati. No, u ovom trenutku to je to sa čime raspolažemo jer prostora za promjene gotovo i da nema”, izjavio je on.

Ponedeljak 02.12.
Mutabdžija: Vjeronauka nije obavezan predmet, ako roditelji to ne žele


Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj (RS) ne uvodi se ništa novo kada je u pitanju vjeronauka u školama, već se samo dodatno razrađuje odredba važećeg zakona, izjavio je ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija.

Naime, izmjenama i dopunama je predviđeno da vjeronauka postaje obavezan predmet koji se izučava do kraja osnovnog obrazovanja, ali samo ukoliko se roditelji učenika opredijele da njegovo djete pohađa tu nastave.
“Vjeronauka nije obavezan predmet, ako roditelji to ne žele” izjavio je Mutabdžija.

Utorak 03.12.
MZ Mahmutovac: Pse lutalice dovoze u kombi vozilima na Mahmutovac


U proteklom mjesecu na području Mjesne zajednice Mahmutovac uočen je dodatni dovoz pasa-lutalica, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.
Kako su kazali u Mjesnoj zajednici Mahmutovac, prema prijavama građana zapažen je dovoz pasa-lutalica u kombijima.
“S obzirom  na to da su u više navrata na zadnjoj minibuskoj stanici na Mahmutovcu uočena ista dešavanja, obaviještena je i Policijska stanica Stari Grad da bi hitno reagovala”, sopćeno je iz MZ Mahmutovac.

Srijeda 04.12.
Vesna Malenica: Neuspjesi naših političara više nikog niti iznenađuju niti uzbuđujuNeuspjeh političkih lidera da nađu rješenje za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" više nije vijest, izjavila je analitičarka Istraživačkog centra Populari Vesna Malenica.
“Neuspjesi naših političara više nikog niti iznenađuju niti uzbuđuju. Suvišno je više komentirati nedostatak rezultata nakon sedam neuspjelih sastanaka na kojima se s komesarom Štefanom Füleom i predstavnicima EU raspravljalo samo o ovoj temi u posljednjih godinu i po dana”,  izjavila je ona.

Četvrtak 05.12.
Milenko Šego: Institucije BiH nemaju strateški plan razvoja ni plan borbe protiv korupcije


Ured za reviziju institucija BiH izvršio je reviziju 74 budžetska korisnika, od čega  su samo četiri institucije dobile pozitivno mišljenje Ureda.
Glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Milenko Šego kazao je u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma PSBiH da je za implementaciju preporuka nadležnih tijela u vezi s ovim izvještajima neophodna sistemska pomoć vladinih institucija, prvenstveno Vijeća ministara BiH.

“Treba istaći da budžet za 2012. nije usvojen na vrijeme, što stvara smetnje u radu. Ono što smo primijetili, a što je i dio naših preporuka jeste činjenica da institucije nemaju viziju razvoja, odnosno, nemaju dokument koji se popularno naziva strateški plan razvoja, a što većina institucija nema”, kazao je Šego.

Petak: 06.12.
Sanja Lazar: Spasioci građana od agresivnih pasa su ustvari odgovorni za svakog napuštenog psa

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, još je jedan korak koji je BiH napravila prema degradiranju moralnih vrijednosti i uništavanju društvenog senzibiliteta, a koji će značiti da nesposobna i nemoralna vlast sebe amnestira i ovim rješava problem pasa po "kratkom postupku", ocijenila je danas Naša stranka.

U ovoj su stranci ogorčeni na usvajanje izmjena i dopuna zakona koji je, kako ocjenjuju, ustvari legalizovao masovno istrebljenje pasa. Ističu neshvatljivim odsustvo svakog morala i ljudskosti stranaka i pojedinaca koji su svjesno kršili prethodni zakon, potpuno ignorisali problem napuštenih pasa, a sada nude rješenja iz srednjeg vijeka.

“Oni će vjerovatno uspjeti i da se predstave kao neki spasioci građana od agresivnih pasa, a ustvari su odgovorni za svakog napuštenog i ubijenog psa na našim ulicama, svaki napad na građane i njihovu imovinu”, kazala je gradska i općinska vijećnica NS Sanja Lazar.

Subota 07.12.
Govedarica: Nismo mi teroristi da Vladu RS-a puškama tjera da se ne zadužuje


Nismo mi teroristi koji treba da blokiraju Narodnu skupštinu RS s puškama kako Vlada ne bi usvojila budžet RS-a za 2014. i dobila kredit od Međunarodnog monetarnog fonda - izjavio je danas šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica.

On je tim riječima odgovorio premijerki RS-a Željki Cvijanović da opozicija nije ni primjenila neuobičajene političke metode kojima je prijetila, jer nisu dobili obrazloženje budžeta RS-a za 2014. godinu, uz navedene sve rashode.

(zurnal.info/fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

O čemu govorimo