KOD NIKŠIĆA NEMA KRIZE: U 2014. federalna administracija dobiće povišice i prigodan bonus

Piše: Dražen Simić

Kada se dijeli budžetski novac u FBiH, nakon povjerilaca, prvi prioritet su službenici i njihove plate, a ni grantovi političkim strankama nisu upitni.

U raspodjeli 2,35 milijardi maraka, koliko iznosi budžet FBiH za 2014. godinu, najbolje su prošli zaposleni u federalnoj administraciji, jer su uprkos opštoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, gdje se u budžet sliva sve manje novca, izdvajanja za njihove plate veća nego u 2013. godini.

Za plate i naknade zaposlenih u budžetu za 2014. godinu planirano je 225,8 miliona maraka, odnosno 10,8 miliona maraka više nego u 2013. godini.

Osim povećanja redovne plate dobar dio zaposlenih u federalnoj administraciji dobiće u ovoj godini i dodatan “bonus” u vidu naknadne isplate dijela plate koji im je bio umanjen prethodnih godina, na osnovu odluka Vlade FBiH koja je kao uslov za dobijanje kredita od MMF-a obećala smanjenje plata u javnoj administraciji.

Plata službenika je nedodirljiva

Kako se pokazalo, BiH je država u kojoj je vladavina zakona neprikosnovena, radnička prava, pogotovu kada se radi o platama, apsolutno zaštićena, pa pošto  je odluka o smanjenju plata administraciji bila u suprotnosti sa kolektivnim ugovorom, službenici su fino tužili državu a sudovi potvrdili da im se pare moraju vratiti.

Tako će iz budžeta FBiH po ovom osnovu biti isplaćeno 7,6 miliona maraka u 2014. godini, što je za kreatore budžeta bio neplanirani trošak, ali šta da se radi, zakon je zakon.

Zabrinutost koju je Vlada FBiH pokazala za životni standard svojih službenika, te im podigla plate, naravno nema nikakve veze sa činjenicom da su opšti izbori u oktobru, a budžetski korisnici značajan dio biračkog tijela.

Za kupovinu aviona 10,5 miliona maraka

Iako su vremena teška a novca sve manje, Vlada FBiH je ipak odlučila da pomogne građanima u borbi sa požarima koji svakog ljeta poharaju BiH, a domaće vlasti tjera da kukaju, mole i preklinju od Brisela do Ankare, da se neko smiluje i pošalje avione za gašenje požara.

Stoga je iz budžeta  izdvojeno 10,5 miliona maraka za kupovinu “vazdušnih traktora” odnosno malih aviona, “mini kanadera”, za gašenje požara.

Ipak građani se ne bi trebali previše radovati unaprijed, jer je ove godine za istu svrhu takođe bilo izdvojeno četiri miliona maraka, ali do sada niko nije vidio ni da je nabavljen običan traktor a kamoli “vazdušni”.

Još je veća nepoznanica zašto se umjesto trošenja budžetskog novca vlasti nisu opredjelili da iskoriste 120 miliona dolara potraživanja od Rusije, za nabavku aviona za gašenja požara, iako se to prije nekoliko mjeseci stidljivo najavljivalo kao jedna od opcija.

Novca u budžetu možda nema dovoljno za sve potrebe, ali taj manjak neće ugroziti pravo federalnog premijera i njegova dva zamjenika da po vlastitom nahođenju podijele dio novca kome oni hoće.

Iznos rezerve premijera i njegovih zamjenika, odnosno novac koji oni samostalno raspoređuju, ostao je nepromijenjen pa će i 2014. godine premijer imati na raspolaganju 150.000 maraka a svaki od njegovih zamjenika po 80.000 maraka.

Za političke stranke novca uvijek ima

Razloga za strah da će zbog manjka novca u budžetu dobiti manje novca, nemaju ni političke stranke zastupljene u Parlamentu FBiH, jer će njihova apanaža  u 2014. godini ostati nedirnuta, pa će ponovo inkasirati 3,5 miliona maraka iz federalne kase. Logično je da ova stavka nije doživjela niti minimalna kresanja, izborna je godina a kampanje su skupe, pa svaka marka dobro dođe.

Sudeći po budžetu, Vlada FBiH nema previše povjerenja u profesionalnost domaćeg pravosuđa, jer je u budžetu za 2014. godinu uvrštena nova stavka, naknade po osnovu neosnovanog pritvora za šta je planirano 200.000 maraka. Možda bi ipak bilo jednostavnije i jeftinije za poreske obveznike da se ljudi u FBiH ne pritvaraju bez valjanog zakonskog osnova.
 
Ipak na nečemu se moralo štedjeti, pa je Vlada FBiH odvažno krenula i u budžetske rezove ne obazirući se na jeftini populizam i odupirući se pritisku da zbog jeftinih dnevno političkih poena ugrozi dugoročnu finansijsku stabilnost.

Robne rezerve za vladu nepotreban trošak

Nakon duge i temeljite analize Vlada FBiH je zaključila da nam robne rezerve, poput pšenice, brašna, ulja ili nafte, jednostavno i nisu neophodne, pa će umjesto 6,6 miliona maraka, koliko je izdvojeno u 2013. godini, u narednoj godini ovaj trošak biti srezan na 3,5 miliona maraka, što je sjajan primjer kako se može uštedjeti 3,1 milion maraka.

Uštede će biti još i veće, jer što je manje robe manji su i troškovi skladištenja, a možda bi se cjelokupne robne rezerve FBiH mogle strpati u onaj “vazdušni traktor”, čime bi se u potpunosti eliminisali troškovi skladištenja i uštedio novac poreznim obveznicima.

Ušteda na robnim rezervama svakako nije dovoljna, pa su se na meti našli i grantovi kulturnim društvima, Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija.

Nije da Vlada FBiH ima nešto protiv kulture i kulturnih društava, ali svi moraju shvatiti da je FBiH na rubu bankrota te da se mora stegnuti kaiš, uključujući tu i ova kulturna društva koja će u 2014. godini dobiti tek polovicu sume koju su dobili u ovoj godini.

Tako će u 2014. godini  Preporod dobiti 99.000 maraka, Napredak 76.500 maraka, Prosvjeta 49.500 maraka a La Benevolencija 27.000 maraka.        
    
 Kada se radi o budžetima želje su uvijek veće od mogućnosti i to podjednako važi i za najsiromašnije kao i za najbogatije zemlje. U slučaju budžeta FBiH za 2014. godinu postoji samo jedan mali problem, i za ovakav budžet, koji vlada smatra “skresanim”, u startu nedostaje 655 miliona maraka, koje vlast namjerava pozajmiti. A tu će pozajmicu, sa kamatama, na kraju godinama vraćati svi građani FBiH.
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Vlada Federacije, Budžet, Nermin Nikšić