ZENICA: Druga epizoda "uzbuna" zbog zagađenja

FOTO: Arhiv

Prema planu zaštite stanovništva u slučajevima epizode "Uzbuna", koja je sada na snazi, sugeriše se starijim osobama, hroničnim bolesnicima i djeci da smanje boravak na otvorenom, zatim da građani kod kućnog loženja energent ugalj zamijene drvima

Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera Općine Zenica, zbog znatnog prekoračenja dozvoljenih vrijednosti sumpordioksida SO2 i lebdećih čestica u zraku, proglasio je epizodu "Uzbune", kojom se građanstvu daje na znanje da povedu više pažnje o svojoj zdravstvenoj zaštiti u narednom periodu.

Današnja prekoračenja, koja su zabilježena na mjernim stanicama u naseljima Tetovo, Radakovo i u Centru, su tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati sa koncentracijom sumpordioksida prelazila 1.000 mikrograma po kubnom metru, a tokom popodneva, nakon prograšenja Uzbune, smanjena na oko 700 mikrograma SO2.

- Od ArcelorMittala zatraženo je da reducira proizvodnju, i da prije svega smanje ili isključe rad jedna od aglomašina u pogonu Aglomeracije, koja je jedan od najvećih zagađivača zraka. Istovremeno smo ukazali da izvrše zamjenu energenata sa zemnim plinom - kazao je član Operativnog štaba Muhamed Pašić.

Prema planu zaštite stanovništva u slučajevima epizode "Uzbuna", koja je sada na snazi, sugeriše se starijim osobama, hroničnim bolesnicima i djeci da smanje boravak na otvorenom, zatim da građani kod kućnog loženja energent ugalj zamijene drvima.

Druga mjera je zabrana kretanja motornih vozila u gradskoj vožnji, koja nemaju ugrađen katalizator, dok svi privredni subjekti koji koriste čvrsta goriva i teža lož ulja trebaju obustaviti proizvodnju, ukoliko neće narušiti svoj tehnološki proces.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ekologija, Zenica