POSLANICI O ISTRAZI TUŽILAŠTVA: Ne mogu nas saslušavati zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci

FOTO: Midhat Poturović, RSE

Neprovođenje ove presude dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona eura, čime je nanesena velika šteta svim građanima BiH i zbog čega je izazvana ogorčenost građana i međunarodne zajednice

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja istragu zbog neprovođenja Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine", dok jedni poslanici ovakav postupak Tužilaštva BiH smatraju neprihvatljivim, drugi kažu da će se svakom pozivu Tužilaštva odazvati.

Na zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda PSBiH na kojoj su poslanici i delegati razmatrali nekoliko amandmana na Ustav BiH koji bi trebali omogućiti implementaciju ove presude, poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić ocijenila je ovaj postupak Tužilaštva pritiskom na poslanike.

Ona je mišljenja da Tužilaštvo BiH ima bezbroj drugih važnih stvari kojima se treba baviti, ali oni su se opredijelili da vrše pritisak na poslanike.

Njen kolega iz Kluba i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković najavio je da se na poziv Tužilaštva BiH, iako ga dobije, neće odazvati.

Poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Ismeta Dervoz za Agenciju FENA je kazala da niti jedan poslanik ove stranke još nije dobio poziv Tužilaštva BiH.

- Međutim, ukoliko Tužilaštvo ima bilo kakvih indicija da nas pozove mi ćemo se odazvati, jer ako mi možemo doprinijeti da se neki od problema riješi odazvat ćemo se i u svojstvu svjedoka ili okrivljenika - naglašava Dervoz.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDPBiH) u izjavi za Agenciju FENA kaže da poziv Tužilaštva još nije dobio.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević kazala je Agenciji FENA da poziv također nije dobila iz Tužilaštva.

- Mene začuđuje ta istraga jer se zna da niko od poslanika prema Zakonu o imunitetu ne može odgovarati za svoje stavove. Ukoliko se istraga vodi zbog blokade ovog procesa onda to treba da se utvrdi - kazala je Pandurević.

Dodaje da je čula od se istraga vodi o tome da li neko negdje čuva neke amandmane na Ustav ili blokira proces da uopće dođe do izjašnjavanja, a za nju je sporno i ako se istraga vodi zbog vanjskog pritiska da bi se iznudilo neko rješenje.

Kako je istaknuo poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović istraga je javna stvar, a radi se o konkretnom slučaju te zbog toga nije mogao davati komentare o njemu.

- Kao građanin i poslanik ću poštovati sve zakone ove države i to je moje životno opredjeljenje. To nikada neće doći u pitanje. Ne mogu ni demantirati ni potvrditi da li sam pozivan ili sam davao izjavu. Ne želim taj slučaj komentirati - kazao je Džaferović.

Ranije je FENA-i iz Tužilaštva rečeno da je predmet u radu i Tužilaštvo BiH poduzima radnje predviđene zakonom da bi se utvrdilo da li je neko s umišljajem, nečinjenjem počinio krivično djelo neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Budući da je predmet u radu, iz Tužilaštva BiH nisu mogli predočiti više informacija i detalja u vezi s dosadašnjim tokom postupka.

Neprovođenje ove presude dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona eura, čime je nanesena velika šteta svim građanima BiH i zbog čega je izazvana ogorčenost građana i međunarodne zajednice.

Tim povodom je u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH donesena naredba o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja.

Pitanje neprovođenja presude u slučaju "Sejdić i Finci" aktuelno je više od četiri godine. Implementacijom presude pripadnicima nekonstitutivnih i konstitutivnih narodia u BiH bila bi pružena jednaka mogućnost da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Dom naroda PSBiH što je sada omogućeno samo konstitutivnim narodima.

Lideri sedam najvećih političkih partija održali su niz sastanaka o ovoj temi, ali nijedan nije rezultirao rješenjem.

(Fena)