BERKO ZEČEVIĆ O PROFESORSKOM ŠTRAJKU: Univerzitet čine hladne učionice iz kojih svi žele pobjeći

Na Univerzitetu kažu kako su svjesni da je ovo tek početak borbe u kojoj očekuju i podršku studenata

Za 16. februar najavljen je štrajk profesora Sarajevskog univerziteta zbog neizmirenja obaveza Kantonalne vlade prema fakultetima. Na Univerzitetu kažu kako su svjesni da je ovo tek početak borbe u kojoj očekuju i podršku studenata. Predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević kaže kako jedan dio fakulteta i akademija jedva opstaje:

Tačnije, živi na egzistencijalnom minimumu. Vlada je najavila da je nama isplatila ono što je mislila isplatiti te da fakulteti neće dobiti novac nakon 16. januara. Dakle, po jednu i po tranšu plus 3,2 miliona za naučno istraživačke radove, usavršavanja, odlaske na simpozije...

U isto vrijeme, smatra profesor Zečević, na snazi su visoki standardi u Zakonu o visokom obrazovanju:

– Kao univerzitetski radnik morate napisati radove i knjige da biste napredovali, ali od kog novca?
Univerzitetu je, kategoričan je Zečević, sve uskraćeno:

- Sveden je na učionice koje se ne griju i u koje dolaze mrzovoljni profesori koji samo razmišljaju na kojem bi drugom fakultetu mogli raditi.

Ne očekuje, ipak, da će februarski štrajk riješiti problem:

- Ne mislim da ćemo samo ovim štrajkom i brzo doći do rješenja, mi trenutno nemamo s kim razgovarati. Slali smo pismo premijeru ali odgovora nije bilo, pokušali još jednom ali nije nam se javio – nema se, dakle, s kim razgovarati. Nema ni ministra obrazovanja, dva čovjeka koja odlučuju su premijer i ministar finansija, ali oni ne žele razgovarati. Štrajk je početak i pokazatelj želje da počnemo borbu ali ne očekujemo da ćemo 17. februara riješiti problem. Nastavit ćemo aktivnosti tokom cijelog ljetneg semestra i dijelom septembarskog roka jer je to dugotrajan i težak proces, tako da ne očekujem brza rješenja.

Važan faktor u ovom procesu su i studenti, smatra:

- Treba da shvate da ne radimo protiv njih već i u njihovom interesu. Treba da traže od Vlade da riješe i njihove probleme, koji su zastrašujući. Obustavom nastave nećemo nikoga ugroziti jer će studenti moći završiti rok i izlaziti na ispite, a nadoknadit ćemo je ako se problem riješi. Ovo je dug proces u kojem ćemo istrajati.

Tokom 2013. godine visokom obrazovanju je isplaćeno samo 10 grantova, od 12 koje je trebalo da dobije za plate i ostale obaveze. Za srijedu, 29. januara, zakazana je vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu čija je jedina tačka dnevnog reda finansiranje Univerziteta u Sarajevu i njegovih članica: tranše za novembar i decembar 2013. godine.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UNSA, Štrajk, Berko Zečević