EPILOG NEREDA: Desetine povrijeđenih, spaljene zgrade, uništeno kulturno arhivsko blago u Sarajevu

Po trenutno raspoloživim informacijama, u nasilnim demonstracijama u Sarajevu povrijeđeno je 60 policajaca, od kojih su četvorica zadobili teže povrede - izjavio je za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Po njegovim riječima, u gradu je sada mirno, situacija je dovedena pod kontrolu i nema više huligana na ulicama, a policajski službenici rade na dokumentovanju cjelokupnog događaja.

- U suradnji s nadležnim tužilaštvima večeras i u toku sutrašnjeg dana bit će poduzete sve aktivnosti na dokumentovanju cjelokupnog događaja. To je jedan proces, radit će se uviđajne radnje, a imamo i video snimke koje ćemo pregledati i privoditi izgrednike koji su načinili sav ovaj nered - dodao je Nefić.
Demonstransti su danas zapalili zgradu Vlade KS-a, Predsjedništva BiH ali i Arhiv BiH, u kojem je izgorjelo kulturno arhivsko blago neprocjenjive vrijednosti.
Utihnuli su i neredi na zeničkim ulicama a policijske snage stavile su situaciju pod kontrolu.

Na ulicama je ostalo puno kamenja, stakla, a vatrogasci su gasili vatru u zapaljenim kontejnerima za smeće.

U neredima je povrijeđeno oko 80 osoba, a među njima je 30-ak policajaca od čega su tri policajca zadobili teže povrede koje nisu opasne po život.

Prema informacijama iz zeničke kantonalne bolnice i službe hitne pomoći, u najvećem broju slučajeva radilo se o lakšim povredama policajaca i civila.

U toku nereda u Zenici su demolirane zgrade Zeničko-dobojskog kantona, Elektroprivrede BiH, osiguravajuće kuće "ZOIL Sarajevo" i dio zgrade Općine Zenica.

Policijski organi su u toku nereda priveli 20 osoba nad kojima će nakon kriminalističke obrade provest dalji zakonski postupak.

U Zenici su također zapaljena četiri automobila, tri putnička automobila su gurnuti u korito rijeke Kočile, a veći broj automobila u više gradskih ulica i parking mjesta je oštećeno.

U najvećem broju slučajeva demoliran je gradski mobilijar, a najteže su oštećeni parking satovi u vlasništvu JP "Parkinzi" Zenica.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zenično-dobojskog kantona, situacija na području ovog kantona je potpuno pod kontrolom.

Situacija je pod kontrolom i u Tuzl i  Mostaru, a za sutra su najavljeni protesti u Novom Travniku.
(Fena/zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Neredi u BiH, Policija, Demonstranti