PROTESTI U SARAJEVU: Borimo se za društvo utemeljeno na socijalnoj pravdi!

Arhiv
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Borimo se, ističe se, isključivo za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi

Građani Sarajeva koji su se danas okupili ispred zgrad Predsjedništva Bosne i Hercegovine, njih oko 500,  i dalje uzvikuju "Dole Vlada" i "Hoćemo ostavke".

Jedna od učesnica prosvjeda pročitala je i proglas u kojem se navodi da se mirni protesti u Sarajevu nastavljaju, te da okupljeni ovdje daju podršku protestima u svim gradovima BiH.

- Govorimo isključivo uime svih nas kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja -  citat je iz proglasa.

Borimo se, ističe se, isključivo za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo zahtijevaju da se formira nestranačka Vlada, ističući da proces odabira mora biti hitan i otvoren za javnost i mora uključiti predstavnike građana, a odluka stručne komisije o prijedlogu mora biti argumentovana, utemeljena na kredibilitetu i stručnosti odabranih za što će dokazi biti publikovani u javnosti.

- Ukoliko Skupština ne ispoštuje ovaj zahtjev do 1. marta 2014. građanstvo KS-a će predožiti novi sastav Vlade po navedenim princima -  navodi se u proglasu.

Kada je riječ o Vladi FBiH traži se momentalna ostavka cijele Vlade na čelu s premijerom i formiranje nestranačke vlade po već navedenim principima odabira.

- Ovi zahtjevi su tek početak. U svjetlu našeg dugoročnog cilja, društva utemeljenog na socijalnoj pravdi, bit će nužne i korjenite promjene koje također ne mogu i ne smiju dugo čekati, a to su, između ostalih, eliminacija korupcije, nepotizma i političke neodgovornosti, ograničavanje uticaja političkih stranaka, revizija privatizacije, itd. Ova lista zahtjeva neminovno će rasti. Prvo moramo raščistiti nered koji godinama prave naše vlasti, onda idemo dalje,pravimo red u našem obrazovanju, zdravstvu, zaštiti okoline, poljoprivredi, industriji i svim drugim sferama društvenog života - navodi se, između ostalog, u proglasu koji je pročitaN na današnjim protestima u Sarajevu.

Protesti još traju. Saobraćaj u ovom dijelu grada je obustavljen, odnosno vozila se preusmjeravaju na aleternativne pravce.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sarajevo, Protesti