Bunt

STRAH I PARANOJA U REPUBLICI SRPSKOJ: Zelene beretke marširaju prema Banjoj Luci

Piše: Ljiljana Kovačević

Bez obzira na karakter protesta u Federaciji, koji su socijalni i ekonomski, ovde se nastojala staviti etnička konotacija, što pokazuje da ovde još uvijek postoji velika nacionalna homogenizacija, koja prevazilazi razmjere i socijalnog i ekonomskog nezadovoljstva, ocijenila je za Žurnal analitičarka Tanja Topić

U Federaciji BiH poslednjih dana vlast je spoznala šta se desi kada progovori bijesni, očajni, gladni i godinama ponižavani narod. Vlastodršci, koji su dvije decenije narod tretirali kao stoku, besprizorno i bezočno ga pljačkajući i gomilajući lična bogatstva, istovremeno ubijajući svaku nadu da će sutra biti bolje, danas drhte od straha. Znaju da su oni odgovorni za narodni bunt i da ne posjeduju mehanizam kojim se mogu odbraniti od bijesa naraslog tokom poslednje dve decenije, u kojima su oni uživali, a narod trpio i šutio.

ZELENE BERETKE NADIRU

Ništa bolja niti drugačija situacija je u Republici Srpskoj. I ovdje je stvorena elita, bogata, bahata, moćna, koja je za sebe, preko leđa naroda, priskrbila potpunu političku i finansijsku moć. Politička elita u RS, kao i bliski im tajkuni, poslednjih dana također drhte od straha. Zato je Režim u Republici Srpskoj odlučio preventivno da djeluje, kako bi spriječio da se talas protesta iz Federacije prelije u ovaj entitet.

Po ustaljenom obrascu, odmah su se oglasili službeni zaštitnici Režima, šireći teorije zavjere prema kojima paljenje zgrada kantonalnih Vlada u Federaciji ima za cilj destabilizaciju Republike Srpske, kako bi međunarodna zajednica intervenisala, da bi, potom, Dejtonski sporazum bio prekrojen na nekoj novoj konferenciji o BiH!?

Jedan od nazagorljivijih branilaca Režima, Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS (koji je poodavno zbog poltronisanja vlastima izgubio kredibilitet i legitimitet i u samoj organizaciji na čijem je čelu) dramatično je javnost obavijestio da će navijačke grupe, koje nisu uspjele da iz Federacije rušilačke proteste prenesu u RS, sada biti zamijenjene ekstremističkim paravojnim formacijama, poput Zelenih beretki!!?

Da ne bi bilo da samo Srbi Bošnjacima plaše Srbe, pobrinuo se i tzv. analitičar iz Lukavca Mehmedalija Nuhić, koji je putem jednog ovdašnjeg dnevnog lista upozorio da je „demonstrantima obećano oružje za napad na RS“.

Gotovo je sigurno da se talas protesta iz Federacije neće preliti u RS, jer bi svi oni koji bi pozvali na masovna okupljanja bili žigosani kao petokolonaši, domaći izdajnici, strani plaćenici, antiSrbi.

Bilo je za očekivati da protesta ne bude u RS, jer se već prije njihovog startovanja stvarala atmosfera protiv protesta. Bez obzira na karakter protesta u Federaciji, koji su socijalni i ekonomski, ovde se nastojala staviti etnička konotacija, što pokazuje da ovde još uvijek postoji velika nacionalna homogenizacija, koja prevazilazi razmjere i socijalnog i ekonomskog nezadovoljstva, ocijenila je za Žurnal analitičarka Tanja Topić.

Ona navodi da je posebno zanimljiv odnos prema kampanjama nevladinih organizacija, pri čemu nevladine organizacije, koje zastupaju stajališta drugačija od zvanične politike u RS, odmah budu diskreditovane, napadnute i označene kao “strani plaćenici i domaći izdajnici, čiji je jedini cilj rušenje RS”.

“Te organizacije budu diskreditovane odmah u startu”, istakla je Topić.

Ona smatra da niko u regiji nije imun na trenutna dešavanja u Federaciji BiH, pa tako ni vlasti u RS, koje strahuju od izbijanja nereda i ispoljavanja narodnog nezadovoljstva zbog postojećeg lošeg ekonomskog i socijalnog stanja.

IZ ČETIRI ZIDA

Prošle sedmice su udruženja građana “Oštra nula” i Helsinški parlament građana Banjaluke organizovali skup podrške demonstrantima u Tuzli. Okupilo se oko stotinjak ljudi. Par dana kasnije stotinjak ljudi, nezadovoljnih radom vlasti, okupilo se i na protestima u Bijeljini. Na samo desetak metara od njih, u isto vrijeme, održan je kontramiting onih koji se protive protestima, poručujući da RS nije Federacija.

Dvije suprostavljene grupe, koje su razmjenjivale verbalnu vatru, razdvajala je policija. Potom su otkazani protesti, koji su trebali da se održe u Bijeljini i Zvorniku. Aktivna je još jedino grupa građana Prijedora, koja sa gradonačelnikom Markom Pavićem vodi dijalog o rješavanju njihovih zahtjeva.

Vladajući establišment u RS pokrenuo je sve mehanizme kako bi spriječio da se i u ovom entitetu desi narod, ne libeći se ni najcrnjih manipulacija, poput izjave Milorada Dodika da protestna okupljanja u RS organizuju isključivo bošnjačka udruženja. U isto vrijeme, opozicija kalkuliše, mjeri, odmjerava, pozivajući na razum, demokratiju, mirne proteste, znajući da bi svaki njen poziv na otvoreni narodni bunt bio proglašen petokolonaštvom.

A šta kažu obični ljudi? Većini je dogorjelo do nokata, ne mogu više da gledaju korumpirane vlasti, pojedince koji se razmeću bogatstvom, dok oni jedva sastavljaju kraj s krajem, više gladni nego siti, a njihova njihova djeca nemaju nikakvu perspektivu…

O tome se do sada pričalo u četiri zida, danas se to ne plaše izreći javno. To je već veliki napredak.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Protesti, Bunt, Ljiljana Kovačević, Republika Srpska