Sarajevo

ŽURNAL NA SARAJEVSKOM PLENUMU: Žar sa početka protesta nije ugašen

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: S.M.

Žurnal je bio na prvom sarajevskom plenumu građana na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi. Prenosimo utiske i donosimo fotografije

Prvi plenum građana u Sarajevu počeo je ranije nego što je najavljeno i završio prije nego što je trebao. Malu salu Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u sarajevskom kampusu napunili su demonstranti koji su došli direktno sa višesatnog okupljanja ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine pa je i plenum počeo ranije.

Već u 17 sati, pola sata prije zakazanog termina, nije se više moglo ući u salu pa su organizatori odlučili da plenum počne ranije. Do najavljenog vremena na travi ispred zgrade Centra već je bilo nekoliko stotina ljudi.

Okupljenim građanima podijeljene su upute za učestvovanje i glasanje u plenumu. Moderator Boro Kontić, direktor sarajevskog Mediacentra, predložio je dnevni red i dao riječ prvom govorniku. Iako su okupljeni pozvani da daju jasne i kratke, prije svega i realne zahtjeve, Esad iz Vogošće napravio je emotivnu analizu društvenog stanja. Nakon samo nekoliko rečenica o lopovluku vlasti, okupljeni u pregrijanoj sali oduzeli su mu riječ uz negodovanja da mora govoriti kraće.

- Pa nisam rekao šta me tišti - uspio je reći prije nego što je mikrofon otišao nekome drugom.

Govornici poslije nega bili su nešto kraći i jasniji u zahtjevima. Najviše njih tražilo je smjenu Vlade Federacije i premijera Nermina Nikšića, smanjenje plata političarima i direktorima institucija i javnih preduzeća i revizija privatizacije. Bilo je i onih koji se nisu slagali sa smjenama. Umjesto toga, predložili su, neka do kraja mandata rade kao volonteri.

- Nagrada bi im bila da odu, treba da rade besplatno - rekao je jedan od prisutnih građana čije lice nismo mogli vidjeti.

Svakih nekoliko minuta riječ su uzimali moderatori, pozivali na kraće izlaganje i veće strpljenje okupljenih ali i ponavljali kako ne treba nasjedati na "ubačene ljude kojima je cilj da se plenum rasprši".

- Igraju na nacionalističku kartu, ubacuju nam nerealne zahtjeve i pokušavaju nas razdvojiti na Srbe, Hrvate i Bošnjake - rekao je jedan govornika podsjećajući da su protesti počeli kao socijalni bunt.

Student Nedim pozvao je da se usvoje isti zahtjevi kao i na plenumu u Tuzli - revizija privatizacije, zdravstveno osiguranje za sve, smanjivanje plate političara na prosječne plate radnika.

Od ostalih zahtjeva važno je pomenuti onaj o nekažnjavanju učesnika u demonstracijama, imenovanju ekspertne vlade te molbi intelektualcima da se više angažuju u radu plenuma.

Nezaposlena majka troje djece Amira posljednja je imala priliku da govori. Kaže kako je svaki dan demonstracija bila na ulici.

- Voltaren popijem i idem - rekla je ona i najavila kako napušta plenum: Ja idem i ne želim biti ovdje gdje pričaju ljudi koji nisu bili na ulici, leđa me bole.

Boro Kontić je ubrzo odlučio završiti prvi sarajevski plenum, već nakon nešto više od pola sata njegovog rada, na šta su prisutni glasno negodovali. Većini se nije svidjela ideja da se naredni plenum održi za dva dana.

- Ako smo mogli čekati 20 godina možemo i dva dana - prokomentarisao je Kontić i najavio naredni plenu u petak u 17:30 u sarajevskoj dvorani Zetra:

Nemamo uslova za rad a u petak ćemo samo nastaviti plenum, proteste nastavljamo kao i do sada.

Bez obzira na zvanično okončanje plenuma, rasprava je nastavljena. Stvorilo se nekoliko grupa koje su razgovarale o zahtjevima, budućim protestima i plenumima. Žar sa kojim su to radili jednak je onom tokom prvog dana sarajevskih protesta.

Tek je kiša uspjela malo ubrzati odlazak ljudi. Stariji čovjek gunđao je putem pokrivajući glavu sa dva lista papira. Nezadovoljan je što je sala bila premala. Protestima i održavanjem plenuma je zadovoljan.

- Ovo se više ne može zaustaviti - kaže.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Plenum, Protesti, Sarajevo