Bunt

ŽURNAL POZIVA TUŽILAŠTVO: Imamo dokaze o protestima. Dođite i preuzmite ih!

U posjedu Žurnala je kompletan dokazni materijal o uzročnicima nasilnih demonstracija u Bosni i Hercegovini. U interesu javnosti pozivamo Tužilaštvo da ih preuzme

Općinski sud Sarajevo naredio je, na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva, da privremeno bude oduzet kompletan audio, video i tekstualni materijal od medijskih kuća čije su ekipe izvještavale o prosvjedima u Sarajevu. Svi snimci, kako je navedeno u pozivu, biće korišteni u kaznenom postupku.

Sudska naredba uključuje audio, video i tekstualni materijal pohranjen u kompjuteru ili sličnim uređajima za automatsku obradu podataka. Osoba koja odbije predati traženi materijal može biti kažnjena novčanom kaznom od 50.000 KM  a ukoliko i nakon toga odbije predati snimke može biti pritvorena.

Sud je zatražio da materijale predaju BHRT, RTV Federacije BiH, TV1, "Al Jazeera Balkans", "Dnevni avaz", "Oslobođenje", "Intersoft", TV "Hayat", TV Sarajevo i TV OBN.

Iako nismo direktno prozvani, vođeni visokom sviješću o građanskoj dužnosti, samoinicijativno smo odlučili da pomognemo Kantonalnom tužilaštvu u istrazi. 

U posjedu Žurnala je kompletan dokazni materijal o uzročnicima nasilnih demonstracija u Bosni i Hercegovini. U interesu javnosti pozivamo Tužilaštvo da ih preuzme.

Nadamo se da će pravda i u ovom slučaju pobijediti i da će stvarni uzročnici nasilnih demonstracija konačno biti procesuirani. 

Prilažemo samo mali dio dokaznog materijala koji posjedujemo.

VELIKO ISTRAŽIVANJE: 10 najvećih privatizacijskih pljački u Bosni i Hercegovini

EP BiH ponovo krši Zakon o javnim nabavkama: Zašto se mjerni ormari kupuju po dvostruko većoj cijeni

VELIKO ISTRAŽIVANJE: 5 priča o korupciji u obrazovanju

VELIKO ISTRAŽIVANJE: Ko, kako i koliko krade na javnim nabavkama

BOSNALIJEK: Sumnjivoj firmi s Djevičanskih Otoka "poklonjeni" su milioni maraka

Crni fond: Elvedinu Grabovici isparilo 9,5 miliona KM u uglju

Državni službenici su taksijem 25 puta obišli zemaljsku kuglu

Nikola Špirić izmislio sastanak da bi opravdao kafanski račun

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Protesti, Bunt, Korupcija