Kauč selektor

LIGA PRVAKA: Pep Guardiola je nogometni manijak!

Piše: Marko Tomaš

Ivica Osim kaže ovako: Cruijffov fudbalski ideal je bio stvoriti ekipu koja ne može izgubiti loptu. Guardiola je u Barceloni bio na tragu tog ideala. Istu stvar pokušava uraditi sa Bayernom

MANCHESTER CITY – BARCELONA 0: 2

Vjerovao sam da će utjecaj Tate Martina na igru Barcelone biti puno veći.

Prema Bielsinom jevanđelju, posjed se drži negdje na četrdeset metara od protivničkog gola. Zatim se dugim dijagonalama na bok protivnika izbacuje iz igre prenoseći loptu na široki nebranjen prostor u kojem operiraju brzi krilni igrači i neumoljivi egzekutor. No, Barca još uvijek inzistira na posjedu do posljednje četvrtine igrališta i tek tu odigrava lopte na bok. Odbrana je u tom slučaju uvijek gusta, ali Barcelona računa s kombinatorikom svojih igrača koji sjajno odigravaju kratke i duple pasove na malom prostoru.

Barcin problem u ovom trenutku jeste taj što nemaju jednaka rješenja na oba boka. Dani Alves je uvijek bolje rješenje od Alexisa ili bilo kojeg igrača koji igra na lijevoj strani. Imam dojam da zbog toga previše igraju preko desnog boka. Ipak, i to je dovoljno da se pobijedi uplašeni City.  A dobro dođe i sudijski poguranac pa dobiješ penal umjesto slobodnog udarca.

Najveći utjecaj na Barcinu igru Martino je ostvario na planu defenzive. Barca ne samo da odmah ide po izgubljenu loptu nego je, čini se, puno bolje postavljena u odbrani kad protivnik ima posjed. Momčadski usmjeravaju napade protivnika tamo gdje im se čini da je ovaj najslabiji. Stvar je čini se gotova. City po pristupu nije ni zaslužio bolji rezultat.

ARSENAL – BAYERN 0: 2

Ivica Osim kaže ovako:

Cruijffov fudbalski ideal je bio stvoriti ekipu koja ne može izgubiti loptu.

Guardiola je u Barceloni bio na tragu tog ideala. Istu stvar pokušava uraditi sa Bayernom. Bavarci ipak imaju malo drugačiju strukturu momčadi, dinamičniju,  usmjerenu na presing.

Vjerovao sam da spoj te dvije stvari može biti jako uspješan. Isto tako mislio sam da za takvo što trebaju godine rada. A onda dođe utakmica protiv Arsenala, u gostima, u kojoj Bayern ima 73 % posjeda. Pri tome se kreću puno brže od Pepove Barce. Svo to beskrajno dodavanje jeste dosadnjikavo, ali uz dinamičnost i brzinu Bayernovih igrača tiki taka dobija na uzbudljivosti.

Ipak, ima jedna stvar koja me jako iritira. U takvoj postavci stvari gubi se jedan od najljepših nogometnih elemanata – šut s distance. Stari nauk govori da trener može utjecati na igru do protivničkog šesnaesterca. Ali Guardiola želi kontrolirati i taj segment pa se njegove momčadi u pravilu pokušavaju ušetati s loptom u gol. 

Pep Guardiola je nogometni manijak. Prednost mu je ipak donio Kroosov udarac izvan 16 metara. Bila je ovo najuzbudljivija utakmica u proteka dva dana. Arsenal se koprcao koliko je mogao. No, Guardiola je ipak na tragu da, kako to kaže Tomislav Židak, od Mercedesa napravi malo bolji automobil.


BAYER – PARIS SAINT GERMAIN 0: 4

Kako rekoše komentatori u studiju Arena Sporta Bayer ne samo da je katastrofalno poražen na svom terenu već je i propisno obrukao Bundesligu.

Emir Spahić je opet imao jedno od svojih pomračenja. PSG je utakmicu dobio na kvalitet, ali kad gledam kako i što igraju sjetim se jedne pjesme Krešimira Bagića. Pjesma u čast Bake Sliškovića počinje ovako: Blaž/ Blaž/ Blaž! Kad trebam opisati igru PSG - a dođe mi samo da parafraziram Bagića i napišem: Zlatan/ Zlatan/ Zlatan!!!

MILAN – ATLETICO 0: 1

Veliki Clarence Seedorf se vratio u Milan. Ali istinski. Jednoj blijedoj i nedovoljno kvalitetnoj momčadi vratio je duh.

Takav sam dojam dobio gledajući ih protiv Atletica. Vjerovao sam da će Madriđani cijelu priču puno lakše odvrtiti u svoju korist. Moćni su ove sezone. Ali ovo je jedini dvoboj koji je još uvijek otvoren unatoč tome što se čini da je pobjeda s gostujućeg terena velika prednost.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kauč selektor, Liga prvaka, Marko Tomaš