STVARANJE DRUŠTVA IDIOTA: Vlada RS donijela Mjere za suzbijanje školskih izostanaka

Piše: Ljiljana Kovačević

Mjere za suzbijanje broja izostanaka definisane su u 11 tačaka, a oni koji su ih osmislili (vjerovatno su ponosni na svoj uradak), ponizili su učenike, nastavnike, roditelje, ljekare, narugali se logici i zdravom razumu, ali i pokazali da im segregacija nije strana

Mnogo puta smo poslednjih decenija u ovoj zemlji bili izloženi raznim idiotlucima ljudi na vlasti, kao što smo u bezbroj slučajeva morali da se suočavamo sa idiotskim odlukama, koje su nam servirale raznorazne institucije, tražeći od nas da ih bespogovorno puštujemo i provodimo.

OPASNE MJERE

To što u institucijama sistema sjede ljudi, koji donose takve odluke, nije nimalo bezazleno, jer na taj način sistematski i planski rade na tome da postanemo društvo idiota. Nerijetko, njihovi idiotluci, kada se ozbiljno razmotre, imaju puno dublje i opasnije konotacije.

Jedan od primjera su Mjere za suzbijanje broja izostanaka, koje je u okviru Programa praćenja i smanjenja broja izostanaka učenika u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske utvrdio tim Pedagoškog zavoda RS. Mjere su proslijeđene svim školama, koje imaju obavezu da ih primjenjuju, te da o rezultatima njihovog provođenja obavijeste Pedagoški zavod.

O čemu se zapravo radi?

Mjere za suzbijanje broja izostanaka definisane su u 11 tačaka, a oni koji su ih osmislili (vjerovatno su ponosni na svoj uradak), ponizili su učenike, nastavnike, roditelje, ljekare, narugali se logici i zdravom razumu, ali i pokazali da im segregacija nije strana. Kreativnom timu Pedagoškog zavoda RS, koji je stvorio Mjere, nije bitno da li djeca sa nastave izostaju opravdano, zbog bolesti, ili su ti izostanci posledica markiranja nastave. Oni su ih sve stavili u isti koš i naložili da za sve učenike, koji su prethodne sedmice izostajali sa nastave, subotom budu organizovana predavanja i dobrovoljan rad. Uz napomenu: Dolazak je obavezan!?

Tako učenici, koji zbog zdravstvenih problema nisu išli na nastavu, treba dodatno da budu kažnjeni “dobrovoljnim radom” u dane vikenda, koji je, da stvar bude gora, obavezan. U Mjerama, nije pojašnjeno kako nešto što je dobrovoljno može biti i obavezno.

U upustvu se, međutim, pominje problem mobilnih telefona, uz izričitu napomenu da je potrebno “zabraniti korišćenje mobitela u toku nastave učenicima i profesorima”. Korelacija broja izostanaka učenika sa nastave i korištenja mobilnih telefona prava je misterija, čiju će suštinu teško dokučiti bilo ko izvan “kreativnog tima” Pedagoškog zavoda RS.

Ali je zato potpuno jasna odredba kojom se nalaže da “obavezan dolazak oba roditelja da pravdaju časove”. To implicira da u Pedagoškom zavodu RS polaze od pretpostavke da su roditelji u principu lažovi, pa su odlučili da ih izlože unakrsnom ispitivanju školskih Komisija, koje treba da procijene da li roditelji, oba, ili možda jedan od njih, ne govori istinu. Kako bi bile otklonjene sve sumnje u iskaze roditelja, preporučujemo da ih šalju na poligraf.

Ne samo da se izražava sumnja u iskrenost roditelja, već se pokazuje visok stepen nepovjerenja prema ljekarima, koji đacima izdaju opravdanja za izostanak sa nastave u slučaju bolesti.

“Obavezna provjera zdravstvenih opravdanja”, glasi jedna od Mjera. To ukazuje na opravdanu sumnju da su učenici i njihovi roditelji mogući falsifikatori, ali potvrđuje potpuni izostanak povjerenja prema ljekarima, koji se na ovaj način tretiraju kao značajna karika u lancu lažova i krivotvoritelja.

U Mjerama nije precizirano na koji način će se opravdanja provjeravati, ali je za pretpostaviti da se radi o niz mogućih metoda – od saslušavanja do privođenja ljekara, pokretanja disciplinskih postupaka protiv njih...

BESMISLENO KAŽNJAVANJE DJECE

U Mjerama nigdje napravljena razlika između djece koja na nastavu ne dolaze zbog zdravstvenih problema i učenika koji namjerno, bez opravdanih razloga, izostaju sa nastave. Na taj način je Pedagoški zavod RS djecu, koja češće imaju zdravstvenih problema, dodatno ponizio i doveo u naravnopravan položaj sa djecom koja rjeđe imaju zdravstvenih tegoba. Ne samo što se učenici, koji češće izostaju sa nastave zbog zdravstvenih problema, moraju boriti sa tim problemima, nego su i dodatno kažnjeni, upućivanjem na obavezni-dobrovoljni rad vikendom. Čista segregacija i diskriminacija.

Kreativni tim Pedagoškog zavoda RS naveo je još par stupidnih Mjera, poput organizovanja predavanja za roditelje, naredbi nastavnicima da “bez prijeke potrebe ne puštaju učenike sa časa”, do ukazivanja na potrebu “obezbjeđenje zgrade i školskog dvorišta”. Valjda, ako neki od učenika pokuša pobjeći sa časa da ga pripadnici obezbijeđenja ulove i vrate na nastavu.

Nažalost, Pedagoški zavod RS niti Ministarstvo prosvjete i kulture nisu uopšte reagovali kada je nedavno uhapšena grupa inspektora policije, za koje se tvrdi da su imali mrežu svojih narkodilera oko skoro svih banjalučkih škola.

Na kraju, niko ne spori da su izostanci učenika sa nastave, posebno oni neopravdani, postali problem mnogih osnovnih, a naročito srednjih škola u RS. Uzroci ove pojave daleko su dublji. Neopravdani izostanci sa nastave su posljedica urušenog sistema vrijednosti, besperspektivnosti sa kojim su mladi suočeni, nerijetko nezanimljivim nastavnim procesom, koji ne može da zaokupi njihovu pažnju.

Jedno je sigurno, sve to se ne može se riješiti idiotskim Mjerama Pedagoškog zavoda RS.Iz Pedagoškog zavoda RS nisu željeli odgovoriti na pitanja koja im je uputila redakcija Žurnala:

PEDAGOŠKI ZAVOD REPUBLIKE SRPSKE

direktor, Dr Predrag Damjanović

Poštovani,

Pedagoški zavod Republike Srpske donio je Program praćenja i smanjenja broja izostanaka učenika u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske, čiji su sastavnio dio i Mjere za smanjenje broja izostanaka.

Molimo Vas da nam zbog objektivnog informisanja javnosti odgovorite na sledeća pitanja:

    Zašto bi učenici koji su izostajali sa nastave zbog bolesti bili upućeni na dobrovoljni rad i predavanja subotom i kako je nešto što je dobrovoljno istovremeno i obavezno?

    Zbog čega izostanke djece sa nastave, čak i u slučaju bolesti, moraju pravdati oba roditelja i šta u situaciji kada roditelji ili jedan od njih, zbog poslovnih obaveza, nisu u mogućnosti da u određeno vrijeme dođu u školu? Da li se na ovaj način implicira da roditelji pojedinačno govore neistinu o razlozima nedolaska njihove djece na nastavu, čak i kada je u pitanju bolest?

    Ko i na koji način ima ovlaštenja da provjerava ljekarska opravdanja i da li to znači da Ministarstvo, Pedagoški zavod i škole nemaju povjerenja u porodične ljekare i njihov rad?

Molimo Vas da nam na ova pitanja odgovorite najkasnije u srijedu, 29, januara.

S poštovanjem,

Ljiljana Kovačević, novinar „Žurnala“

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, Obrazovanje, Vlada RS