Bunt

GUŠENJE POBUNE: Policijsko-općinska diktatura u Zenici

Piše: B.M.R.

Nad učesnicima plenuma u Zenici policija u posljednje vrijeme vrši pravu diktaturu, zabranjujući im okupljanja, a Općina Zenica korištenje sale za održavanje sastanaka. Pokušaji gušenja plenuma ipak neće uspjeti, poručuju građani

Učesnici plenuma Ze-do kantona, građani Zenice, posljednjih dana izloženi su pravoj policijskoj diktaturi a Općina Zenica na sve načine pokušava opstruirati održavanje sastanaka.

Ukoliko Općina ne izda dozvolu za korištenje sale za održavanje plenuma u Zenici, građani će se na sastancima okupljati ispred zgrade Općine. Ovo je samo jedan od načina na koji se pokušavaju usprotiviti gašenju plenuma.

Sve je počelo prije pet dana kada su građani obaviješteni da salu koju su za sastanke plenuma koristili od 7. februara, a koja se nalazi u Tehničkoj školi u Zenici, više neće moći koristiti jer nemaju sklopljen ugovor te nisu registrovani. Zbog toga su tražili salu u Općini Zenica ali odgovor nikada nije stigao. Pismeno su se obratili Općini:

- S obzirom da nam je Skupština ZDK ukinula pravo da koristimo salu na Bilimištu (gdje su se do sada održavali plenumi građana), te da djelujemo u Općini Zenica kao Plenum građana Zenice i Plenum građana ZDK, smatramo da imamo pravo koristiti općinsku salu. Općinska sala je u centru grada i adekvatna je našim potrebama, a predložili smo termine koji neće remetiti rad OV i drugih eventualnih događaja u ovoj sali.

Međutim, općinske vlasti nisu još odgovorile na naš zahtjev, tako da će Plenum građana ZDK u petak 21.03.2014. u 19:00h biti održan u općinskoj sali. U slučaju da ovo ne regulišete na vrijeme, Plenum građana ZDK će se ipak održati, ali ispred zgrade Općine Zenica. Spremni smo nastaviti naš rad na otvorenom i u radno vrijeme, ako nam ne bude obezbijeđen prostor za djelovanje. Policija je već obaviještena. Nadamo se da nećete građanima uskraćivati pravo da koriste svoje prostorije, jer one nisu vaše vlasništvo.

Iako zvanični odgovor još uvijek nije stigao, usmeno im je rečeno da neće moći dobiti salu u Općini, kaže za Žurnal Miran Lužar, predstavnik nezaposlenih Plenuma ZDK.

Kazne za zadržavanje na ulici

Razlozi odbijanja općinskih vlasti da osiguraju salu u kojoj će građani moći aktivno učestvovati u kreiranju svoje budućnosti svima su jasni, smatra Lužar – razvodniti i ugušiti rad Plenuma na svim nivoima i u svakom pogledu:

- Počevši od medijske blokade koja je započela od prije par dana, u isto vrijeme kada je počela i policijska diktatura u kojoj nam je zabranjeno kretanje ulicama i omogućeno samo kretanje po trotoarima – pojašnjava Lužar.

Na kolegiju Skupštine koji će biti održan danas trebao bi biti iznesen prijedlog mandatara, iako u Plenumu ZDK smatraju, a na temelju neformalnih razgovora, da do toga neće doći:

- A kako stvari stoje mislimo da ni salu nećemo dobiti pa ćemo držati plenume na otvorenom.

Zbog toga je naša jedina solucija za daljnji rad održavanje Plenuma pod vedrim nebom jer nemamo finansija da plaćamo sale samostalno.

Osim odbijanja Općine, u pravu diktaturu nad učesnicima plenuma u Zenici uključila se i policija. Prvo je zabranjeno petnaestominutno zadržavanje na kružnom toku u Zenici, a učesnici su pozvani telefonski da dođu na razgovor u MUP ZDK-a, što smatraju protivzakonitim, s obzirom da je izostao nalog i obrazloženje za pozivanje na razgovor:

- Na tom "razgovoru" rečeno nam je da se od sada smijemo kretati samo trotarom jer u protivnom će svako ko izađe na cestu biti kažnjen sa 400 KM kazne i privođenjem od strane policije.

Nakon, kako kažu, prave policijske diktature, svjedočili su kako ni u jednom informativnom programu javnih servisa nije izvještavano o ovim dešavanjima:

- To direktno dokazuje da su ove mjere dobro osmišljene da se uguši svaki vid protesta i javne pobune protiv kriminalne vlasti u FBIH. Policija je i ovaj put, kao i TV kuće, stavila jasno do znanja da su i dalje pod palicom vladajuće mafije političkih partija. Želimo da se zna javno i otvoreno da protesti neće prestati dok se ne ispune svi zahtjevi koje smo uputili prema FBIH, Vladi ZDK-a te Opštini Zenica. Nećemo se uplašiti i nećemo prestati zahtijevati da nam se omogući samo jedno – pravo na život – kaže se u reakciji Plenuma građana Ze-do kantona.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Plenum Ze-Do kantona, Zenica, Pobuna, Bunt