Zakon

POLICIJA ZA SIROTINJU: Specijalci koriste JNA maske, neispravne štitove i suzavac kojem je istekao rok trajanja

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: Semir Mujkić

Na iskorištenom suzavcu naglašeno je da se smije koristiti u roku od pet godina od datuma proizvodnje

Policija u Sarajevu je tokom velikih demonstracija 7. februara koristila suzavac kome je rok istekao prije sedam godina i ne bi se smio koristiti. Žurnal je u posjedu jednog od suzavaca koje je policija koristila a koji je proizveden 2002. godine i trebao se iskoristiti u roku od pet godina.

Na iskorištenom suzavcu naglašeno je da se smije koristiti u roku od pet godina od datuma proizvodnje a za policijski trening nakon šest godina, što znači da je suzavcu rok istekao prije sedam godina. Policajci kažu da ovakav suzavac ne bi trebao biti u upotrebi i da ih ne čudi što nije zamijenjen novijim.

- Sindikat odavno traži da se obnove oprema i rezerve – kaže Nedžib Đozo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo i dodaje kako se ovakva vrsta opreme mora stalno mijenjati ali da je većina opreme koju policija u Sarajevu danas koristi nabavljena 1997. godine: To je potrošna roba koja se stalno mora obnavljati.

Suzavac kome je istekao rok trajanja nema negativnog utjecaja na zdravlje, više nego što bi mogao imati ispravan suzavac, već on gubi svojstva i jačinu, objasnili su nam u jednoj od nekoliko domaćih kompanija koja se bavi nabavkom i prodajom policijskih suzavaca.

Đozo kaže kako zahtjevi sindikata da se obnovi policijska oprema ranije nisu uvažavani. Sa novim ministrom Nerminom Pećancem, kaže, nešto je bolji odnos.

- Rijetko se nabavljala oprema za specijalnu jedinicu – objašnjava Đozo i dodaje da je za policiju bolje da imaju svu opreme a da je nikada ne upotrijebe nego da imaju lošu i staru opremu: Dabogda ništa ne upotrijebili ali oni to ne razumiju.

Osim zastarjelih suzavaca policija je tokom demonstracija imala problema i sa štitovima i gas maskama. Đozo kaže da samo policajci iz Jedinice za podršku imaju maske, i to one ostale iz JNA.

- Svi ostali nemaju zaštitne maske – kaže Đozo i dodaje da je jako puno policijskih štitova uništeno jer plastika izgubila svojstva: Plastika je izgubila svojstva zbog starosti i štitovi su pucali od udaraca kamenja.

Predstavnik sarajevskih policajaca kaže kako su i demonstranti koristili suzavce ali da se ne radi o profesionalnim policijskim suzavcima nego takozvanim pepper sprejevima.

Do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili odgovore koje smo uputili ministru Pećancu o korištenju suzavca kome je istekao rok. Iz kabineta ministra nam je rečeno da je upit proslijeđen službi za informisanje. Glasnogovornik policije Irfan Nefić kaže da je očekivao odgovore od nadležne službe o postupku uništavanja starih suzavaca i kontrole ispravnosti ali tri dana nakon naših upita nije dobio takav odgovor.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Policija, Sarajevo, Protesti