VLAJKI U ODBRANI ANDRIĆGRADA: Kusturica je Lenjinov orao među narandžastim kokoškama

Umjesto da demantira Žurnalove dobro dokumentirane dokaze o pljački, koji su zaintrigirali i državno tužiteljstvo, Emil Vlajki je svoju odbranu koncipirao na orlovima, kokoškama, Lenjinu, istoriji, revolucijama, pašama...

Omiljeni Dodikov “šaptač” i očigledno sasvim besposleni dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki oglasio se povodom Žurnalovog filma “Na Drini Kusturica”.

Umjesto da demantira Žurnalove dobro dokumentirane dokaze o pljački, koji su zaintrigirali i državno tužiteljstvo, Vlajki je svoju odbranu koncipirao na orlovima, kokoškama, Lenjinu, istoriji, revolucijama, pašama...

Mi ga ništa nismo razumjeli, stoga bez dodatnih komentara smjerno prenosimo agencijsku vijest...

VLAJKI: "KUSTURIČIN ANDRIĆGRAD DIO SRPSKE HISTORIJE"
BANJA LUKA, 2. aprila (FENA) - Dopredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki stao je u odbranu Emira Kusturice i, kako je naveo, njegovog Andrićgrada, a nakon što je emitiran dokumentarni film “Afera - Na Drini Kusturica”.
-Kusturičin Andrićgrad je od sada dio srpske historije, nerazdvojiv dio ćuprije Mehmedpaše Sokolovića i Andrićevog književnog opusa; on odsad spada u svjetsku kulturnu baštinu - ustvrdio je Vlajki.
On u priopćenju osporava i dokumentarnost tog materijala, a sve ponovo povezuje s navodnom „narandžastom revolucijom“
-A što se tiče odnosa Kusturice i njegovih kritičara - kokoški, Lenjin je to izrazio svojom čuvenom metaforom: „Orao se može spustiti na visinu kokoške, ali se kokoška ne može nikada vinuti do visine orla“ - citirao je Vlajki.
Dokumentarni film “Afera – Na Drini Kusturica” emitovan je u ponedjeljak, 31. marta, na BN televiziji, čiji snimak je, kako su objavili, zatražilo i Tužilaštvo BiH.
U filmu se navodi da su Vlada RS i njene institucije netransparentno uložile u Andrićgrad više od 30 miliona maraka, a da je reditelj Emir Kusturica, čija je firma “Lotika” vlasnik 51 posto zajedničkog preduzeća “Andrićgrad”, u taj projekat uložila svega 5.100 KM.

Vjerovatno je i vas, kao i našu "pernatu" redakciju, potpuno zbunila dopredsjednikova "odbrana". Stoga vas pozivamo da još jednom zajedno pogledamo film "Na Drini Kusturica". Ko prvi uoči orlove, kokoške, Lenjina itd., neka hitno javi redakciji...(zurnal.info) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Andrićgrad, Milorad Dodik, Emir Kusturica, Emil Vlajki