Bunt

MARŠ BEZ POVRATKA: Živio austrougarski trolejbus!

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Dio predstavnika plenuma iz drugih gradova najavljuje kako će noćiti ispred zgrade Parlamenta FBiH, ali većina je složna kako se ovaj put radi o “maršu bez povratka”

Živio trolejbus! Živio trolejbus iz Austro-Ugarske jer boljeg nemamo! - trolejbus je ujedno bio i posljednje vozilo koje su protestanti okupljeni ispred Federalnog parlamenta u Sarajevu propustili da prođe.

Sa zahtjevima od ranije poznatima, nekoliko stotina građana stiglo je iz Zenice, Bugojna, Mostara, Bihaća, Zavidovića... većina njih ljuta na Sarajlije jer ih, smatraju, nisu dočekali domaćinski:

- Stidite se, Sarajlije, stidite se što niste izašli pred ove ljude, što ih niste dočekali – kaže jedna od učesnica iz Zenice.

Meliha Bajramović iz Plenuma ZDK-a kaže kako ih je na dolazak u Sarajevo natjerao nerad vlasti:

- Nepravda i korupcija su na svakom koraku. U ovoj državi zakoni vrijede za jedne a za druge ne.

Dio predstavnika plenuma iz drugih gradova najavljuje kako će noćiti ispred zgrade Parlamenta FBiH, ali većina je složna kako se ovaj put radi o “maršu bez povratka”.

Drenko Koristović iz Sarajeva kaže kako trenutna vlast “nema legalitet i legitimitet da pljačka ovu zemlju”

- Nema odustajanja, nema odlaska odavde dok se ne riješi naše pitanje do konačne pobjede. Trebamo svi dostojanstveno iskazati nezadovoljstvo. Policija je isturena, policajci časni su naš narod, neće vršiti nikakav teror nad nama. Oni nalogodavci u policiji koji su u policijskoj hobotnici odgovarat će za ono što rade nad nama. Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Za vrijeme trajanja demonstracija pripadnici SIPE revnosno upozoravaju građane da se odmaknu od zida zgrade Njemačke ambasade koja se nalazi prekoputa ulice. Policajac kaže jednoj od djevojaka:

- Dajte, sklonite tu nogu sa zida, nema smisla, imajte malo poštovanja.

Sa druge strane ulice, dio građana pokušava stupiti u kontakt sa specijalcima koji se nalaze ispred zgrade Parlamenta. Jedan od mladića uporno doziva policiju koja ne reaguje, upućujući im psovke i pogrdne konetare. Na pitanje novinara Žurnala za razgovor i šta želi zapravo od policije upućuje salvu uvredljivih izraza.

Poslanicima, političarima, vlasti, građani javno i putem razglasa osim upozoravanja na bijedu u kojoj žive, poziva na ostavke, upućuju i sve više psovki i pogrdnih riječi:

- Đubrad, pizda vam materina – ljut je jedan od demonstranata.

Mlada žena, trudnica, viče:

- Imam četvero djece, jedno kod kuće, troje u stomaku. Đubre, jadniče, pred Bogom ćeš odgovarati a ja ću da ti presudim lično.

Demonstranti traže i puštanje Mensura Hodžića Beke, učesnika protesta koji je jučer uhapšen u Sarajevu. Ostavka Vlade Federacije BiH samo je jedan od deset zahtjeva koje imaju a zbog njihovog neispunjavanja najavljuju da neće odustati od protestaTraže otvorenu sjednicu Parlamenta FBiH, na kojoj će pored parlamentaraca i Vlade FBiH učešće uzeti i građani i koju će prenositi javni RTV servisi.

Kako im se pred zgradom Parlamenta niko nije obratio najavili su odlazak pred zgradu Vijećnice, kada je došlo i do manjeg sukoba sa policijom.

Zahtjevi građana:

1. Ostavka Vlade Federacije BiH

2. Obustava krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama u Federaciji Bosne i Hercegovine od 5. februara nadalje;

3. Trenutna obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara. Revizija dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih;

4. Ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije (tzv. „bijeli hljeb”) i naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada;

5. Ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima kojima su osnivači institucije vlasti federacije bih iz sredstava budžeta;

6. Uvođenje progresivnih poreznih stopa, kako bi svi poreski obveznici plaćali porez po različitim poreznim stopama, u zavisnosti od visine dohotka, odnosno ostvarene dobiti;

7. Pokretanje inicijative prema parlamentu bih za izmjenu zakona o pdv-u, s ciljem uvođenja diferencirane stope pdv-a, uz nultu stopu za osnovne životne namirnice;

8. Hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u federaciji, koje ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uslove za penziju;

9. Trenutna obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Parlament FBiH, Plenum, Protesti