Zločin & Kazna

BAL VAMPIRA ZA DARIJA KORDIĆA: "Opraštam vam svima", poručio je ratni zločinac

FOTO: Facebook (Eko selo Grabovica)
Pripremila: B.M.R.

Domaćin večeri na kojoj su se evocirale uspomene iz Ahmića bio je biznismen Jozo Ćurković koji je zbog privrednog kriminala pobjegao iz Hrvatske prije 10 godina. Humanitarna srca pjesmom su razgaljivali Thompson i Mate Bulić

Donatorskoj večeri za porodicu Darija Kordića organiziranoj 30. maja u Eco selu Grabovica kod Tomislavgrada odazvalo se više od 450 zvanica. Večeru je upriličila Humanitarna udruga „Prijatelji“ a ulaznica je koštala 100 KM. Sav prihod od prodanih ulaznica, najavio je organizator, namijenjen je obitelji, ukoliko Dario Kordić 8. lipnja ove godine izađe iz pritvora nakon odslužene dvije trećine zatvora od ukupno 25 godina, koliko ga je Haški sud osudio.

Posebni gosti večeri bili su Mate Bulić, Marko Perković Thompson, Afrodita band i klapa Delminium iz Tomislavgrada. Donatorskoj večeri prisustvovale su, kako je navedeno, brojne zvanice iz kulturnog i političkog života BiH i Hrvatske, a na fotografijama se vidi da je atmosfera u jednom trenutku bila i više nego optimistična.

Dario Kordić: Opraštam svima!

Prisutne je na početku pozdravio Vinko Zorić, predsjednik HU Prijatelji, prenio im pozdrave Darija Kordića, naglasivši kako se Kordić “fizički i duhovno izvrsno osjeća”:

"Predsjednik Udruge je nazočnima prenio veliku ljubav Darija za svoj hrvatski narod, Republiku Hrvatsku i HR Herceg-Bosnu. Također je istakao da je Dario svjestan svega, da zna tko je na njega lagao i lažno svjedočio, ali da on svima oprašta i da poziva sve nazočne da svom narodu i svojoj zemlji iskazuju samo darove ljubavi i solidarnosti. Dario je preko predsjednika svima prenio da ih grli i ljubi kako njega ljubi i grli ruka Duha Svetoga.

Gdin. Zorić se zahvalio svima koji su na najmanji način pomogli Udrugu, a time i obitelj Kordić. Posebno se zahvalio JP EPHZHB i županu Splitsko-dalmatinske županije gdinu. Ževrnji.
Na kraju se gdin. Zorić iskreno i sa puno emocija obratio i zamolio nazočne da na nedjeljnjoj misi izmole po jednu molitvu da dragi Isus prosvjetli one koji odlučuju i da Dario 6. lipnja o.g. bude slobodan čovjek. Predsjednik se zahvalio Dariju na žrtvi za sve nas i za pozitivne emocije koje k nama dolaze iz njegovih uzničkih razmišljanja", kaže se na zvaničnoj fb stranici Udruge Prijatelji.

Nazočnima se prigodnim rječima obratio i don Željko Majić, generalni vikar, izaslanik mons. dr. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog i dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Samo par dana kasnije, Haški tribunal donio je odluku o puštanju Darija Kordića na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne.

Bio je potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Kordić je u Haag otišao dobrovoljno 1997. a krajem 2001. proglašen je krivim i osuđen na 25 godina zatvora zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i sukoba u srednjoj Bosni, zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.

Ko je vlasnik Eko sela Grabovica

Vlasnik Eko sela Grabovica, u kojem je održana donatorska večera je Jozo Ćurković - vlasnik i direktor vranjičke tvornice azbesta “Salonit”, rodom iz Grabovice kod Tomislavgrada. Ćurković je iz Hrvatske pobjegao u BiH 2004. godine, prije nego što će protiv njega biti podignuta optužnica za malverzacije u Salonitu. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, optužnica kojom se Ćurkovića tereti da je oštetio Salonit za 100 miliona kuna podignuta je još 2005. godine. U aprilu 2011. godine na Županijskom sudu u Splitu suđenje Ćurkoviću i ostalima započelo je u njegovoj odsutnosti:

U međuvremenu je splitski Županijski sud za Ćurkovićem raspisao međunarodnu tjeralicu, pa je ovaj 2008. uhićen u zračnoj luci u Sarajevu, ali je zbog dvojnog državljanstva – hrvatskog i bosanskohercegovačkog - već idući dan pušten na slobodu, ostavši do danas nedostupan hrvatskom pravosuđu”, navodi se u tekstu.
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Eko selo Grabovica, Dario Kordić