NA KORDIĆEVOM DOČEKU: Ja sam simbol Kristove vjere

FOTO: Facebook event Doček Darija Kordića (Busovača) 22.

Dočeku prisustvuje i Dragan Čović, Predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić danas je svečano dočekan u Busovači. Ceremonija dočeka „viteza i prijatelja“, kako stoji u pozivu objavljenom na Facebook grupi Doček Darija Kordića, počela je u 11 sati svetom misom za sve branitelje i poginule u domovinskom ratu.

Kako javlja portal Klix.ba, dočeku prisustvuje i Dragan Čović, Predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nastavak slavlja se očekuje na lokalnom stadionu i bit će propraćeno „glazbenim sadržajem“, stoji u Facebook pozivu.

Kako javlja portal Klix.ba, Kordić se nakon puštanja bijelih golubova, prisutnima obratio riječima:

Najljubljenija braćo i sestre s ponosom kažem da sam simbol Kristove vjere u najljepšoj crkvi. Kada sam čuo čitanja Bog nam je davao odgovore i ja mogu samo uskliknuti hvala Svemogućem Bogu. Ovo je milosni dan i ja mogu reći da sam samo Kristov i ničiji drugo.

Kordića je u Busovači dočekalo nekoliko stotina pristalica.

Dario Kordić bio je jedan od političkih vođa bosanskih Hrvata od 1992. do 1995, potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ H-B), a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B); od 1994. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ga je osudio na 25 godina zatvora zbog zločina u selu Ahmići počinjenog u aprilu 1993, u kojem je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Kordić je pušten početkom ovog mjeseca, nakon što je odslužio 16 godina zatvora. Doček na aerodromu Pleso u Zagrebu narušili su aktivisti iz Sarajeva, Zoran Scout Ivančić i Sabina Šabić noseći transparente na kojima je pisalo 116. Ivančić je tom prilikom doviknuo Kordiću „Ubojice“ i „Sotono“, nakon čega su demonstrante napale Kordićeve pristalice okupljene na aerodromu. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dario Kordić, Ratni zločin