Mundijal

KAUČ SELEKTOR: Čuda nije bilo, Nijemci su samo uzeli što im je ponuđeno

Piše: Marko Tomaš

Sinoć su zgrabili priliku da uđu u povijest, da stvore mit, da postanu brazilski nogometti košmar i otvore sebi put ka tome zamjene Brazilce na tronu kao najbolja nacionalna momčad svih vremena

DON ALFREDO
Svi drugi nogometaši izrastali su iz terena, jedino je iz iz njegovih nogu rastao teren. Kažu da je čitav travnjak mogao stati u njegove kopačke. Toliko se kretao. Kažu i da je igrač kojeg je publika najviše puta na rukama iznijela sa stadiona.

„On se kreće kao tane/ tu ne pomažu ni dvije odbrane.“ Tako je glasila pjesmica posvećena Alfredu Di Stefanu.

MINEIRAZO
Brazilci konačno mogu zaboraviti čuveni Maracanazo. Njega je zamijenila jedna puno veća nogometna trauma koja je instantno dobila naziv Mineirazo. Brazilsku djecu nitko više neće plašiti uzvikom – bježi, idu Schiaffino i Ghiggia! A duša Moacira Barbose konačno može pronaći mir i na nekoj paperjastoj plaži u miru ispiti nebesku Caipirinhu.

ČUDO I SRAMOTA
Čuda na nogometnom terenu vide samo neupućeni. Bilo je pitanje trenutka kad će se brazilski balon od sapunice rasprsnuti. Evidentno je da su se do polufinala dovukli na autoritet i strahopoštovanje koje su izazivali kod protivnika. Ne treba, dakako, zanemariti, ni sudački kriterij uvijek prilagođen tako da pogura domaćina. A onda su naišli na momčad kojoj ništa ne znači što cijeli stadion navija protiv njih, momčad koja se ne boji nikoga.  

Ne bi sinoć Brazilu protiv nadahnute Njemačke pomogli ni Silva i Neymar. Brazilci sebi nisu smjeli dozvoliti izgradnju mediokritetske momčadi. Njemačka, naprosto, na svakoj poziciji ima bolje igrače od Brazila. Recimo, Brazil je jači samo na jednoj stoperskoj poziciji. Na drugoj je Hummels bolji igrač od bilo kojeg brazilskog braniča. Mnogi su bili skloni podcjenjivati i Howedesa, ali i on je sinoć pokazao da nije trula jabuka. Ono što je njega činilo ranjivim jeste što čuva leđa Mesutu Ozilu koji je na ovom Mundijalu izvan forme. Možemo samo zamisliti što bi se tek dogodilo Brazilu da je Ozil u punoj, optimalnoj formi.

Čuda, dakle, nije bilo. Pobijedila je u svakom segmentu bolja momčad. Nijemcima nisu trebali suci da se dovuku do polufinala. Sad se vidi da su do Belo Horizontea došli s pola snage. Čini se da još uvijek nismo vidjeli sve od njih.

Čudo, doduše, jeste konačni rezultat. Takav potop nije viđen godinama. Pogotovo nitko nije očekivao da će ga doživjeti veliki Brazil. Trebat će im još mnogo godina da se oporave. Sad se vidi da su bili na pogrešnom tragu, da moraju potpuno mijenjati filozofiju igre i način odgoja mladih igrača. Brazil ponovno mora stvoriti vrhunske napadače. Trebaju i ponovno stvoriti nekog Kaku ili Socratesa ili, barem, ne ignorirati talent Philippea Coutinhoa.

Brazil je osramoćen. Ne zato što Nijemci vole poniziti protivnika. Oni samo uzmu ono što im se ponudi. A sinoć su zgrabili priliku da uđu u povijest, da stvore mit, da postanu brazilski nogometti košmar i otvore sebi put ka tome zamjene Brazilce na tronu kao najbolja nacionalna momčad svih vremena za što im trebaju još dvije titule.

JOGO BONITO
Njemci su pokazali u par navrata i kako se igra Jogo Bonito, taj famozni brazilski opojni nogomet. Završnica akcije za drugi gol je prava momčadska minijatura, preslikana s malonogometnih terena. Tap – tap – tap, par dodavanja i izmjena mjesta, pravilna kretanja dok protivnička odbrana stoji kao hipnotizirana.

MUELLER
Nadam se da je sada svima jasno da je Thomas Mueller jedan od najvećih igrača današnjice. Njegovi izbori su jednostavni. Njegova kretanja su racionalna. Njegova efikasnost zastrašujuća. Njegova moć i neumornost za divljenje. Prepirem se s ljudima oko toga od kada se pojavio. I konačno sam došao na svoje.     

NEUER
Sada će sve nogometne škole na svijetu od neke dječurlije talentirane za stajanje među vratnicama pokušati stvoriti nekog novog Neuera. Taj golman je igrač više za svoju momčad. Nijemci zbog njega imaju 11 igrača u polju i već u startu dolaze u prednost.

IGRAČ UTAKMICE
Sami Khedira. Jednostavno. Ako je Loew negdje griješio to je bilo što ga je držao na ledu tijekom dobrog dijela Mundijala. Njegova igra protiv Brazila me zadivila. Sudjelovao je u svim segmentima igre. Kreće se naoko sporo, ali uvijek stigne svugdje.

MOŽDA
A možda Nijemci nisu toliko dobri koliko je ovaj Brazil patetičan. Dopustili su da većina „neutralnog“ nogometnog puka bude protiv njih. Nikad u povijesti Njemačka nije imala toliko navijača diljem svijeta. Brazil je dopustio Nijemcima da nam pružaju više nogometnog zadovoljstva. Dok su Brazilci radili na tome da germaniziraju svoju igru, Nijemci su svom mentallitetu dodavali latinoamerički šarm. Ljudi, koliko god svijet bio naopak, ipak još uvijek cijene magiju igre i nogometno poštenje. Zato sam i ja po prvi put u životu navijao za Njemačku. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kauč selektor, Marko Tomaš, Mundijal