UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Šefove sektora zapošljavao je Nikola Špirić

Piše: Ljiljana Kovačević

Pandorina kutija je otvorena, ali od tada do danas niko ne postavlja pitanje odgovornosti članova Upravnog odbora UIO, koji bi trebalo da kontroliše rad ove institucije i njenog rukovodstva

Sredinom juna u akciji „Pandora“ uhapšen je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, šef sektora Carina Zdravko Cvjetinović i još dvadesetak carinika koji su bili članovi zločinačke organizacije koja je UIO oštetila za stotine miliona maraka.

Pandorina kutija je otvorena, ali od tada do danas niko ne postavlja pitanje odgovornosti članova Upravnog odbora UIO, koji bi trebalo da kontroliše rad ove institucije i njenog rukovodstva. U UO UIO sjedi i državni ministar finansija Nikola Špirić, za kojeg se tvrdi da je insistirao da Zdravko Cvjetinović u februaru bude ponovo izabran za šefa sektora Carina, mada je Agencija za državnu upravu za tu funkciju kandidovala Nenada Lalića, koji je na konkursu imao više bodova.
 
Niko ne postavlja ni pitanje odgovornosti aktuelnog direktora UIO Mira Džakule, koji je ignorisao mišljenje Agencije za državnu upravu i Cvjetinovića ostavio na mjestu šefa sektora Carine.
Džakula je potpisao i imenovanje šefova carinskih prelaza koji su uhapšeni u „Pandori“.

Za šefa carinske ispostave u Gradišci je imenovan Radovan Đurić, jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal, koji je donedavno bio u bjekstvu. Đurić ima diplomu sportskog menadžera iz Novog Sada.

Za šefa ispostave u Brodu je imenovan Janko Jovanović iz Doboja, takođe uhapšen u „Pandori“. Njegova supruga je predsjednica Privrednog suda u Doboju. Izvori Žurnala tvrde da je uslov za brzo rješavanje carinske procedure u Brodu bilo podnošenje dokumentacije putem privatne špedicije „Optima šped“ porodice Jovanović.

Naši izvori tvrde da je Goran Marinković, takođe uhapšen u „Pandori“, postavljen na mjesto šefa carinske ispostave Banjaluka upravo po nalogu Nikole Špirića.

Do prije tri godine u carinskoj ispostavi Banjaluka, koju je vodio Marinković, ocarinjeno 1.500 kontejnera robe uvezene iz Kine. Ti kontejneri su pripadali firmi „Eko San“, a vlasnik je Anes Sadiković, koji je takođe „pao“ u „Pandori“. Sadiković je uhapšen zbog malverzacija na carini u Gradišci. Tih 1.500 kontejnera u Banjaluci su zaboravljeni.
Još se tvrdi da je Špirić na mjesto carinika na graničnom prelazu Gradiška zaposlio svog sinovca Milana Špirića.

Zanimljivo je da je rukovodstvo UIO dozvolilo da se studenti sa Univerziteta Apeiron šalju na praksu na granične prelaze. Neshvatljivo je da se u službenim vozilima, uz zaposlene sa posebnim ovlaštenjima, voze civili. Studenti se tako neovlašteno voze službenim automobilima, ulaze u službene prostorije na prelazima i prisustvuju vršenju inspekcijskog nadzora prilikom uvoza robe u carinsko područje BiH.

Sve ovo je protiv pravila službe i suprotno Zakonu o carinskoj politici, Zakonu o UIO, Zakonu o državnoj službi u BiH i Zakonu o upravi, čime onaj ko ih dovodi zlupotrebljava svoj službeni položaj i javna ovlaštenja i krši državne zakone BIH.

Studenti sa drugih univerziteta nemaju takvu mogućnost. Zanimljivo je da Džakula predaje na Apeironu, na kojem studira i Jelena Majstorović, koja već zaposlena u UIO.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da su Majstorovićeva i Nevenka Šobot takođe bile involvirane u stvaranje uslova da tekstilna roba iz Kine bez kontrole ulazi u BiH na graničnom prelazu u Novom Gradu.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Akcija Pandora, Nikola Špirić, UIO