OBNOVA NAKON POPLAVA: EU daje 42 miliona, Tuzla sanira klizišta a Željezno Polje školu

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info/arhiv

Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za otprilike 14.000 građana na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori otprilike 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, kako bi se pomoglo područjima u BiH pogođenim poplavama.

S ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih, ovaj Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do oktobra 2015. godine.

Odgovarajući ugovor za provedbu Programa potpisan je danas s UNDP-om. Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socijalno - ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

- Izuzetno mi je drago da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola je već otpočeo, a cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje - izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se EU obavezala na Donatorskoj konferenciji održanoj u julu u Bruxellesu. Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za otprilike 14.000 građana na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori otprilike 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Odabir korisnika će se bazirati na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, s posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva kao što su starije osobe, porodice s djecom i osobe s posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH je i dalje opredijeljena pružanju pomoći građanima BiH u prevazilaženju posljedica majskih poplava, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Delegacije EU u BiH.

Na tematskoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Tuzla, a u vezi sa stanjem nakon prirodne nesreće, razgovarano je o sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća koja su ranije predviđena budžetom. 

- Do sada smo utrošili blizu 2.000.000 KM na interventne mjere za sanaciju klizišta. Augustovske kiše pokazale su da su ta sredstva efikasno utrošena za drenaže i borbi protiv klizišta. Cilj je bio spasiti 4.000 kuća na padinama Tuzle koje još uvijek nisu ni uništene ni oštećene. Slijedi trajna sanacija klizišta i mi smo konkurisali kod Vlade Japana s projektom sanacije, četiri velika klizišta, vrijednosti blizu 1.500.000 KM. Očekujemo odgovor japanskog ambasadora u BiH, kako bi smo do sada izvršene mjere učinili trajnim - rekao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla. 

Općina Tuzla će takođe početi s programom zbrinjavanja građana i pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada zahvaćenih prirodnom nesrećom na području općine. 

Imamović je naveo da se radi isključivo o stambenim zgradama u kojima žive porodice, koje su oštećene ili u potpunosti uništene. 

Načelnik Općine Tuzla danas je formirao tim (šefovi službi i njihovi saradnici) za realizaciju odluka, ali i predlaganja drugih akata.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dala je saglasnost za projekt Općine Žepče za izgradnju novih i sanacije oštećenih stambenih objekata na području te općine nakon prirodne nesreće.

Ovo je drugi projekt, nakon zeničkog, koji podržava Vlada ZDK-a, za izgradnju 82 objekta i rekonstrukciju 353 oštećena stambena objekta u kojima je živjelo ili živi 206 porodica s ukupno 925 članova.

Za ovaj projekat je potrebno 4,45 miliona KM, a Zeničko-dobojski kanton će u njegovoj realizaciji učestvovati sa 150.000 KM, dok se ostatak sredstava obezbjeđuje od donatora.

Već ranije je Vlada ZDK-a potpisala ugovor za stambeno zbrinjavanje ugroženih porodica naselja Topčić Polje, čiji su stambeni objekti oštećeni i zatrpani riječnim nanosima i poplavama.

Na sjednici Vlade ZDK detaljno je razgovarano o aktivnostima na sanaciji poplavljenih područja i potrebi da se putni pravci, koji vode do tih područja, što prije osposobe za saobraćaj prije zime.

Ugovor o sanaciji Osnovne škole "Abdulvehab Ilhamija“ u Željeznom Polja potpisan je danas u prostorijama Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona (CKZDK).

Potpisivanju ugovora su pored predstavnika Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa ZDK-a i izvođača radova prisustvovali i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a i Općine Žepče.

Vrijednost navedenog projekta iznosi 44.763,53 KM.

Projekt obnove škole pokrenut je na inicijativu Crvenog križa Federacije BiH, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Tuzla, Poplave, Zenica