Zdravlje

BEZ SLUHA ZA BOLESNE: Političari odbili razgovor o liječenju raka dojke

Pripremila: B.M.R.

Fondacija Sanela Redžepagić pozvala je političare na razgovor o tome šta se može učiniti kako bi se unparijedilo lijenje žena oboljelih od raka dojke, te prevenirali smrtni ishodi ranim otkrivanjem bolesti. Niko se nije odazvao

Iako nema preciznih podataka procjenjuje se da svake godine oko 1.200 žena u BiH oboli od raka dojke. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u ovom entitetu u 2011. godini od ove bolesti oboljele su 672 osobe, od čega 660 žena – 239 ih je umrlo. Prema preliminarnim rezultatima, u 2012. godini oboljela je 471 osoba. Prema istom izvještaju, u ovim godinama rak dojke vodeći je malignitet kod žena u BiH.

Nažalost, mnogi na liječenje čekaju predugo ili nemaju adekvatnu terapiju. Upravo zbog toga Fondacija Sanela Redžepagić, osnovana nakon smrti mlade umjetnice Sanele Redžepagić, preminule od raka dojke, pozvala je sve političke partije da njihovi, kompetentni, predstavnici, učestvuju u akciji Humanost na djelu – za zdravu ženu:

- Planirali smo da se krajem septembra u okviru naše akcije upriliči javni razgovor građana sa predstavnicima stranaka, koji bi govorili o tome šta njihova partija kani nakon izbora preduzeti na planu efikasnije zaštite žena od opake bolesti od koje godišnje oboli oko 2 hiljade žena, a umire ih oko sedam stotina – kaže Sanelin otac Safet Redžepagić, predsjednik Fondacije.

Nažalost, nijedna od osam partija nije se odazvala pozivu Fondacije. Nisu čak ni obrazložili zbog čega:

- Mislim da su tri osnovna razloga zbog čega političari izbjegavaju javne nastupe koje nije organizovala njihova stranka, a to su :

- strah od neugodnih pitanja građana na koja nemaju pripremljen adekvatan odgovor
- izbjegavanje da javno obećaju nešto što će biti zapisano, a oni to neće realizovati
- što će biti izloženi i sa građanima koji nisu naklonjeni određenoj partiji i neugodnim pitanjima   koja uobičajno za skupove koje organiziraju političke partije nisu unaprijed pripremljena
-  kaže Redžepagić.

Njihova zamisao bila je da se stvori svojevrsna koalicija svih političkih struktura koje budu participirale u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti:

- Tako bi se stekli uslovi da se preventivna zaštita žena od opakog malignog oboljenja i zakonski regulira. Očito je da smo u Fondaciji bili preambiciozni jer je domaćim političarima lakše obećavati biračima da će graditi mostove tamo i gdje nema rijeka, nego se izjašnjavati o prevenciji opake bolesti koja nemilosrdno napada žene.  

U Fondaciji su imali i vrlo konkretne prijedloge za poboljšanje uslova liječenja žena, ali, očito je, nemaju s kim razgovarati o tome:

- Da buduće zakonodavce podsjetimo , da je rak dojke najčešće maligno oboljenje žena (27%), da od istog oboljeva oko 2000 žena,a neuspije ih se izliječiti preko 700. Fondacija „Sanela Redžepagić“ predlaže da se u program stranaka koje izlaze na parlamentarne izbore ugrade kao prioritet sljedeća dva zadatka:

- Donošenje zakona kojim će se žene određene dobi obavezati na periodični mamografski pregled, te da isti bude besplatan

- Drugo, da se pristupi osnivanju fonda kojim bi se sakupljala sredstva za razne pomoći ženama za vrijeme liječenja i rehabilitacije od ove opake bolesti.

Često se kao jedan od problema sa kojim se susreću žene oboljele od ove bolesti navodi i neadekvatna terapija.

Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja građanki Renesansa, kaže kako je teško govoriti o tome da li su na listama odgovarajući lijekovi jer svaka pacijentica reaguje individualno:

- Ali je sigurno da samo kvalitetan lijek daje kvalitetan odgovor. Znam, često se to navodi kao opravdanje, da smo zemlja u tranziciji, ali život nema alternativu i cijenu. Ne možemo gubitak ljudskog života stavljati u kontekst novca. Jednog dana kada nekoga ne bude jer nije dobio pravi lijek – nema popravnog. Na esencijalnim listama su i generički lijekovi koji imaju razne nuspojave.

Kaže da se u Udruženju suočavaju i sa slučajevima pacijentica iz drugih kantona koje ne mogu dobiti terapiju pa se pokušavaju naći načini kako im pomoći. Jedan od takvih slučajeva je i pacijentica od 37 godina iz Bihaća, koja nije mogla dobiti Herceptin. Sistem zdravstva u ovom trenutku ne služi pacijentu u potpunosti:

- Problem su i liste čekanja. Kada dođe do dijagnoze bolesti tada već stvari idu brže, uspostavlja se tretman. Ali taj period čekanja na pregled, čekanja nalaza... ne smiju se ostavljati stvari nedorečene, ako ima bilo šta sunjivo to treba ispitati. A nekoliko mjeseci, koliko može proći u svemu tome, za nekoga može značiti život.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fondacija Sanela Redžepagić, Spomenka Hadžić