ZENICA: Izvučena tijela dvojice rudara, mediji emituju samo informativni program

FOTO: zenicablog

Prema odluci nadležnih organa za dan žalosti na području Federacije BiH bit će proglašen onaj dana kada se bude obavljala dženaza nastradalih rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici

U pogonu Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica završen je dio akcije izvlačenja tijela nastradalih rudara. 

Jedna od ekipa Čete za spašavanje iz rudnika Kreka upravo je napustila jamu i sada će druga ekipa, koja je ušla da njih zamijeni, krenuti s izvlačenjem. 

Članovi spasilačke ekipe iz Kreke u kratkom razgovoru za Agenciju FENA su kazali da je stanje u jami vrlo teško ali da su uspjeli prići dvojici nastradalih rudara i izvući ih iz jame. 

Nakon izlaska spasilaca iz Kreke kod izvoznog okna jame Raspotočje, došli su brojni rudari druge smjene koji ne rade u okviru tehničkog tima, a glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović i dežurna kantonalna tužiteljica ZDK-a Senada Tarabar sa saradnicima nadzirali su akciju iznošenja tijela dva nastradala rudara iz jame.
 
U krugu pogona Raspotočje nalaze se i članovi porodica nastradalih, a kompletna aktivnost odvija se u mirnoj atmosferi.

Prema dostupnim informacijama, tijela još dvojice nastradalih rudara trebala bi se izvući u narednih nekoliko sati.

Izvlačenje petog nastradalog rudara iz jame obavit će se sutra.

Zbog teške rudarske nesreće u jami rudnika Raspotočje u Zenici, u kojoj je smrtno stradalo pet rudara, zeničke radio i televizijske stanice emituju svoj prilagođeni program, koji je baziran samo na prezentaciji najvažnijih informativnih sadržaja.

Prema odluci nadležnih organa za dan žalosti na području Federacije BiH bit će proglašen onaj dana kada se bude obavljala dženaza nastradalih rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici.

Porodicama nastradalih rudara i članovima kolektiva Rudnika mrkog uglja Zenica stižu brojni izrazi saučešća iz zemlje i svijeta.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Raspotočje, Zenica