ZENICA: Na površinu izvučena tijela još dvojice rudara, proglašen dan žalosti

FOTO: zenicablog

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je povodom teške rudarske nesreće u jami rudnika Raspotočje, u kojoj je smrtno nastradalo pet rudara, proglasio dvodnevnu žalost na području Općine Zenica 7. i 8 septembra

Članovi Čete za spasavanje u rudnicima sinoć su, desetak minuta prije ponoći, pod vrlo teškim radnim uslovima, izvukli na površinu tijelo četvrtog nastradalog rudara Hajrudina Bradarca.

Spasioci su prije toga, oko 21 sat, bili prisiljeni prekinuti iznošenje tijela rudara zbog podrhtavanje zemljane mase na mjestu nesreće, kako bi spasili svoje živote.

Danas će članovi više ekipa Čete za spasavanje nastaviti aktivnosti i pokušati izvući tijelo preostalog poginulog rudara, koji se u trenutku zemljotresa i gorskog udara zadesio na poziciji koja je oko 180 metara bila udaljena od mjesta na kojem su pronađeni ostali nastradali.

Spasilačka ekipa uspjela je u večernjim satima u subotu da iz jame Raspotočje zeničkog rudnika uglja izvuče tijelo još jednog nastradolog rudara, javlja izvještač Agencije FENA s lica mjesta.

Izvlačenje tijela petog poginulog rudara pokušat će se obaviti sutra u skladu sa sigurnosnim i tehničkim uslovima u razrušenim jamskih prostorijama.

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je povodom teške rudarske nesreće u jami rudnika Raspotočje, u kojoj je smrtno nastradalo pet rudara, proglasio dvodnevnu žalost na području Općine Zenica 7. i 8 septembra.

Dani žalosti bit će obilježeni isticanjem zastava BiH i Općine Zenica na pola koplja.

Zbog dana žalost na području Zenice u toku ovog vikenda otkazane su sve javne manifestacije, elektronski i drugi mediji na području općine su prilagodili svoje programske šeme i emituju samo informativne programe.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj sjednici odlučila da, zbog teške rudarske nesreće u jami Raspotočje, i obavljanja dženaze, u ponedjeljak, 8. septembra u Federaciji BiH bude Dan žalosti.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Raspotočje, Zenica