Raspotočje

DAN ŽALOSTI: Održana komemoracija i kolektivna dženaza poginulim zeničkim rudarima

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Kolektivna dženaza za rudare Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejzu Isakovića, koji su stradali u jami Raspotočje, klanjana je danas na Kamberovića Polju u Zenici

Prigodnim komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u prisustvu članova porodica, brojnih delegacija i građana Zenice, zaposlenici Rudnika mrkog uglja Zenica oprostili su se danas od tragično poginulih članova svog kolektiva Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića.

U Ime zaposlenika rudnika oprostili su se Esad Čivić, direktor RMU Zenica i Mehmed Oruč, predsjednik sindikalne organizacije RMU Zenica, a u ime sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, u čijem je sastavu i kolektiv zeničkih rudnika, obavezao se za pomoć porodicama nastradalih rudara.

Na komemorativnom skupu prisutnima su se obratili gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, Eladar Trhulj, ministar u Vladi FBiH i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.

Kolektivna dženaza za rudare Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejzu Isakovića, koji su stradali u jami Raspotočje, klanjana je danas na Kamberovića Polju u Zenici.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, koji je kazao da danas "ispraćamo na bolji svijet našu braću, očeve, sinove, naše rudare koji su dali svoj život za naše bolje danas i sutra".

Reis Kavazović je dodao da ih danas ispraćamo kao šehide jer oni to i jesu, jer biti rudar znači biti u službi dobra za svoju porodicu, prijatelje i državu.
- Danas ih ispraćamo u tuzi i bolu s nadom da će ono što dolazi biti bolje od ovoga što je danas - rekao je reis Kavazović.

Nakon kolektivne bit će klanjane i pojedinačne dženaze Mehmedu Dizdareviću i Mehmedaliji Haliloviću, koji će biti ukopani na groblju Vrselje, za Fahira Halača koji će biti ukopan na groblju Poratje, za Fejzu Isakovića koji će biti ukopan na groblje Ponirak te Hajrudina Bradarca koji će biti ukopan na gradskom groblju Prašnice.

Dženazi je prisustvovalo više od 10 hiljada građana.

Između ostalih dženazi su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, federalni premijer Nermin Nikšić i brojni drugi predstavnici vlasti.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zenica, Raspotočje