Klub Žurnal

DEE DEE RAMONE: Srce od 370 grama

Izabrao: S.A.

Današnji gost, na žalost, dolazi s onog svijeta, da je živ jučer bi proslavio rođendan. Kada nas je napustio evolucija bass gitare je naprasno zaustavljena

Da bismo vam sačuvali zdrav razum u ovo tupavo predizborno vrijeme odlučili smo intenzivirati rad u Klubu Žurnal. Osoblje je ljubaznije nego ikada (do razumne granice, normalno), fenomenalno opskrbljen (u legalnim granicama, naravski) šank radi od 0 do 24, a muzičare koji nas zabavljaju dovodimo i sa ovog i sa onog svijeta.  

Današnji gost, na žalost, dolazi s onog svijeta, da je živ jučer bi proslavio rođendan. Kada nas je napustio evolucija bass gitare je naprasno zaustavljena.

Rođen je kao Douglas Colvin, a kada je formirao bend Ramones, postao je Dee Dee Ramone. Napisao je neke od najboljih Ramones pjesama i niko na bijelome svijetu nije tako dobro kao on izvikivao "1234"! Taj period pripada svetoj punk rock povijesti i bilo bi blasfemično Ramones karijeru banalizirati na par rečenica pa se zaustavljamo na kraju ovog pasusa.

Dee Dee Ramone je Ramonese napustio 1989. godine, skinuo jaknu i pretvorio se u rappera s imenom Dee Dee King. Izjavljivao je da u tome ne vidi neku veliku transformaciju jer su rap i punk u osnovi isti - tek "dva tipa buntovne ulične muzike". Njegova tadašnja žena Vera kaže da ga je strašno pogodio neuspjeh u hip hopu.

"Kod njega je važilo samo sve ili ništa, kada nije bilo tako, raspao se po šavovima" - rekla je u jednom intervjuu.

Uskoro je sasvim odustao, zatvorio se u sobu, eksperimentirao sa svim mogućim vrstama droge i posjećivao sastanke Anonimnih alkoholičara, Anonimnih narkomana i Anonimnih ovisnika o kokainu. Žena ga je vozila njegovom psihijatru, onda je posjećivao njenog psihijatra pa su zajedno išli trećem psihijatru. Te konsultacije samo su ga učvrstile u mišljenju da niko oko njega nije normalan.  

Kuću je konačno napustio sa starom bass gitarom i osnovao bend The Remains. S njima je svirao pjesme Ramonesa, New York Dollsa, Stoogesa, rock i pop standarde ali i neke vlastite nove pjesme sve dok mu i to nije dosadilo, pa je vrijeme uglavnom trošio u pomenutim eksperimentima, tetoviranju i skupljanju ručnih satova.

Preminuo je 6. juna 2002. godine. Kod njega su pronašli igle, spaljenu kašiku i nekoliko vrećica s heroinom. Imao je 49 godina. Na autopsiji su mu izvagali srce. Težilo je tačno 370 grama.

Bez brige, u Klubu Žurnal vidjećete ga zdravog i mladog, sa srcem koje pumpa snažno.

Kao bonus, na kraju našeg programa pogledajte i kratki film Lesha Kovalskisa "History On My Arms"".

Baby DollBorn To Lose

Locomotion


 HistoryOn My Arms (kratki film)

(zurnal.info) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Klub Žurnal, Dee Dee Ramone, Muzika, Punk Rock