Klub Žurnal

SEVEN THAT SPELLS: Sveto trojstvo uma, srca i spolnog organa

Izabrao: S.A.

Glazba je jedan od posljednjih magičnih rituala koji komunicira direktno te razara sveto trojstvo uma, srca i spolnog organa. Moćno oružje uz koje je lakše ostati, biti, postati čovjekom

Vjerovatno ste i vi uočili onaj tekst Američke ambasade u kojem ljudi lijepo pitaju gdje je nestalo pola milijarde eura. Usput su optužili naše vlasti da grade privatne imperije na tuđim parama, da šire strah i nesigurnost, manipuliraju emocijama, sve u svemu lažu i kradu...

Po svim mjerilima radi se o prvorazrednom diplomatskom skandalu, uvredi zbog koje se potežu mačevi i trofejni revolveri ne bi li se ljaga sprala, ali niko od naših političara nije reagirao. Naprotiv, još poletnije uskočili su u svoje kampanjske autobuse, gdje se zabavljaju, pjevaju i igraju društvene igre, a u pauzama obuku stranačke kecelje i daju lažna obećanja.  

Zbog takvih stvari mi smo u predizborno vrijeme intenzivirali rad u Klubu Žurnal, ne bismo li sačuvali zdrav razum.

Danas dovodimo goste koji će nam nadam se pomoći da ga bar na kratko pomutimo, jer i eskapizam zna biti ljekovit kada je čovjek suočen s čistim bezobrazlukom. Mislimo da smo napravili dobar izbor jer frontman naših gostiju u nedavnom intervjuu za Rolling Stone ovako je objasnio svoje poimanje muzike:

- Glazba je jedan od posljednjih magičnih rituala koji komunicira direktno te razara sveto trojstvo uma, srca i spolnog organa. Moćno oružje uz koje je lakše ostati, biti, postati čovjekom. Šta god to danas značilo.

Nosilac ovih mudrih riječi zove se Niko Potočnjak i on predvodi hrvatski bend Seven That Spells, moćnu mješavinu kraut - stoner - post - psihodelic rocka.

U istom intervjuu, Potočnjak je objasnio šta pokušava da uradi sa Seven That Spells:

- ... Riječ je o glazbi. O mojoj viziji i interpretaciji nekih starih pojava i običaja te njihovih oblačenja u moderno ruho, sve filtrirano kroz indoeuropsku prizmu, svojevrsna potraga i povratak korijenima. Riječ je o konstantnoj potrazi za uzbudljivim zvukom i atmosferama. Zanima me opasnost.

Pored Seven That Spells Potočnjak ima i bendove Jastreb i Otrovna Kristina, ali zbog ograničenog kapaciteta Kluba Žurnal, njih ćemo ugostiti nekom drugom prikladnom prilikom.

Tokom koncerta Seven That Spells besplatno piće za našim šankom imaju svi krautaši koji nose brkove i pantalone stežu JNA opasačem.IO

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Selvedin Avdić, Seven That Spells, Klub Žurnal