Kauč selektor

STRATEGIJA NOGOMETNOG VELMOŽE: Nemam ti ja, bolan, šta reći!

FOTO: nogomania
Piše: Marko Tomaš

No, misterij koji imamo razrješiti jeste što točno Sušić podrazumijeva pod kvalitetnim rješenjima? Da me ubijete ne mogu provaliti njegove kriterije

BH je ostala bez još jednog potencijalnog reprezentativca. I to nije ništa čudno. Čovjeka više ne čudi ni što za takve vijesti sazna, recimo, sa službene stranice Hrvatskog nogometnog saveza.

Prvotimac Rijeke, Marin Leovac, od prekjučer ima pravo nastupati za Hrvatsku izabranu vrstu. Naravno, bosanskohercegovačkoj reprezentaciji Leovac nije potreban i zato valjda nitko iz našeg Saveza nije razgovarao s ovim dečkom rođenim u Jajcu.

NIJE ČUDO ALI...

Nije, da se razumijemo, Marin Leovac neko čudo neviđeno. BH na njegovoj poziciji ima barem dva bolja igrača, ali trenutačno niti jedan nije na raspolaganju izborniku pa se, dok se čeka oporavak Kolašinca i Salihovića, na toj pozicji mora mučiti Senad Lulić. Uostalom, Sušić uvijek priča koliko je momčadi potrebna zdrava konkurencija, kako mu nedostaje kvalitete isl., a zdravije konkurencije od Marina Leovca, tog racionalnog i korektnog igrača, koji je nogometno odrastao u Austriji, teško da može pronaći. No, kao i obično naš izbornik i njegov stručni stožer nisu tu da se miješaju u vlastiti posao.

Tako će se Leovac, umjesto za mjesto u BH momčadi, boriti za poziciju u izabranoj vrsti Hrvatske. Možda je takav rasplet Leovcu idealan i bliži srcu, ali činjenica da nitko nije ni pokušao dovesti ovog igrača u BH dres je ozbiljan problem koji ukazuje na to kakva gomila bahatih neradnika, koje ne mogu zamisliti drugačije osim sa čačkalicom u ustima, sjedi na klupi i u nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

Uostalom, pomjeranjem Lulića prema naprijed mjesto u momčadi gubi Tino Sušić. Možda baš u tom grmu leži zec.Eh, da, loše sam računao na početku teksta. U protekla dva tri dana BH je izgubila dva potencijalna reprezentativca. Pored Leovca koji nije bio ni na mapi svoju je sudbinu do daljnjeg zapečatio i Ervin Zukanović.        

Odigrao je Tino Sušić sjajnu utakmicu protekli vikend. Sam je razmontirao Slaven Belupo. Ali to i dalje ne dokazuje ništa. Tino Sušić je spor, mlitav igrač, koji ne može igrati ozbiljan nogomet više od dvadeset minuta, a tek je u srednjim dvadesetim. No, naš izbornik misli drugačije, njegova bezobzirna tvrdoglavost i bahatost sad već postaje krajnje iritantna i potpuno identična ponašanju BH političke oligarhije. I to je upravo činjenica koja najviše iritira nogometnu javnost.

NEMAM TI JA BOLAN ŠTA REĆI

To što Sušić svima odreda vrijeđa inteligenciju i gleda na ljude koji prate BH momčad kao na neka niža bića nedostojna njegove pažnje. Pokazao je to i u slučaju Ervina Zukanovića. Još jednom. Šikaniranje koje je taj momak doživio proteklih nekoliko mjeseci od strane BH nogometnih zvaničnika skoro da zaslužuje tužbu u Strasbourgu, a tamo se, jelte, nalazi sud za ljudska prava.

Ne možemo znati koliko iz Zukanovića progovara bijes kada sipa optužbe na račun Safeta Sušića, ali sve čemu svjedočimo proteklih mjeseci daje mu za pravo. Safet Sušić je potpuno izgubio kompas i tko zna što mu se vrzma po glavi kad radi sve ono što svi vidimo da radi. A to je, prije svega, upropaštavanje jedne solidno nadarene genercije nogometaša kakva nam se možda neće dogoditi narednih nekoliko decenija.

Ljudi iz Saveza bi svakako, ako već drže Sušića na klupi, trebali zaštiti Safeta od njega samog i poslati na tečaj javnog ponašanja ili mu unajmiti glasnogovornika. Nekima je uzaludno živjeti u Parizu pa i nakon trideset godina provedenih u gradu svjetlosti na novinarske upite odgovaraju sa:

„Nemam ti ja, bolan, šta reći.“

E, to je ono što najviše iritira kod Safeta Sušića. Ta bahatost seoskog velmože iritantna je i uvredljiva do granice boli.

KAKO IGRA ZUKANOVIĆ

Gledao sam utakmicu između Rome i Chieva, koju je Roma dobila sa 3 prema 0. Unatoč porazu njegove momčadi Zukanović je odigrao sasvim dobru utakmicu. Igra čvrsto, odgovorno, ima sjajan dijagonalni pas. Uostalom, dečko igra u Serie A, igra centralnog i lijevog bočnog braniča i potreban je reprezentaciji, jer i sam Safet govori kako mu nedostaje kvalitetnih rješenja.

No, misterij koji imamo razrješiti jeste što točno Sušić podrazumijeva pod kvalitetnim rješenjima? Da me ubijete ne mogu provaliti njegove kriterije. Dečko koji briljira protiv Slaven Belupa je dobar, ali momci koji igraju čvrsto i odgovorno protiv Seville, Feyenorda te talijanskih prvoligaša očito nisu. Imam dojam da je netko tu polupao lončiće i potpuno izgubio dodir sa stvarnošću.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Safet Sušić, Marko Tomaš, Kauč selektor