Galerija Žurnal

PLEŠITE SLOBODI (Foto): Godišnjica rušenja Berlinskog zida

Pripremila: M.S.L.

Ukupna dužina zida bila je 156 kilometara, a betonski dio koji je razdvajao grad, službeno označen kao "Granični zid 75", pružao se na 44 kilometra. Čuvan je sa 110 tornjeva, dvadesetak bunkera, hiljade vojnika i isto toliko pasa

Danas se navršava 25 godina od rušenja Berlinskog zida, simbola Hladnog rata čiji je pad značio i slom komunističkih režima u zemljama Istočnog bloka. Berlinski zid je sagradila istočnonjemačka vlast i dobio je propagandistički naziv s pridjevom "antifašistički". Svrha zida je bila onemogućiti bijeg stanovnika iz realsocijalističke Istočne u Zapadnu Njemačku. Počeo se graditi 13. avgusta 1961. godine i više je puta nadograđivan. Otvoren je za neometan saobraćaj 9. novembra 1989. 

Ukupna dužina zida bila je 156 kilometara, a betonski dio koji je razdvajao grad, službeno označen kao "Granični zid 75", pružao se na 44 kilometra. Zgrade i kuće koje su se našle na putu Berlinskom zidu su rušene, a porodice raseljavane. 

Zid je bio dobro čuvan, sa 110 tornjeva, dvadesetak bunkera, hiljade vojnika i isto toliko pasa. Nadgledan je 24 sata dnevno, uz stroge direktive, i naredbu da se puca na svaki pokušaj prelaska, pa i kad su u pitanju djeca i žene. 

Građani istočnog Berlina su pokušavali da se domognu zapadnog dijela, rizikujući i sopstvene živote. Podaci kažu da je oko 5.000 ljudi pobjeglo, ali mnogi nisu uspjeli preći na drugu stranu. Zvanično, na zidu i oko njega je ubijeno 136 ljudi, među kojima je bilo i nekoliko tinejdžera, mada ima podataka da se radi o 258 osoba. Tačan broj se ne zna, jer su vlasti prikrivale podatke.

Pojedini dijelovi zida su opstali, na tri mjesta u gradu. Dio danas poznat pod nazivom "Galerija istočne strane" oslikali su umjetnici iz cijelog svijeta. Na betonskom zidu dugom 1.300 metara nalaze se brojni murali, a prošle godine su se našli pred rušenjem, zbog planova jedne građevinske firme. Građani su danima protestovali i sačuvali uspomenu na 9. novembar.

Žurnal vam donosi galeriju Berlinskog zida nekad i sad. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Galerija Žurnal, Berlinski zid