Dodikland

DRUGI MANDAT ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Dodikova premijerka koja će uništiti SNSD

Piše: Ljiljana Kovačević

Odgovornost za dalje urušavanje Republike Srpske će prvenstveno snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj Skupštini RS, a Vlada na čijem je čelu korumpirani predsjednik, izabrana glasovima korumpiranih poslanika, neće imati nikakav legitimitet

Milorad Dodik povjerio je Željki Cvijanović mandat za sastav nove Vlade Republike Srpske. Očekivano, jer je Cvijanovićka osoba potpuno lojalna Dodiku i spremna da bespogovorno, istrajno i stopostotno ispunjava njegove naloge. Riječju, Željka Cvijanović će i dalje biti formalni predsjednik Vlade Republike Srpske, ali će sva vlast i moć i dalje biti u rukama Milorada Dodik i interesno-tajkunske organizacije okupljene oko njega. Dodiku je potpuna kontrola nad Vladom RS posebno potrebna u situaciji kada ima “klimavu” skupštinsku većinu i kada njegovi koalicioni partneri iz DNS-a i socijalista jurišaju na što veće komade u izvršnoj vlasti.  

SAMOSTALNI KONSENZUS

Dodik je odluku da Cvijanovićka nastavi voditi Vladu RS donio samostalno, ma koliko to javno osporavao tvrdeći da u vrhu njegovog SNSD-a nije bilo sukoba i nesuglasica u vezi sa imenovanjem mandatara, posebno sa visokim zvaničnikom stranke Igorom Radojičićem.
 

“Bila je to stvar konsenzusa u okviru partije, u čemu je učestvovao i sam Radojičić. U tom pogledu postoji saglasnost i jedinstvo”, naveo je Dodik.

Ma koliko Dodik negirao trvenja unutar SNSD-a, ona postoje, a imenovanje Cvijanovićke za mandatara samo je dolilo ulje na vatru, koja mjesecima tinja u vrhu stranke.

Prema izvorima iz SNSD-a, visoki funkcioneri SNSD-a Igor Radojičić i Nebojša Radmanović su duže vrijeme nezadovoljni sopstvenim statusom u stranci, kao i pozicijama kadrova koji slove kao njihovi. Isti izvor navodi da je u dobroj mjeri umanjen “prag tolerancije” Radmanovića, a posebno Radojičića, spram Dodikove samovolje i despotizma u stranci, što bi na kraju moglo dovesti do pobune i pokušaja rascjepa SNSD-a.

Paradoks je da su, bez obzira na sve rečeno, Radmanović i Radojičić potajno priželjkivali da Dodik imenuje Cvijanovićku za mandatara. Taj čin njima je kristalno jasan znak da ih Dodik želi ukloniti od bilo kakve mogućnosti uticaja na odluke SNSD-a i uopšte političke odluke bitne za RS, što im otvara mogućnost da naprave korake koji će ih udaljiti od njega.

Cvijanovićku kao mandatara priželjkivali su i Dodikovi koalicioni partneri iy DNS-a i SP-a, jer je ona na čelu Vlade RS garant da se niko neće mješati u vođenje njihovih resora. Iz prostog razloga, jer je Vlada RS matematički zbir interesa stranaka koje čine parlamentarnu većinu.  

Na kraju, Željku Cvijanović kao mandatara priželjkivala je i opozicija, koja je ubjeđenja da Vlada, s njom na čelu, može izdržati najdalje do aprila. U ovakvoj situaciji, poželjeti Željki Cvijanović sreću nije ništa drugo do cinizam.  

DVA PAPKA

Mnogo je stvari koje dovode u pitanje ponovno ustoličenje Željke Cvijanović na čelo Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićka je potpuno nekompetentna da vodi izvršnu vlast, što potvrđuje opštepoznata stvar da je Vladu RS u proteklih 20 mjeseci zapravo vodio ministar finansija Zoran Tegeltija, koji je odlučivao o svim bitnim ekonomskim i finansijskim pravcima. Što se, opet , pokazalo katastrofalnim, jer je u tom vremenu trećina entitetskog budžeta punjena kreditima i zaduženjima.

Osim toga, na uspostavljanje skupštinske većine, imenovanje mandatara i budući izbor nove Vlade je bačena ogromna mrlja u obliku “Dva Papka”. Riječ je o aferi koja potvrđuje da su svi ovi procesi zasnovani na političkoj korupciji, u koju su umiješani najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj.

Činjenica da je objavljen audio snimak na kojem Cvijanovićka, u svojstvu premijerke, govori o “kupovini” dvojice poslanika kako bi vladajuća koalicija ponovo imala skupštinsku većinu, sama po sebi dovodi u pitanje legalitet skupštinske većine i imenovanja mandata i izbor nove vlade RS.

Dodik, kako se i očekivalo, tvrdi da je ova afera “izmišljena”.

“Pošto nisu imali ništa da prigovore  Željki Cvijanović, onda su izmislili i konstruisali aferu ili laž u vezi s tim, a sada uporno insistiraju na tome, jer im se to sviđa”, kazao je Dodik.

On tvrdi da nije bilo “kupovine” poslanika, ističući da, osim uobičajenih političkih dogovora sa nezavisnim poslanicima, nije bilo drugih aranžmana, posebno ne novčanih.

Lider SDS-a Mladen Bosić tvrdi drugačije, navodeći da je u RS korupcija prisutna “u samoj osnovi dosadašnje vlasti, na čijem čelu su bili Dodik i Cvijanovićka”, što potvrđuje i način na koji oni pokušavaju da ostanu na vlasti, kupovinom poslaničkih mandata”.

“Odgovornost za dalje urušavanje Republike Srpske će prvenstveno snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj Skupštini RS, a Vlada na čijem je čelu korumpirani predsjednik, izabrana glasovima korumpiranih poslanika, neće imati nikakav legitimitet”, poručio je Bosić.

 

                     DINASTIJA CVIJANOVIĆ

Osim afere „Dva Papka“, čiji je Cvijanovićka nezaobilazan sudionik, mandatarka ima zapažene role i u slučajevima nepotizma. Tako je prije par mjeseci svog sina zaposlila u Elektroprenos BiH, mada je on, prema tvrdnjama TI BiH, taj posao dobio mada je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na isto radno mjesto.

Porodica Cvijanović visoko je na ljestvici moćnih porodica u Republici Srpskoj, koja ima razgranatu mrežu u raznim institucijama. Do skoro je Cvijanovićkin muž Aleksandar bio direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka. Premijerkin djever Slobodan smješten je u Republičku upravu za inspekcijske poslove, a njegova supruga Nataša u Ministarstvo prosvete RS. zaposlen ni dana.

Cvijanovići imaju svoj ogranak i u Ministarstvu poljoprivrede RS, pa je Jelena Cvijanović, uz malu pomoć strine Željke, prošle godine dobila posao saradnika u Agenciji za agrarna plaćanja.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, Željka Cvijanović