Bunt

ZENIČANI NA ULICAMA: Tužićemo zagađivače ali i one koji ih štite i obmanjuju javnost!

Piše: Mirna Stanković Luković

Tražimo podršku građana koji su spremni da stave svoj potpis na tužbu. Također nam je potrebna podrška građana kako bismo finansirali tužbu, ali i stručna pomoć advokata i pravnika kako bismo podnijeli tužbu, kažu iz Eko foruma Zenica

Eko forum Zenica je najavio protestno okupljanje 21. decembra kako bi motivirali građane na pokretanje tužbe protiv svih odgovornih za katastrofalno zagađenje sa kojim se Zenica suočava svake godine.

- Pozivamo građane da nam se pridruže 21. decembra, rekao je Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica u razgovoru za Žurnal, dodavši da to neće biti masovni ulični protesti kakve smo vidjeli u februaru.

- Pravimo skup na kojem ćemo prikupljati potpise, a već smo pokrenuli i online anketu na našoj web stranici. Tražimo podršku građana koji su spremni da stave svoj potpis na tužbu. Također nam je potrebna podrška građana kako bismo finansirali tužbu, ali i stručna pomoć advokata i pravnika kako bismo podnijeli tužbu, rekao je Lemeš.

GRAĐANI NEMAJU PRAVU INFORMACIJU 

Eko forum Zenica je prvi put organizovao protestni marš građana u decembru 2012. godine na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana Zenice. Na zahtjeve koje su tada uputili nadležnim institucijama i zagađivačima je samo djelimično odgovoreno.

- Rezultat prvih protesta je da je nabavljen sistem za monitoring zraka na osnovu kojeg se poduzimaju mjere. Prva mjera je bila u decembru prošle godine kada je zbog katastrofalnog zagađenja proglašeno stanje uzbune, objašnjava Lemeš.

Građanima je tada savjetovano da ne izlaze iz kuća, a poduzete su i mjere smanjenja proizvodnje i zamjene goriva. Rezultati su se osjetili nekoliko sati nakon poduzimanja ovih mjera.

- Nakon godinu dana, monitoring sistem je prestao da radi, pokazuje pogrešne podatke, tvrdi predsjednik Eko foruma Zenica i dodaje da su na Sjednici Općinskog vijeća održanoj prije desetak dana usvojena dva kontradiktorna izvještaja.

– Usvojeni su izvještaj monitoring sistema i izvještaj Metalurškog instituta gdje se vidi da su podaci na monitoring sistemu mnogo manji, ispod granica dozvoljenog zagađenja, a rezulati mjerenja koje je proveo Institut su daleko iznad granica. To znači da neko obmanjuje javnost. Da li je to namjerno ili slučajno uopšte nije bitno. Bitno je da građani nemaju pravu informaciju, rekao je Samir Lemeš za Žurnal.

Eko forum Zenica je tražio da Općinsko vijeće reaguje, međutim, prema riječima predsjednika Foruma, niko od vijećnika nije odgovorio na apele da pročitaju materijal u kojem se vide kontradiktorni podaci.

- Kako niko nije reagovao, ali i zbog lažiranja podataka, prikrivanja informacija, ugrožavanja zdravlja i katastrofalnog stanja okoliša, mi ćemo podnijeti tužbu protiv svih odgovornih. Ne samo protiv zagađivača, već i svih onih koji im pomažu i rade sve ovo što sam nabrojao, rekao je Samir Lemeš, i naglasio da danas ističe okolinska dozvola za visoku peć, a da u nadležnom federalnom ministarstvu niko ne priča o izdavanju nove dozvole.

- Pričaju bajke kako će prvo usvojiti novi zakon, pa tek onda izdavati okolišne dozvole. Izvinite gospodo, to ne ide tako!, rekao je Lemeš.

TROŠIMO LIMITE IZ BUDUĆNOSTI

Tužba protiv svih odgovornih je jedino što je građanima Zenice ostalo na raspolaganju. Prema zvaničnim podacima, iako je dozvoljeno da se samo tri puta godišnje prekorači granica od 125 mikrograma, samo u prvih šest mjeseci ove godine, ta je granica prekoračena 130 puta. Tokom 2013. godine, ova je granica prekoračena 190 puta.

- Mi živimo u budućnosti. Svake godine kršimo limite za narednih 50 godina, što je jako opasno, tvrdi Lemeš.

Predsjednik Eko foruma je u razgovoru za Žurnal naglasio da su građani koji žive u naseljima neposredno uz Željezaru nedavno izašli sa uznemirujućim podacima o zdravlju – nema kuće u kojoj nema neko ko je obolio od raka, bronhitisa ili upale pluća. Ovakva situacija, smatra Samir Lemeš, zahtijeva hitno djelovanje.

- Mi već pet godina čekamo da se izvrše projekti koji su bili predviđeni i po ugovorima o privatizaciji i okolinskim dozvolama, međutim, na tome se ništa ne radi. Nadležni se ponašaju kao zaštitnici kapitalista, umjesto da štite građane. Jedino što nam je preostalo je tužba, tvrdi Lemeš.

- Nadležni također prikrivaju podatke, prikrivaju odgovornost kompanije tako što se prihvati izvještaj o mjerenju sa dimnjaka, a pored dimnjaka imate krov kroz koji prolazi daleko više zagađenja, a to niko ne mjeri, tu nadležni gledaju kroz prste. Inspekcija ne radi ništa. Za godinu dana naplati onoliko koliko jedan prosječan prosjak naprosi za mjesec dana, smatra predsjednik Eko foruma Zenica.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Samir Lemeš, Protesti, Zenica