Novogodišnje radosti

KRATKI PREGLED GODINE U RS: Od jačanja autonomije do finansijskog sloma

Piše: Ljiljana Kovačević

Ljiljana Kovačević napravila je kratki pregled 2014. godine u RS. Godina je počela obećanjima o jačanju autonomije, nastavila lovom na vještice, domaće izdajnike i strane plaćenike a okončala s dva papka i katastrofalnim budžetom

GOVOR NA POČETKU Milorad Dodik je 2014. godinu počeo krupnim riječima, isturajući sebe kao najvećeg i neprikosnovenog zaštitnika Republike Srpske. Uz obavezno isticanje krajnjeg cilja svog političkog djelovanja- jačanje autonomije Republike Srpske, kao polazne tačke za njeno dalje kretanje ka samostalnosti.

SAVJET ZA ZAŠTITU U januaru je zvanično stupila na snagu i Dodikova odluka o uspostavljanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, koji, doduše, nikada nije formalno počeo da radi, ali su njegovi članovi itekako aktivni na otkrivanju i targetiranju navodnih domaćih izdajnika i stranih plaćenika.

Svoju odluku o formiranju Savjeta, Dodik je obrazložio tvrdnjom da “razne inicijative” izvan RS vrše napade na ustavni poredak ovog entiteta, pa je potreban Savjet koji će takve “napade” sagledati na strateškom nivou i “strateški se odnositi prema njima”.

Isforsirane priče o ugroženosti Republike Srpske i domaćim i stranim zavjerenicima, potvrdilo se, bile su samo alibi da Dodik stvori vlastitu paraobavještajnu strukturu, čiji je primarni zadatak bio “lov na vještice” u izbornoj godini.

Riječju, zadatak članova Savjeta bio je da javno etiketiraju i za rušenje ustavnog poretka optuže sve one koji oštro kritikuju djelovanje aktuelne vlasti, a posebno Milorada Dodika.

DEMONSTRACIJE KAO ZAVJERA U februaru su u Tuzli, a potom i u drugim gradovima Federacije BiH, krenuli socijalni protesti. Tražile su se smjene kantonalnih vlasti, palile su se zgrade kantonalnih vlada. Milorad Dodik i članovi Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS odmah su u demonstracijama u Federaciji prepoznali zavjeru protiv ovog entiteta.

Promptno su putem svojih medija upozorili da se nemiri u Federaciji BiH dešavaju po nalogu stranih centara moći, s namjerom da se pretoče u Republiku Srpsku, kako bi se ulicom srušila vladajuća garnitura u ovom entitetu. Dodik je upozorio da će policijskom silom biti onemogućen svaki pokušaj “rušenja institucija” RS i da će spriječiti “uvoz” protesta iz Federacije BiH.

Zato nimalo ne čudi što se na februarskim protestima u Banjaluci, koji su kao podršku građanima Tuzle organizovali Udruženje građana “Oštra nula” i Helsinški parlament građana, okupilo svega stotinjak građana. Kao što ne čudi da su aktivistima ovih udruženja poslije toga stizale prijeteće poruke.

BORAČKI PROTESTI Stiglo je i proljeće, a na noge su se digli demobilisani borci, tražeći smjenu predsjednika Boračke organizacije RS i poboljšanje svog položaja. Danima su se okupljali u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”. Vlasti nisu reagovale niti su ispunile neki od njihovih zahtjeva. Zato jesu djelovali ideolozi i promoteri Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, koji su ratne veterane uvrstili na spisak petokolonaša, rušitelja Republike Srpske.

KNJIGA "RUŠITELJI RS" Na zvaničnoj internet stranici vladajućeg SNSD-a objavljena je knjiga “Rušitelji RS”, grupe autora, u kojoj su pobrojani navodni neprijatelji ovog entiteta.

Autori knjige su utvrdili da targetirani pojedinci, nevladine organizacije i udruženja imaju za cilj da podstaknu nerede i da rade na podrivanju ustavnog poretka u Republici Srpskoj.

SAVEZ ZA PROMJENE Igrajući na kartu navodne ugroženosti Republike Srpske, Dodik je nastojao sebi i SNSD-u stvoriti što bolje startne pozicije pred oktobarske izbore, posebno nakon što je krajem aprila formiran Savez za promjene.

Jedanaest opozicionih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, veći broj nevladinih organizacija i pojedinaca iz javnog života Republike Srpske potpisali su 30. aprila Deklaraciju o osnivanju “Saveza za promjene”, koji je postao glavni takmac vladajućoj garniture predvođenoj SNSD-om.

U Proglasu, koji je objavio Savez za promjene, istaknuto je da “ko tvrdi da voli i štiti RS ne smije da je potkrada, ne smije da njenom narodu čini nepravdu i ne smije da ga gura u sukobe”. Opozicioni blok takođe je naglasio potrebu za promjenama u RS, navodeći da “narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mjesta”.

POTOP Stigao je maj, koji je donio kišu i poplave nezapamćene na ovim prostorima. Dok su vodene bujice nosile sve pred sobom, ostavljajući pustoš u Doboju, Bijeljini, Vlasenici…, vlasti Republike Srpske nisu na pravi način reagovale i povukle poteze kako bi zaštitili stanovništvo i imovinu.

Nedjelovanje Vlade RS, njeno neodgovorno i nekompetentno ponašanje, nanijelo je štetu građanima ovog entiteta srazmjernu onoj koju su načinile poplave.

FOND SOLIDARNOSTI Nakon potopa uslijedila su lažna obećanja vlasti da će ljudima, koji su u poplavama izgubili sve, nadoknaditi štetu.

Vlada RS je osnovala Fond solidarnosti i uvela nove namete na plate i penzije, kako bi obezbijedila priliv sredstava u Fond. Stanovništvu pogođenom poplavama podijeljeni su vaučeri, od kojih mnogi nisu imali puno vajde. Zima dolazi, a mnogo je onih koji je dočekuju u meljivim i polupraznim kućama, jer za njih i njihove potrebe nije bilo niti će biti para.

PREDIZBORNA KAMPANJA Novca, međutim, vladajućim strankama nije nedostajalo u predizbornoj kampanji. Trošilo se na sve, od krkanluka pod šatorima na predizbornim skupovima, preko lobiranja za podršku ruskog predsjednika i patrijarha SPC-a Miloradu Dodiku, do kupovine glasova.

IZBORI Na kraju, Dodik je uspio da sa minimalnom razlikom (oko sedam hiljada glasova) pobijedi svog rivala Ognjena Tadića iz Saveza za promjene i ponovo postane predsjednik RS.

Dodikova favoritkinja u trci za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izgubila je bitku. Više glasova od nje dobio je Mladen Ivanić iz opozicionog bloka. Oktobarski izbori pokazali su značajan pad rejtinga Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, koji je u parlamentu RS osvojio devet mandata manje u odnosu na izbore 2010. godine. Suočeni sa mogućnošću gubitka vlasti na entitetskom nivou, Dodik i SNSD odlučili su da skupštinsku većinu obezbijede kupovinom poslanika.

DVA PAPKA Afera “Dva papka”, odnosno audio snimak na kojem premijerka Cvijanović u društvu nekoliko osoba otvoreno govorio o tome da su kupljenja dva poslanika, ako “dva papka” iz Napredne Srpske izdaju vladajući blok, školski je primjer političke korupcije. U svakoj normalnoj zemlji, nadležne institucije bi odmah reagovale, istražile slučaj do kraja i protiv aktera političke korupcije pokrenule zakonom predviđene postupke. Nadležni organi u RS se ponašaju kao da se ništa nije desilo, mada je kredibilitet nove Vlade RS, kao i njen legitimitet upitan nakon što je potvrđeno da su dva poslanika iz opozicije (kako je to u audio snimku najavljeno) prešla na stranu vladajućeg bloka.

NOVA VLADA RS Milorad Dodik je izborom nove Vlade RS dobio još jednu bitku. Drugu, onu koja se odnosi na osvajanje vlasti u Sarajevu je, po svemu sudeći, izgubio. Ipak, teško da Dodik može dobiti rat. Rat sa besparicom, potpunim finansijskim posrnućem, teškim stanjem u ekonomskom i socijalnom smislu.

KRAH BUDŽETA U budžetu Republike Srpske više nema para, mogućnost emitovanja obveznica i zaduživanja kod domaćih banaka sve je manja, a od ruskih kredita (malog od 75 miliona evra i velikog od 600 miliona evra) nema ništa. Zbog propasti Bobar banke Republika Srpska je izgubila stotine miliona maraka. Po svemu sudeći, iz Rafinerije nafte Brod povlače se ruski vlasnici, što će biti novi finansijski udar na Republiku Srpsku. Finansijski stručnjaci smatraju da će već na proljeće Vlada imati velikI problem da obezbijedi novac za isplatu plata i penzija.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, Republika Srpska