Cenzura

ŽURNAL POZIVA: Odmah zaustaviti nasilje vlasti nad novinarima!

Žurnal poziva bilo koga u ovoj zemlji ko zaista razumije značaj slobode medija da zaustavi nasilje vlasti nad novinarima! Ukoliko se to ne dogodi, idite svi u Sjevernu Koreju!

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS a po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, trenutno pretresaju redakciju portala Klix.ba.

Iz MUPRS-a navode da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz člana 174, stav 2 Krivičnog zakona koji se odnosi na neovlašteno snimanje i prisluškivanje.

Jasno je da združene policijske snage traže snimak telefonskog razgovora premijerke RS Željke Cvijanović u kojem ona govori o kupovini poslanika. Zbog tog snimka, MUP RS je već početkom ovog mjeseca pozivao novinare portala Klix na informativni razgovor. Istovremeno, ništa nije učinjeno na istrazi kupovine glasova uz pomoć kojih je formirana nelegalna vlast u RS.

Ovaj sudski i policijski postupak predstavlja opasan presedan i jedan od najvećih pritisaka vlasti na slobodu medija u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način ugrožena su osnovna novinarska prava na zaštitu izvora informacija. Ukoliko ovaj incident postane uobičajena praksa, više neće biti važno ko je, kako i uz čiju pomoć pokrao ovu državu, biće važno na koji način su novinari došli do te informacije.

Danas se pretresa redakcija Klixa, a već sutra, poštovani urednici bosanskohercegovačkih medija, ukoliko se vlastima ne dopadne neki tekst, združene policijske snage pokucaće na vaša vrata!

Žurnal poziva bilo koga u ovoj zemlji ko zaista razumije značaj slobode medija da zaustavi nasilje vlasti nad novinarima! Ukoliko se to ne dogodi, idite svi u Sjevernu Koreju!

(zurnal.info)  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Novosi, Mediji, Cenzura