Politička korupcija

PLAN ODBRANE PREMIJERKE RS: Policija odugovlači istragu za političku korupciju i napada novinare!

Piše: Ljiljana Kovačević

Netačna je tvrdnja premijerke Cvijanović da “svi u društvu moraju imati isti tretman pred zakonom”. Da je tako ona bi bila pod istragom zbog sumnje da je počinila krivično djelo političke korupcije

Upad policije u redakciju portala Klix.ba povodom afere  „Dva papka“ klasično je zastrašivanje i pritisak na novinare, ali i jasna prijeteća poruka svima onima koji bi, eventualno, mogli doći u posjed sličnog materijala.

Niko ne zna, ni policija ni novinari, koliko je dugo Željka Cvijanović sa drugaricama pričala i o čemu je sve govorila u trenutku kada je nastao sporni snimak o kupovini dvojice narodnih poslanika. Jedno je sigurno, nije govorila samo 59 sekundi, koliko traje objavljeni audio snimak. Upad u redakciju Klix-a izvršen je kako bi policija RS došla do podataka ko je snimio Željku Cvijanović. Međutim, tim upadom, MUP Republike Srpske je de facto potvrdio da je snimak autentičan.

Osnovni problem u ovom slučaju je što su policijske i pravosudne institucije obrnule teze, pa su istragu usmjerile prema medijima, koji su objavili snimak i koji štite svoje izvore (na šta imaju zakonsko pravo), a ne prema akterima demonstrirane političke korupcije (premijerki koja govori o kupovini poslanika), što je teško krivično djelo.

Riječju, Specijalno tužilaštvo RS i MUP RS nisu i neće da sprovedu kvalitetnu i kredibilnu istragu o kupovini dva poslanika, već cijeli slučaj pokušavaju prebaciti na polje stranih agentura, NN osoba i „neprijateljski“ nastrojenih novinara, sa akcentom na novinare.

MONTIRAN ALI I AUTENTIČAN SNIMAK

Vratimo se upadu u Klix. On je projektovan još u saopštenju Uprave kriminalističke policije MUP RS, objavljenom par dana nakon što je sporni audio snimak preplavio medije u BiH i regionu. UKP je tada Specijalnom tužilaštvu RS podnijela krivičnu prijavu protiv NN izvršilaca ili više njih  zbog izvršenja krivičnog djela „Neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje“  više privatnih razgovora predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Iako je bilo poznato da za dva dana nije bilo moguće izvršiti vještačenje snimka niti forenzičke analize autentičnosti glasa, iz UKP-a su tada slavodobitno konstatovali da je cijeli snimak montiran i da su “iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera, te iste montirane sa drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između Predsjednika Vlade i NN lica – sagovornika”.

Prema potvrđenim informacijama, ovakvo sramno saopštenje, koje degradira sam MUP RS i ozbiljnost te institucije, po nalogu “sa vrha” izdao je načelnik UKP MUP RS Zoran Mandić.

Kako su potvrdili naši izvori iz MUP RS, Mandić je to saopštenje objavio bez prethodnih konsultacija i bez znanja bivšeg ministra policije RS Radislava Jovičića i direktora entitetske policije Gojka Vasića. Mandićev cilj, odnosno cilj političke vrhuške RS koja mu je dala nalog da tako postupi, bio je da se cijeli slučaj zataška, ali i da se zastraše novinari koji se bave aferom “Dva papka”.

U saopštenju UKP-a mediji i novinari, koji su objavili snimak na kojem Cvijanovićka govori o kupovini dva poslanika, targetirani su kao suizvršioci krivičnog djela “neovlašteno snimanje i prisluškivanje”. Lov na novinare mogao je da počne.  

Scenario, prema kojem je Mandić već utvrdio da je snimak montiran, a novinari proglašeni glavnim krivcima, čime je trebalo da bude stavljena tačka na slučaj “Dva papka”, pomrsio je direktor Policije RS Gojko Vasić koji je nedugo po objavljivanju saopštenja UKP-a potvrdio da nije izvršeno vještačenje audio snimka. Pokušavajući da “popegla” stvar, Vasić je konstaovao da “u ovom trenutku uopšte nije važno da li je izvršeno vještačenje snimka”.

Ova istraga usmjerena je u više pravaca. Nadležni organi moraju da provjere autentičnost snimka, kao i navode koji se na njemu pojavljuju, rekao je Vasić novinarima.

Tada je kazao da će nadležno tužilaštvo tražiti da veštačenje obave domaći stručnjaci, ali i njihove kolege iz inostranstva.

Bitno je, kada bude zaokružena priča, da javnost bude informisana šta je nadležno tužilaštvo prihvatilo kao dokaz i šta je utvrđeno o audio-zapisu, dodao je Vasić.
 

ODUGOVLAČENJE ISTRAGE

Od Vasićeve izjave prošlo je više od mjesec dana, a vještačenje snimka i njegova forenzička analiza još nisu urađeni. To je moralo da bude urađeno još prije sjednice parlamenta RS na kojoj je formirana skupštinska većina, a na kojoj je potvrđeno da su dva poslanika opozicije prešla na stranu vladajućeg bloka.

Odugovlačenjem istrage, MUP i pravosudne institucije RS, direktno su se stavili u službu onih koji se bave političkom korupcijom i mijenjanjem izborne volje građana.

Na drugoj strani, krenuli su u obračun s medijima. Upad u Klix.ba, osim zastrašivanja i pritiska na medije i novinare, vlastima u Republici Srpskoj trebao je da bi prikrili nerad Mandićeve Uprave kriminalističke policije na  ostalim aferama koje u poslednje vrijeme potresaju Republiku Srpsku.

Dok demonstrira silu na novinarima, istoj toj policiji ne pada na pamet da istraži zašto je propala Bobar banka i sa njom stotine miliona maraka narodnog novca, ko je i za čiji račun opljačkao Birač, ko je omogućio Draganu Đuriću iz Beograda da ne milionske dugove Investiciono razvojnoj banci RS….

Zato licemjerno odzvanja izjava premijerke Željke Cvijanović da se ona “veoma zalaže za slobodu medija, ali da svi u društvu moraju imati isti tretman pred zakonom”.

Za pretres prostorija koje koristi portal Klix.ba sam saznala iz medija, kao i ostali građani. Do slobode medija se ne može doći ako se vrše određena krivična djela, rekla je Cvijanovićka.

Do skupštinske većine se ne može i ne smije doći kupovinom poslanika, jer je to teško krivično djelo. Taj aksiom u Republici Srpskoj ne vrijedi. Kao što ne vrijedi ni Cvijanovićkina tvrdnja da “svi u društvu moraju imati isti tretman pred zakonom”. Da je tako Željka Cvijanović danas zbog afere “Dva papka” ne bi mogla biti premijerka, već bi bila pod istragom državnih organa zbog sumnje da je počinila krivično djelo političke korupcije.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Željka Cvijanović, Ljiljana Kovačević, MUP RS