Nasilje

EPILOG NAPADA NA NOVINARE: Policija amnestirala dvojicu napadača, a jedan dobio mandatnu kaznu!

Piše: M.S.L.

Pravni zastupnik urednika portala Tačno.net je najavio da će protiv napadača podnijeti krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti, a protiv komesara za pomaganje nakon izvršenja krivičnog djela

- Policija je završila svoj dio posla. Prekršajne prijave smo uputili nadležnom sudu, rekao je za Žurnal Srećko Bošnjak, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, u vezi sa verbalnim napadom na urednike portala Tačno.net, Šteficu Galić i Amera Bahtijara.

Potvrdio je da, nakon saopštenja koje je MUP HNK izdao u ponedeljak, 05. januara, nema novih informacija.

- Čekam još dan-dva, da vidim da li će se policija još eventualno oglasiti, pored saopćenja koje su objavili u ponedeljak, rekao je za Žurnal Senad Pećanin, advokat koji zastupa Šteficu Galić i Amera Bahtijara.

- Nakon toga ćemo, kako smo i najavili, podnijeti krivične prijave i protiv napadača i protiv komesara policije HNK, dodao je.

U saopštenju MUP-a HNK stoji da su prekršajne prijave podnesene protiv jednog napadača, Marina Kordića i Amera Bahtijara, žrtve napada. Drugom napadaču, Josipu Čuljku je uručen prekršajni nalog zbog lažnog predstavljanja policiji, a predloženo je da ga se sasluša u svojstvu svjedoka. Antonio Vrljić nije dobio ni mandatnu kaznu.

Naime radi se o tome da je na licu mjesta događaja bio Antonio Vrljić državni službenik Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu bezbjednosti, ali isti u ovom događaju nije imao aktivno učestvovanje i može se dovesti u vezu samo kao svjedok navedenog događaja, stoji u saopštenju MUP-a HNK.

- Ovim saopćenjem se policija de facto stavila u službu napadača. Ono što je posebno zabrinjavajuće je što su to uradili po manje-više istom tragu po kojem je jedan od čelnika mostarske policije napad na profesora Slavu Kukića prokomentirao riječima da se mora shvatiti napadač, jer Kukić kritički govori o vrijednostima za koje se on borio u ratu. Zamislite da se na taj način pravda napadač?! Policija se apsolutno stavila u službu napadača. Njihov cilj nije da ih privede pravdi i primijeni krivični zakon već da ih amnestira i da optuži žrtve napada za saučesništvo u krivičnom djelu, prokomentarisao je za Žurnal Senad Pećanin.

Pravni zastupnik urednika portala Tačno.net je najavio da će protiv napadača podnijeti krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti, a protiv komesara za pomaganje nakon izvršenja krivičnog djela.

- Ovdje je očito da je napadačima pomognuto tako što su dvojica amnestirana. Prvo, protiv njih nije nikada podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu. Drugo, jedan od napadača je proglašen za svjedoka i protiv njega nije pokrenut ni prekršajni postupak. Trećem napadaču je izrečena mandatna kazna za lažno predstavljanje. Apsolutno su ispunjeni svi elementi za pokretanje prijave za pomaganje nakon izvršenja krivičnog djela, što je također krivično djelo, tvrdi Pećanin.

Srećko Bošnjak je naglasio da jedino što policija još može uraditi za žrtve napada jeste da im pruži zaštitu ukoliko Štefica Galić i Amer Bahtijar podnesu zahtjev.

- Ako se osjećaju trajno ugroženima, možemo im pružiti zaštitu, ali do sada od njih nismo dobili takav zahtjev, kaže Bošnjak.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MUP HNK, Mostar, Amer Bahtijar, Štefica Galić, Napad