Glad

U ZEMLJI ZLATNIH KAŠIKA: Narodna kuhinja u Zenici nema novca za hljeb!

Piše: Branka Mrkić Radević

Zbog dugovanja od oko 7.000 KM, kuhinji će krajem januara, najavljeno je, biti isključena struja. Novca za otplatu duga, izmirenje obaveza prema pekari ili nabavku brašna – nema

Zbog dugovanja i nedostatka sredstava narodna kuhinja u Zenici korisnicima uz obrok više ne može dijeliti hljeb.

Natpisom koji je juče, prema pisanju Dnevnog avaza, osvanuo na vratima narodne kuhinje, obavještavaju se korisnici kako će dobiti obrok ali bez hljeba.

Kako je za Žurnal potvrdila Zijada Kliko, direktorica Merhameta za regiju Zenica, na ovaj korak primorani su zbog dugovanja pekarama, duga za električnu energiju, ali i neredovnog finansiranja rada kuhinje od strane Vlade Ze-do kantona i Grada:

- Iako je Kanton odlukom Vlade zadužen da nas finansira sa 60.000 KM godišnje, koje bi se uplaćivale sa po četiri rate, u 2014. godini isplaćene su samo dvije. Grad nam je prošle godine isplatio 5.000 KM, ali u 2012. i 2013. ni jednu KM.

I to nije sve. Zbog dugovanja od oko 7.000 KM, kuhinji će krajem januara, najavljeno je, biti isključena struja. Novca za otplatu duga, izmirenje obaveza prema pekari ili nabavku brašna – nema:

- Korisnici su očajni, plakali su – kratko kaže Kliko.

Usluge narodne kuhinje u ovoj regiji koristi oko 750-800 stanovnika.

Premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona pitali smo da li je upoznat sa ovim informacijama, zbog čega se sredstva za narodnu kuhinju ne isplaćuju redovno, da li će i šta Vlada poduzeti u smislu urgentnog rješavanja ove situacije, ali i dugoročnijeg rješavanja problema. Do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao.

Situacija je trenutno najkritičnija u Zenici, ali je jako loša i u ostalim gradovima kantona:

- Teško je i u Brezi, u Kaknju, jednostavno se moramo snalaziti na različite načine – kaže Kliko.

Kemal Karić iz Merhameta Kakanj za Žurnal kaže kako uspijevaju osigurati obroke za korisnike zahvaljujući donacijama firmi i sporadično Opštine. Od 50 zahtjeva koje su nedavno poslali na različite adrese samo su četiri firme odgovorile pozitivno, pa je sakupljeno tek nešto više od hiljadu KM:

- Sad je, zahvaljujući jednoj donaciji, hljeb siguran za naredna četiri mjeseca, tako da smo u tom smislu u malo boljem položaju od Zenice trenutno. Ipak, mi nemamo stalne i očekivane izvore prihoda na koje možemo računati. Nekako izmirujemo dugovanja za brašno, za struju, meso se uglavnom osigura od kurbana. Nekad se popravi stanje, da Cementara ili Opština a nekad bude zaista teško. Ipak, do sada nismo bili u situaciji da ne možemo podijeliti obrok korisnicima.

U Kaknju ima oko 200 korisnika narodne kuhinje:

- Bude vremena pa nemamo za plate ljudima koji rade ovdje, ako Opština da manje, ili ne dobijemo donaciju. Bilo je vremena kad novca nije bilo niodakle. Bilo je i nama kritično za brašno, ali smo dobili 800 kg od Regionalnog odbora Merhameta i to nas je osiguralo za neki period – kaže Karić.

U kolikoj je bijedi Bosna i Hercegovina dovoljno govori i činjenica da je sljedeća izjava Kemala Karića zapravo optimistična:

- Hljeb nije zafalio u ovih deset godina!

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Vlada Ze-Do kantona, Narodna kuhinja, Zenica