Mediji

GRAĐANI SPRIJEČILI ZATVARANJE NTV 101: Osam inspekcija u televiziji osumnjičenoj za februarske proteste

FOTO: UG Za bolji Sanski Most
Mirna Stanković - Luković

Iako je pečaćenje bilo zakazano za 11:30, tri kantonalna inspektora koja su došla zatvoriti prostorije NTV 101 su otišla nezavršenog posla, ali kako kaže Hukanović, uz prijetnju da će se vratiti kada ne bude nikog

Veliki broj građana Sanskog Mosta se okupio juče ispred NTV 101 kako bi spriječio pečaćenje prostora u kojem radi ova televizijska stanica, a koje je naredio kantonalni tržišni inspektor Unsko-sanskog kantona.

- Građani su stali ispred naše zgrade i rekli da je to njihova televizija i da su inspektori došli na pogrešnu adresu, kaže za Žurnal Rezak Hukanović, vlasnik d.o.o. Mediagraf u okviru kojeg radi NTV 101.

Iako je pečaćenje bilo zakazano za 11:30, tri kantonalna inspektora koja su došla zatvoriti prostorije NTV 101 su otišla nezavršenog posla, ali kako kaže Hukanović, uz prijetnju da će se vratiti kada ne bude nikog.

Nakon saopštenja za javnost koje je izdala NTV 101, oglasio se direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove iz Bihaća, Nihad Mujkić, koji je demantovao navode iz saopštenja. U demantiju Mujkić navodi da su inspekcijske kontrole u NTV 101 započele u maju 2014., te da su kroz ove kontrole utvrdili niz nezakonitosti u poslovanju.

- Istina je da smo mi sa Općinom Sanski Most imali ugovor o saradnji koji je prekinut nakon februarskih protesta. Općinska vlast nas je optužila da smo jedan od organizatora protesta, što apsolutno nije tačno i tada je saradnja prestala, tvrdi Rezak Hukanović.

Prema njegovim riječima, uslijedio je pritisak kako bi se onemogućio rad NTV 101, i to učestalim kontrolama kantonalne tržišne inspekcije.

- U samo deset dana sam imao osam inspekcija. Samo me nisu pitali koji broj cipela nosim, kaže Hukanović, vlasnik Mediagrafa.

U demantiju direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove stoji da NTV 101 nije ušla u fiskalni sistem, iako je rok za uvođenje fiskalizacije bio kraj 2011. godine.

- Tržišni inspektor izmišlja da nisam u sistemu fiskalizacije. To je apsolutno netačno. To je nemoguće!, tvrdi Rezak Hukanović i dodaje da ga pokušavaju predstaviti kao osobu izvan zakona.

- Istina je da imam spor sa Općinom na sudu, ali ovdje se radi o tome da ingerencije inspektora ne mogu biti ispred ingerencija suda, tvrdi Hukanović, naglašavajući da će iskoristiti sve pravne lijekove koji mu stoje na raspolaganju i da se već konsultovao sa pravnicima.

Podrška NTV 101 je stigla i iz Udruženja BH novinari. U dopisu koje je stigao iz ovog Udruženja se traži da se pečaćenje prolongira i da se cijeli slučaj pravno ispita.

NTV 101 se obratila i Regulatornoj agenciji za komunikacije, a u zvaničnom saopštenju koje je Žurnal dobio od RAK-a stoji da uslovi dozvole koju izdaje Agencija ne oslobađaju korisnika dozvole od poštivanja drugih propisa ili ugovornih obaveza.

- Bez ulaženja u komentarisanje ovog postupka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bihać, mišljenje Agencije je da se radi o upravnoj oblasti za koju, iz opisanih razloga, nije nadležna Agencija, već je riječ o ugovornom odnosu koji je predmet sudskog postupka.

Iz dokumentacije koja je bila dostavljena Agenciji, čini se da se u navedenom slučaju ne radi o trajnoj zabrani obavljanja djelatnosti iz razloga koji bi zadirali u nadležnost Agencije, rekla je za Žurnal Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

U isključivoj nadležnosti RAK-a su izdavanje dozvole za emitovanje, odnosno korištenje frekvencije ili njeno oduzimanje.

(žurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Asim Kamber, NTV 101, Sanski Most