Mediji

SANSKI MOST: Zapečaćena NTV 1, priveden protestant, gradonačelnik na odmoru

FOTO: Udruženje građana za bolji Sanski Most
Piše: Mirna Stanković Luković

Inspektori Kantonalne uprave inspekcija USK zapečatili su prostorije NTV 101, dok kafić 101, u kojem su inspektori također otkrili nepravilnosti, još uvijek radi

Zgrada nekadašnjeg kina Sana u Sanskom Mostu u kojoj djeluje NTV 101, zapečaćena je. Kako su i obećali prošle sedmice, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona su se vratili kada nije bilo nikoga.

- Došli su jutros, prije sedam sati, zapečatili ulaz i postavili žutu traku oko zgrade, kaže za Žurnal Rezak Hukanović, vlasnik d.o.o. Mediagraf u okviru kojeg djeluje NTV 101.

Pečaćenje je bilo zakazano za devet sati, ali su inspektori došli ranije kako bi izbjegli okupljanje građana koji su ih prošle sedmice spriječili da zatvore zgradu nekadašnjeg kina.

- Jutros se također okupio manji broj građana, ali niko nije reagovao, jer sam ih ja tako zamolio, kaže Hukanović.

PISARNICA NE RADI


Žalbe na odluku kantonalnog tržišnog inspektora i prijedlozi za odgađanje izvršenja nisu odložili pečaćenje. Pravna zastupnica NTV 101 Silva Seferagić u ponedeljak nije mogla predati prijedlog za odlaganje zaključka za izvršenje rješenja, jer na pisarnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK nisu htjeli zaprimiti ovaj dokument uz obrazloženje da pisarnica ne radi, te da to ne bi ni pomoglo.

Inspektorat USK i načelnik Sanskog Mosta Mustafa Avdagić su se oglušili i na poziv Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari i Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH da odgode izvršenje rješenja o privremenoj obustavi radio i televizijske djelatnosti.



U saopštenju koje su izdali BH novinari i Sindikat stoji kako ove dvije organizacije smatraju da bi zatvaranje NTV 101 bilo štetno za medijsku zajednicu BiH, a posebno za građane Sanskog Mosta i USK u smislu uskraćivanja prava na informisanje odnosno primanje informacija putem programa ove televizije.

- Ja ne mogu da shvatim da se ovdje ovako radi. Ovdje vlada potpuno bezakonje i nema više nikakve tajne da je sve naručio Asim Kamber, tvrdi Rezak Hukanović, vlasnik Mediagrafa.

Iako Hukanović strahuje da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK nije proslijedila njihove žalbe Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, ove je sumnje za Žurnal otklonila Diana Ružić, pomoćnica direktora Federalne uprave iz Sektora za žalbe i pravnu zaštitu.

- Mi smo primili sve žalbe koje su upućene na našu adresu, a prvu smo primili putem e-maila 14. januara, rekla je Ružićeva za Žurnal i dodala da Federalna uprava po zakonu nema obavezu odgovoriti na žalbe koje stižu putem e-maila.

- Žalbe su proslijeđene našem pravniku na urgentno rješavanje, potvrdila je Ružićeva i dodala da je zakonski rok za odgovore po žalbama 30 dana.

OSUMNJIČEN ZA PODSTREKIVANJE

Pečaćenje prostorija NTV 101 bilo je zakazano za 15. januar, ali je veliki broj Sanjana koji se taj dan okupio pred zgradom kina spriječio zatvaranje. Rezak Hukanović za Žurnal kaže da tog dana nije bilo nikakvih incidenata.

- Inspektor je pokušao ući u zgradu, ali kada je vidio da pred vratima stoje ljudi, samo se okrenuo i vratio u moju kancelariju, kaže Hukanović.

Uprkos mirnom okupljanju građana, predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most Ermin Cuco Karić je priveden u svojstvu osumnjičenog za sprječavanje službenog lica u vršenju dužnosti.

- Tamo je bilo 700 ljudi, a samo sam ja osumnjičen, kaže Karić za Žurnal koji se na saslušanju branio ćutanjem.

- Optužuju me da sam preko Facebook stranice našeg Udruženja pozivao građane da spriječe pečaćenje NTV 101. Pokušavaju izvršiti pritisak na nas na sve načine, a posebno na mene, tvrdi Karić. Predmet protiv Ermina Karića će uskoro biti upućen prema tužilaštvu.

U prostorijama Udruženja građana za bolji Sanski Most je u toku prikupljanje potpisa za smjenu tužilaštva Unsko-sanskog kantona.



- Ovdje je najveći problem tužilaštvo, a peticiju ćemo, zajedno sa zahtjevom za smjenu tužilaštva uputiti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, OSCE-u i Antikorupcijskoj mreži ACCOUNT. Planiramo i proteste ispred tužilaštva, koje ćemo najaviti policiji, kaže Karić.

Prema njegovim riječima, situacija u Sanskom Mostu je haotična.

- Ovdje samo što ne eksplodira, tvrdi Karić i dodaje da je načelnik Općine Mustafa Avdagić danas uzeo dva dana godišnjeg odmora i sa porodicom otišao izvan grada.

- Prepao se protesta ispred zgrade Općine zbog pečaćenja NTV 101, tvrdi Karić i naglašava da je inspekcija danas zatvorila samo prostorije televizije, ali ne i kafića 101 koji je u vlasništvu Rezaka Hukanovića, a u kojem je tržišna inspekcija također pronašla nepravilnosti u radu.

- Kafić radi. Njima je bio cilj samo da zatvore televiziju, kaže Ermin Cuco Karić za Žurnal.

- Niko od nas ne brani Rezaka Hukanovića. Mi branimo NTV 101 i slobodu govora, tvrdi Karić.

(Žurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sanski Most, NTV 101, Mustafa Avdagić