Melanholija ljevice

JES' ČUO ŠTA KAŽE ČOMSKI: Prava istina o Srebrenici i Kambodži

Piše: Andrej Nikolaidis

Ja sam sto puta ljudima ovih dana pričao: Šta misliš, koliko je nevinih novinara stradalo u bombardovanju Drezdena i Berlina? Pa niko po Evropi nije noso majice “svi smo mi Gebelsovi novinari”

e, jes čuo šta ima novo?

ajd reci.

naučno dokazano da smo mi bili u pravu. znači, dokazano da je rts bio ko čarli ebdo, a amerikanci ko ovi turci, teroristi.

nemoj zajebavat! ko kaže?

kaže doktor čomski. i još kaže, kad je bombardovan rts, nije raja po evropi išla i vikala “mi smo rts”. sve su to licemjeri...  

ajd hvala bogu, neko realno da sagleda stvari.

normalno. i ono u parizu i ono u beogradu bilo je ubijanje novinara. kako onda jedno može bit dobro a jedno loše? kako jedno može bit terorizam, a drugo kao nije?

stvarno, sad kad smo se dotakli toga... ja sam sto puta ljudima ovih dana pričao: šta misliš, koliko je nevinih novinara stradalo u bombardovanju drezdena i berlina? pa niko po evropi nije noso majice “svi smo mi gebelsovi novinari”. nego, kako si reko da se taj tvoj zove? idem odmah javit raji iz stormfronta da ga izguglaju.

strašan je taj čomski... mislim, komunjara je, al pravi intelektualac. on i onaj njemac, trećeg nema... onaj njemac što je napiso taj roman o golmanu što brani penal, onaj na h... jel hajne, nije hajne...

da nije hajneken?

ajd nemoj više nijedne. znači, nekako na h, nešto ko haneke, ko henkel, tako nekako. uglavnom, taj i čomski su jedini pravi, jedino su se oni usudili reć istinu. i onaj francuz što je nekad bio, filozof i humanista, danijel šifer.  

sjećam se njega, on je pravo dobar bio. a šta još kaže doktor čomski?

kaže da sumnja da je al kaida izvršila napad jedanestog septembra.

joj, znao sam! realno, svi znaju da su to amerikanci sami sebe, i to, znaš, al niko ne govori o tome. i šta još kaže?

kaže da je i srebrenica pravo sumnjiva.

nemoj zajebavat, i to?

jašta. kaže da su u srebrenici muslimani koristili zaštitu uena da bi napadali srbe. i da se znalo da će se srbi osvetit. al srbi su u srebrenici postupili mnogo humanije nego amerikanci u faludži. amerikanci su tamo bombardovali i žene i djecu, a srbi su u srebrenici žene i djecu lijepo, kulturno, odvezli kamionima i pustili.

e, a ratko trune u haškom kazamatu na pravdi boga... života ti, šta kaže još doktor?

imam to na fejsu, saću ti pročitat... kaže da u kambodži nije bilo genocida i da onaj njihov pol pot uopšte nije bio takav zlikovac ko što su amerikanci rekli za njega.

jarane, isto ko i za sloba i radovana. vazda ista priča.

e, imam ja i snimak gdje on govori o slobi. kaže, slobo nije bio dobra osoba, ne bi s njim večerao i to... ne brani on slobu, al najvažnije, kaže da slobina srbija nije bila totalitarna država, i da sloba nije ni znao za srebrenicu, nego je bio šokiran kad je čuo. i još kaže da slobo nikad ne bi mogo bit osuđen u hagu, i da je svima laknulo kad je umro, jer bi ga morali pustit. evo ti ajfon, pogledaj:

dobro je, dobro je... doduše, mogo je ovdje bit i malo realniji, al dobro je i ovako... a vizavi srebrenice, meni je ujak tamo bio. kune sa da ni radovan ni ratko nisu znali. mislim, naser i njegovi zulum činili, kad su ih naši napokon dohvatili ljude ponijelo, otelo se kontroli...

kažem ti, čomski je car. ja njega kad čitam, on sve ko da govori ono što i ja mislim.

jes, jes... a boga ti, šta kaže doktor čomski, jel staljin stvarno pobio sve one ljude što mu govore?

ma daj, to se zna da je američka propaganda.

pa ja.

ja.

(zurnal

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Andrej Nikolaidis, Noam Chomsky, Melanholija ljevice