PRAZNIK U SNSD-u: Usvojen zakon kojim vlast stavlja društvene mreže pod kontrolu!

FOTO: Arhiva

U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode da policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama. Stoga je, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, usvojen amandman vladajuće većine po kojem sankcioniranju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, te da se kao sankcija briše kazna zatvora

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajuće većine danas su usvojili sporni Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto“ tretira i društvene mreže.
Za ovaj zakonski akt glasalo je 46 poslanika.
Opozicija je proteklih dana uputila oštre kritike na tekst zakona, a nisu prisustvovali ni poslaničkoj diskusiji, a ni glasanju o ovom zakonu.
Salu su napustili prije izjašnjavanja o Zakonu o javnom redu i miru u RS-u.
U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode da policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.
Stoga je, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, usvojen amandman vladajuće većine po kojem sankcioniranju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, te da se kao sankcija briše kazna zatvora.
Opozicija je stava da je predloženi zakon loš i nedemokratski te da se ne može "popraviti“ ni amandmanima.
Upozorili su ranije da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona ukoliko se usvoji u predloženom tekstu.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dragan Lukač, Zakon o javnom redu i miru, NSRS