Protesti

BANJA LUKA: Postoji socijalno nezadovoljstvo građanki i građana u RS

Goran Zorić, član neformalne grupe „Za socijalnu pravdu“ iz Prijedora, naglasio je u izjavi novinarima da nemaju nikakve rušilačke namjere niti žele nasilje, ali smatraju da je situacija takva da, ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, može se očekivati izražavanje nezadovoljstva građana

U Banjoj Luci se danas okupilo desetak članova nevladinih organizacija da bi građane podsjetili na proteste održane u februaru 2014. u nekoliko gradova u BiH.

Goran Zorić, član neformalne grupe „Za socijalnu pravdu“ iz Prijedora, kaže da, iako se prošle godine ti protesti nisu u većem obimu desili u RS-u, smatraju da su ipak nešto promijenili u cijeloj BiH.

-Bez obzira  na to što se protesti prošle godine nisu dogodili u značajnijem obliku, postoji socijalno nezadovoljstvo građana i građanki i u RS-u. Jedini razlog zašto se ti protesti nisu dogodili u RS-u jeste politička manipulacija i represija entitetskih vlasti, tvrdi Zorić.

Naglasio je u izjavi novinarima da nemaju nikakve rušilačke namjere niti žele nasilje, ali smatraju da je situacija takva da, ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, može se očekivati izražavanje nezadovoljstva građana.

- Ako što prije na miran način počnemo izražavati svoje nezadovoljstvo  onda preveniramo i neke nasilne demonstracije, smatra on.

Zorić se osvrnuo i na nedavno usvojeni Zakon o javnom redu i miru u RS-u, ističući da se takvim zakonom ne može suzbiti nezadovoljstvo.

- Ukoliko se suzbija, načini onda mogu biti samo radikalniji, dodao je on.

Ovu uličnu akciju u Banjoj Luci organizirali su zajedno s neformalnom grupom građana „Centar za studije rada“ iz Banje Luke, čiji aktivist Dražen Crnomat kaže da današnjim okupljanjem žele da ukažu na veliko osiromašenje građana u BiH.

Povod okupljanja ovih aktivista bila je podrška prošlogodišnjim protestima koji su počeli 7.februara.

(Fena)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Banja Luka, Protesti, Centar za studije rada, Za socijalnu pravdu