Međunarodni kriminal

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI ŠVICARSKE BANKE: Sedam državljana BiH na računima krije 4,3 miliona maraka!

Autori: G.R., W.F., M.C., R.C., M.W.G.,M.M.H.,T.S., ICIJ

Među računima trgovaca oružjem i krvavim dijamantima, diktatorima i drugim međunarodnim zločincima, otkriveni su i računi sedam državljana BiH

Tim novinara iz 45 zemalja otkrio je tajne bankovne račune kriminalaca, krijumčara, političara, slavnih ličnosti i ljudi koji su izbjegavali plaćanje poreza.

Tajni dokumenti otkrivaju da je svjetski bankarski gigant HSBC profitirao od poslovne saradnje sa trgovcima oružja koji su slali minobacačke granate djeci-vojnicima u Africi, “kuririma” diktatora iz zemalja “trećeg svijeta”, krijumčarima “krvavih dijamanata” i drugim međunarodnim zločincima.

Otkriveni dokumenti o hiljadama računa HSBC-ovog privatnog ogranka u Švicarskoj odnose se na račune na kojima se nalazi više od 100 milijardi američkih dolara. Ovi dokumenti pružaju rijedak uvid u super-tajni švajcarski bankarski sistem – kakav javnost do sada nikada nije vidjela.

Dokumenti koje je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara dobio od francuskog Le Monda, prikazuju poslove ove banke sa klijentima upetljanim u čitav spektar nezakonitosti, a posebno u skrivanje stotina miliona dolara od poreskih vlasti. Također prikazuju i privatne račune slavnih fudbalera, tenisera, biciklista, rock zvijezda, holivudskih glumaca, članova kraljevskih porodica, političara, izvršnih direktora korporacija i bogatih porodica.

Ove objave bacaju svjetlo na prepletenost međunarodnog kriminala i legalnih poslova i dramatično proširuju saznanja o potencijalno nelegalnim ili neetičnim ponašanjima posljednjih godina u HSBC-u, jednoj od najvećih svjetskih banaka.

Ispisi računa pokazuju da su pojedini klijenti dolazili u Ženevu i sa računa povlačili velike svote novca, ponekad u korištenim novčanicama. Dosijei također dokumentuju ogromne svote novca na računima koje kontrolišu trgovci dijamantima za koje se zna da su poslovali u ratnim zonama i prodavali dragulje kako bi finansirali pobune koje su rezultirale nebrojenim pogibijama.

PRIZNANJE BANKARA

HSBC, čije je sjedište u Londonu i koja ima urede u 74 zemalja na šest kontinenata, od ICIJ-a je prvobitno tražila da uništi podatke.

Krajem prošlog mjeseca, nakon što su informisani o punom obimu nalaza istraživačkog tima, HSBC je dala konačan, pomirljiviji, odgovor: Priznajemo da su standardi i kultura nužne marljivosti u HSBC-ovom privatnom ogranku u Švajcarskoj, kao i u cjelokupnoj industriji, bili znatno niži nego što su to danas.

U pismenoj izjavi se kaže da je banka “poduzela značajne korake u posljednjih nekoliko godina kako bi se implementirale reforme i otkazali klijenti koji ne zadovoljavaju striktne standarde HSBC-a, uključujući i one za koje smo bili zabrinuti u vezi sa plaćanjem poreza”.
Banka je dodala da je promijenila fokus kada je u pitanju ovaj dio njenog poslovanja:

“Kao rezultat ovog repozicioniranja, švajcarski privatni ogranak HSBC-a je od 2007. godine smanjio broj svojih klijenata ua oko 70%”.

Kako offshore bankarska industrija pruža utočište za novac i krije tajne ima ogromne implikacije za društva u cijelom svijetu. Akademici procjenjuju da se oko 7,6 biliona dolara drži u prekomorskim “poreskim rajevima”, što nacionalne trezore košta namanje 200 milijardi dolara godišnje.

- Offshore industrija je velika prijetnja našim demokratskim institucijama i našim osnovnim društvenim ugovorima, rekao je francuski ekonomista Thomas Piketty, autor Kapital u 21. vijeku.

- Finansijska netransparentnost je jedan od ključnih pokretača sve veće društvene nejednakosti. Ona omogućava da  dobar dio visokih prihoda i glavnih bogataških grupa plaća zanemarljive poreske stope, dok mi ostali plaćamo visoke poreze kako bismo finansirali javna dobra i usluge (obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu) koji su nezamjenjivi za proces razvoja.

UPITNA PORESKA TAKTIKA

Tajni dosijei do kojih je došao ICIJ – sa računima iz perioda do 2007., a koji su povezani sa više od 100 hiljada pojedinaca i pravnih lica iz više od 200 zemalja – su verzija onih koje je francuska vlada dobila i podijelila sa drugim vladama 2010, što je dovelo do tužbi i nagodbi sa pojedincima za izbjegavanje plaćanja poreza u nekoliko zemalja. Zemlje čije su poreske vlasti dobile francuske dosijee uključuju SAD, Španiju, Italiju, Grčku, Njemačku, Britaniju, Irsku, Indiju, Belgiju i Argentinu.

U većini zemalja nije nelegalno imati offshore bankovni račun, a imati račun u privatnom ogranku HSBC-a samo po sebi ne upućuje na kriminalne radnje. Neke od osoba koje su navedene u dosijeima su možda imale neku vezu sa računom u švajcarskoj banci, kao na primjer zastupnika, a zapravo nisu imale novac na računu, ili su imale samo dio računa. Drugi možda nisu ni imali račun i švajcarskoj banci.

Holivudski glumac John Malkovich, na primjer, je preko predstavnika rekao da ne zna ništa o računu na svoje ime i pretpostavio da to ima neke veze sa Bernardom Madoffom, bivšim berzanskim mešetarom osuđenim za pronevjeru koji je vodio dio njegovih finansija.

Predstavnik britanske glumice Joan Collins je rekao za ICIJ: Moja je klijentica 1993. položila sredstva na bankovni račun u Londonu i naknadno otkrila da je, bez njenog znanja, novac prebačen na švajcarski račun koji spominjete u pismu. Predstavnik je dodao da glumica nije izbjegavala porez.

Rock zvijezda David Bowie je odgovorio ICIJ-evom medijskom partneru Guardianu da je od 1976. legalni švajcarski rezident. Tina Turner, iako je mnogi smatraju američkom pjevačicom, u Švajcarskoj živi skoro 20 godina, a američkog se državljanstva odrekla 2013.

U mnogim slučajevima registri opisuju upitno ponašanje, kao na primjer savjete bankara klijentima kako da preduzmu mjere izbjegavanja poreza u svojim matičnim zemljama – i klijente koji govore bankarima da računi nisu prijavljeni njihovim vladama.

Izvještavanje ICIJ-a i tima medijskih organizacija iz 45 zemalja ide dublje u tamne kutove HSBC-a nego što je to išla istraga američkog senata 2012, koja je otkrila da je banka imala labavu kontrolu koja je omogućila narko-kartelima iz Latinske Amerike da operu stotine miliona prljavih dolara kroz poslovanje u SAD-u.

Obimni izvještaj o HSBC-u stalnog podkomiteta za istrage američkog Senata također je naveo da su  ne filijale banke zaobišle zabrane američke vlade o finansijskim transakcijama sa Iranom i drugim zemljama. A američka divizija HSBC-a je obezbijedila novac i bankarske usluge bankama u Saudijskoj Arabiji i Bangladešu za koje se vjeruje da su pomogle finansiranje Al Kaide i drugih terorističkih grupa, navodi se u izvještaju.

Krajem 2012., HSBC je pristala da plati skoro dvije milijarde dolara kako bi namirila američke krivične i građanske istrage i ušla u sporazum o odgađanju tužbe na pet godina.

Izvor iz podkomiteta kaže da su istražitelji tražili račune privatnog ogranka HSBC koje je prikupio ICIJ, ali da je uprava banke odbila da ih dostavi. Novi dokumenti pokazuju aktivnost banke u mnogim dijelovima svijeta i otkrivaju nove upitne klijente i aktivnosti banke.

Otkriće ICIJ-a također dolazi nakon što je The Wall Street Journal u januaru izvijestio da je izvještaj o napretku, kojeg je pripremio nezavisni posmatrač dodijeljen banci, a čiji se sinopsis očekuje u aprilu, pokazuje da HSBC ne uspijeva sprovesti reformu.


KLJUČNI NALAZI

HSBC privatna banka (Švajcarska) je nastavila pružati usluge klijentima koje su u negativnom kontekstu imenovali UN, sudski dokumenti i mediji kao osobe i kompanije povezane sa krijumčarenjem oružja, krvavim dijamantima i podmićivanjem

HSBC je pružao usluge osobama bliskim diskreditovanim režimima, kao što su bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, bivši predsjednik Tunisa Ben Ali i sadašnji vladar Sirije Bašar al-Asad.

Klijenti koji su imali bankovne račune u HSBC u Švajcarskoj uključuju bivše i sadašnje političare iz Britanije, Rusije, Ukrajine, Gruzije, Kenije, Rumunije, Indije, Lihtenštajna, Meksika, Libana, Tunisa, Konga, Zimbabvea, Ruande, Paragvaja, Džibutija, Senegala, Filipina i Alžira.

Banka je u više navrata uvjeravala klijente da neće otkriti detalje računa nacionalnim vlastima, čak i ako dokazi ukazuju da su računi neprijavljeni poreskim vlastima zemlje iz koje je klijent. Uposlenici banke su također razgovarali o mjerama pomoću kojih su klijenti izbjegavali plaćanje poreza u svojim zemljama. Ovo uključuje račune na ime offshore kompanija kako bi se izbjegla Evropska direktiva o štednji, mjera usvojena 2005 čiji je cilj borba protiv utaje poreza pomoću razmjene bankovnih informacija

Istraga je otkrila i da sedam državljana Bosne i Hercegovine ima ukupno devet tajnih računa na kojima se nalazi ukupno 4,3 miliona dolara. Pojedinci iz ostalih bivših jugoslovenskih republika također imaju tajne račune u privatnom ogranku HSBC-a u Švajcarskoj. Imena vlasnika računa nisu objavljena.

(ICIJ/zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Međunarodni kriminal, HSBC, Banke