LJUBAV U DOBA KORUPCIJE: Direktor škole je svoju suprugu intervjuisao pa zaposlio - “po zakonu”!

OŠ Lukavica
FOTO: monkstk.ba
Mirna Stanković Luković

Almedin Devedžić, direktor Osnovne škole Lukavica, intervjuisao je i zaposlio svoju suprugu, a kantonalni inspektor smatra da se ne radi o sukobu interesa

Nešto više od tri mjeseca nakon što je Žurnal objavio informaciju da je Almedin Devedžić, direktor Osnovne škole Lukavica u Tuzlanskom kantonu, intervjuisao i zaposlio svoju suprugu na mjesto administrativno - finansijskog zaposlenika, školu je posjetio kantonalni inspektor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

- Inspektor me je jutros izvijestio da je zapošljavanje provedeno u skladu sa propisima, rekao je za Žurnal Enes Suljkanović, glavni inspektor za  obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Za radno mjesto je bio raspisan konkurs, a od kvalifikacija je tražena srednja stručna sprema.

- Proveden je intervju, a kandidatkinja je imala najbolje rezultate. U skladu je sa propisima, kaže Suljkanović.

Glavni kantonalni inspektor za obrazovanje tvrdi da se u ovom slučaju ne može primijeniti Zakon o sukobu interesa.

- Ovdje se ne radi o sukobu interesa. Da, radi se o supruzi direktora škole. Ona je konkurisala za posao i bila je najbolja kandidatkinja. Zakon o sukobu interesa je ipak nešto drugo i primjenjuje se na sasvim druge propise, tvrdi Enes Suljkanović i dodaje da je zapošljavanje supruge direktora škole provedeno u skladu sa Pravilnikom koji je donio ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona.

 

Na slici: Direktor Almedin Devedžić

 

 

 

- U tom Pravilniku je za te kadrove predviđen intervju i dodatna prava branitelja kao kriteriji koji rangiraju kandidate i to je provedeno, kaže Suljkanović.

U Inspektoratu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport nisu znali da li je intervjuu prisustvovao direktor škole, kako to propisuje isti Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK, ili je tražio da bude izuzet iz donošenja odluke o zapošljavanju svoje supruge.

- U petak ćemo imati detaljniji izvještaj. Za sada smo samo dobili kratku informaciju da je sve u redu i da je zapošljavanje provedeno u skladu sa propisima, rekao je Enes Suljkanović, glavni inspektor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona.

(Žurnal)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Korupcija, Zapošljavanje, Tuzlanski kanton