Vlast

90.000 ZA LIJEČENJE POLITIČARA: Nema novca za spas male Hane iz Cazina!

FOTO: SDP
Piše: Semir Mujkić

Političari u Federaciji nazdravit će uspjeh šestomjesečnog formiranja vlasti šampanjcem plaćenim iz budžeta Federacije. U tom istom budžetu nije bilo novca za operaciju djevojčice koja može ostati nepokretna

Trogodišnja Hana Ćatić iz Cazina ostat će nepokretna ako njeni roditelji za dva mjeseca ne uspiju prikupiti 17.000 dolara za njenu operaciju u Istanbulu.

Odmah nakon rođenja Hani je dijagnosticiran lipom na kičmenoj moždini. Njenim roditeljima je rečeno da će biti nepokretna. Mala Hana je uprkos prognozama prohodala u 11. mjesecu svog života. Hanina majka Hasiba kaže kako domaći ljekari smatraju da je za operaciju kasno, prenosi Klix.

Posljednju šansu pronašli su u istanbulskoj klinici Acibadem. Tamo su dobili garancije da će operacija biti uspješna. Novac su tražili od Zavoda zdravstvenog osiguranja ali su im tamo rekli kako se operacija može uraditi u Bosni i Hercegovini i da zbog toga oni neće platiti ovu operaciju. Nisu pomogla ni objašnjenja da domaći ljekari ne žele operirati djevojčicu.

Porodica Ćatić ima manje od dva mjeseca da prikupi 17.000 dolara i spasi kćerku od trajne invalidnosti.

U svakoj sekundi u kojoj se Ćatići budu borili da pronađu ovaj novac, korupcija će u našoj državi odnositi 47 maraka. Za svega deset minuta iz budžeta će nestati novac kojim bi se mogla platiti Hanina operacija.

Na sve to, domaći političari će dodati bezobrazno nemoralne ali sasvim legalne načine rasipanja dragocjenog novca. Dok porodice bolesne djece u našoj zemlji budu sakupljale novce i borile se za zdravlje i život svoje djece, političari će se prejedati i opijati novcem iz budžeta.

Samo na državnom nivou i samo za jednu godinu vlast na telefonske račune, vozila i reprezentacije troši u prosjeku 26 miliona maraka! Tim se novcem može platiti gotovo 900 operacija poput Hanine.

Predsjednik i dva potpredsjednika Federacije samo u 2011. godini su potrošili 134.000 maraka na reprezentaciju. U većini slučajeva nisu uopšte pravdali svrhe svojih računa. Samo od uštede na prejedanju čelnika Federacije Hanina se operacija mogla platiti pet puta.

Potpredsjednik Mirsad Kebo je uz nadprosječnu platu, povlastice reprezentacije i besplatnih putovanja za svoje liječenje od države je dobio 56.200 maraka, otkrio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Njihovi novinari otkrili su brojne druge primjere u kojima su političari naplaćivali svoje liječenje i to iz budžetskih rezervi. U posljednje četiri godine iz rezervi je izdvojeno ukupno 97 miliona maraka za razne namjene.

U posljednje četiri godine podijeljeno je gotovo 90.000 maraka iz budžetskih rezervi sa školovanje i liječenje funkcionera i njihove djece.

Vrhunac bahatosti je plan da se izdvoji 675.000 maraka za osiguranje dvogodišnjih dovoljnih količina sokova, hrane i alkohola za federalne zvaničnike izvršne i zakonodavne vlasti.

Na spisku troškova je i 41.000 maraka za alkoholna pića! To je novac dovoljan da Hanini roditelji otputuju sa njom i plate operaciju koja će joj pomoći da ne ostane trajni invalid.

Na ovom linku je facebook stranica gdje možete pronaći način da pomognete Hanino liječenje. Za one koji ne znaju, na ovom linku je internet stranica Vlade Federacije sa svim kontaktima. Adresa je Alipašina 41, Sarajevo.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Semir Mujkić, Vlada Federacije