Korupcija

KORUPCIJA NA DRŽAVNOM SUDU (VIDEO): Zbog mita uhapšeni sutkinja Miletić i bivši policijski komesar Brkić!

Miletić i Brkić
FOTO: Sud BiH/CIN
Piše: S.M.

Žurnal na jednom mjestu donosi sve o slučaju zbog kojeg su uhapšeni sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić i bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona Ramo Brkić

Azra Miletić, sutkinja Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine, uhapšena je u srijedu uvečer 25. februara zbog sumnje da je primila mito. Po nalogu Tužilaštva BiH nju su uhapsili policajci SIPA-e koji su istu večer uhapsili i Ramu Brkića i Senad Šabića zbog sumnje davanja mita.

Protiv njih dvojice trenutno se vodi krivični postupak pred Žalbenim vijećem Suda BiH kojim je sutkinja Miletić predsjedavala.

Ramo Brkić bivši je policijski komesar Unsko-sanskog kantona. U decembru 2013. godine osuđen je na 11 godina zatvora prvostepenom presudom jer je proglašen krivim za organizovani kriminal, proizvodnju i prodaju droge i zloupotrebu položaja. Senad Šabić osuđen je na deset godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge i davanja mita.

U oktobru 2014. godine Žalbeno vijeće Suda BiH djelimično je ukinulo prvostepenu presudu protiv Brkića i Šabića i naredilo ponavljanje sudskog postupka.

Njih dvojica bili su dio grupe od 41 uhapšene osobe tokom akcije Kastel u decembru 2010. godine. Sedam osoba je oslobođeno, jedan slučaj je prebačen Kantonalnom sudu u Bihaću a dvanaestero optuženih priznalo je krivicu pa su osuđeni na zatvorske ili uvjetne kazne.
 
Brkiću i Šabiću presudom je naređeno da vrate imovinu stečenu krivičnim djelima, prvi 40.000 eura i 17.500 maraka a drugi 100.000 maraka.

Tokom istrage o proizvođačima i prodavačima droge u USK-u, piše Centar za istraživačko novinarstvo, inspektori SIPA-e su neočekivano otkrili da je i bivši komesar Policije ovog kantona umiješan u te poslove. SIPA je tada istraživala kriminalnu grupu koju su činili: Senad Šabić, Satko Kekić, Nedžad Kurtović i Zijad Muratović.

“Kurtović i Muratović su uoči suđenja status optuženih zamijenili statusom glavnih svjedoka. Otkrili su sve detalje o proizvodnji i prodaji droge, a zauzvrat su dobili imunitet od krivičnog gonjenja. Naime, ova grupa je od 2007. godine uzgajala marihuanu na tri lokacije u USK-u. Svake godine su proizvodili najmanje 100 kilograma droge koju su prodavali u zapadnoj Evropi”, otkrio je CIN.

Sve detalje ove priče možete pogledati u dokumentarnom filmu CIN-a o ovom slučaju.Žalbeno vijeće Suda BiH u oktobru 2014. godine ukinulo je djelimično prvostepenu presudu Rami Brkiću. Naređeno je ponavljanje postupka za krivična djela organizovanog kriminala, proizvodnje i prodaje droge i zloupotrebe položaja.

Dio presude kojom je Brkić osuđen na godinu dana zatvora za nezakonito zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih spolova Unsko-sanskog kantona je potvrđen. Sud je dokazao da je Brkić od najmanje jednog kandidata za posao policajca uzeo novac za koji je kandidatu dao pitanja za test. Sud je naredio da Brkić vrati 2.500 maraka koje je stekao ovim krivičnim djelom.

“Apelaciono vijeće naložilo je ponavljanje postupka i za Senada Šabića i Satka Kekića, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske kazne od deset odnosno pet godina za proizvodnju i prodaju droge i davanje dara”, prenio je CIN.

Žalbeno vijeće je kao razloge ukidanja dijela prvostepene presude navelo povrede odredaba krivičnog postupka.

“U prvostepenoj presudi za proizvodnju i prodaju droge nije precizirano o kojoj se drogi radi. Naime, u pojedinim dijelovima presude droga je nazivana „canabis sattiva“, u drugim „marihuana“, „modifikovana canabis sattiva“ ili „skank“. Stoga, navodi se u drugostepenoj presudi, nije bilo jasno da li se radi o visokokvalitetnoj opojnoj drogi ili o industrijskoj biljci „canabis sattiva“, čiji je uzgoj dozvoljen pod određenim zakonskim uslovima”, prenio je CIN.

Asim Crnalić, branilac Brkića i Šabića, za CIN je rekao da je presuda ukinuta, između ostalog, i zbog toga „jer nema dovoljno razloga iz kojih bi se moglo zaključiti da su Brkić i Šabić organizirali bilo kakvu grupu za proizvodnju i prodaju droge“.

Novinari CIN-a za dokumentarni film o ovom slučaju nagrađeni su za najbolju videopriču nagradom Antikorupcijske mreže ACCOUNT za najbolje izvještavanje o korupciji. U razgovoru sa autorima ovog filma tokom dodjele nagrada možete vidjeti na koji način su istraživači priču. Dio koji se odnosi na policijskog komesara možete pogledati od 5:45 minute filma.Slučajevi Azre Miletić

Azra Miletić je rođena u Jajcu 1953. godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu  Univerziteta u Sarajevu 1976. godine, a nakon pripravničkog staža i položenog pravosudnog ispita 1978. godine imenovana je za sutkinju Opštinskog suda u Lukavcu, navodi se u njenoj zvaničnoj biografiji.

U novembru 1985. godine imenovana je za sutkinju  Višeg suda u Tuzli, gdje je radila na poslovima prvostepenog, a zatim drugostepenog  krivičnog referata. U ratnom periodu imenovana je u Vrhovni sud Republike Bosne i Hercegovine, Odjeljenje u Zenici, vijeće u Tuzli.

U periodu od 1996. do 2000. godine bavila se privatnom praksom radeći kao  advokat. Posebno se angažovala na radu u nevladinim organizacijama.

Od 2000. do 2004. godine radila je, kao zamjenik tužioca, u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Za vrijeme tužilačkog mandata bila je član Predsjedništva Udruženja tužilaca Federacije BiH.

U 2004. godini imenovana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, prvo na prvostepeni krivični referat, a zatim, 2005. godine raspoređena u Apelaciono krivično odjeljenje, gdje i sada obavlja sudijsku dužnost.

Miletić je predsjedavala drugostepenim vijećem Suda BiH koje je izreklo jednu od najvećih kazni za ratne zločine. Neđu Samardžića vijeće je osudilo na 24 godine zatvora, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora.

Druga odluka Azre Miletić koja je privukla mnogo pažnje jeste oslobađajuća presuda Milošu Stuparu, optuženom za genocid u Srebrenici 1995. godine. Prvostepenom presudom Stupar je osuđen na 40 godina zatvora. Vijeće Žalbenog odjela Suda BiH, kojim je predsjedavala Miletić, u maju 2010. godine, nakon žalbe i ponovljenog suđenja, potpuno je oslobodilo Stupara.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ACCOUNT, Sud BiH, Korupcija