Kauč selektor

LIGA PRVAKA: Izolirani igrači, sami na svijetu

Piše: Marko Tomaš

Pokušao je Bayer igrati ali nisu imali šanse, svaki njihov igrač koji bi krenuo s loptom prema naprijed odjednom bi se našao usamljen na crvenobijeloj pučini. Igrači Atletica bi ga usmjerili u zonu u kojoj bi jednostavno ostao sam na svijetu

ODBRANA

Utakmica između Atletica i Bayera bila je prava poslastica. Za nogometne trenere uglavnom. Atletico nije moćan kao prošle sezone, ali i dalje imaju vatru koja je prijeko potrebna za pobjede makar i na penale.

Ono što je bilo fascinantno u ovoj utakmici jeste način na koji je Atletico igrao defenzivni dio. Njihova glavna odlika jeste sjajno kretanje u napadu, ali sinoć smo mogli vidjeti koliko je njihova pokretljivost bitna za perfektnu obranu. Način na koji su izolirali igrače Bayera koji su iznosili loptu u napad je upravo fascinantan.

Pokušao je Bayer igrati ali nisu imali šanse, svaki njihov igrač koji bi krenuo s loptom prema naprijed odjednom bi se našao usamljen na crvenobijeloj pučini. Igrači Atletica bi ga usmjerili u zonu u kojoj bi jednostavno ostao sam na svijetu bez igdje ikog svog. Prosto mi je došlo da zaplačem od tolike samoće.

No, groznu šalu na stranu, ono što je bitno za Atletico jeste činjenica da i dalje djeluju gladno makar nisu kvalitetni kao prošle sezone. El Cholova momčad može eliminirati bilo kojeg protivnika.

SUBAŠIĆ

Dok sam gledao utakmicu između Atletica i Bayera pitao sam se gdje Nijemci proizvode vratare. A onda sam pogledao snimku utakmice između Monaca i Arsenala. Danijel Subašić je primio dva gola, ali i bio uvjerljivo najzaslužnija osoba za prolazak Monaca. Wengeru se obilo o glavu podcjenjivanje protivnika u prvom meču.

A možda je stvarno vrijeme da se oprosti od Topnika. Nije to više to. Djeluju umorno. Bez žara. To je šteta za tako dobru momčad.

BARCELONA

City je preskupa nogometna mašina da bi njihovo dostojanstvo ovisilo o vrataru. A Barcu je nakon jako dugo vremena bio istinski užitak gledati. Igrali su toliko dobro na momente da je i Ter Stegen jednostavno morao skinuti penal Agueru. Ni s penala City nije mogao pokvariti Barcinu dominaciju. Morali su jadni juriti rezultat a kad to radiš protiv Barcelone onda se svakih trideset sekundi događa da kroz tvoju polupraznu polovicu terena jure Messi, Neymar ili Suarez.

JUVE

Juventus je ponovno moćan. Nakon nekoliko godina mučenja u Europi konačno smo vidjeli onaj starinski Juventus koji igra mirno, staloženo drži stvari pod svojom kontrolom i, klasično talijanski,  utrpa gol kad god mu se ukaže prigoda. Nije mala stvar što se vidi da je Carlos Tevez sretan u Juventusu. Čini mi se da to nije bio slučaj u drugim europskim klubovima za koje je igrao. Juventus je izgrađen od sasvim solidnog materijala. A Borussiju je očito izdeprimirala sramotna sezona u Bundesligi.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kauč selektor, Marko Tomaš, Liga prvaka